Dietetikai konzultációt keresel? Dietetikusunk minden  szombaton 8-19-ig, páros heteken kedden  13-19-ig   várja  a Budapest V. ker Kálvin tér 5 alatt azokat, akik szeretnének személyesen konzultálni panaszaikról vagy egyéni étrendet összeállítani szakember segítségével.

Jelentkezni a lap alján található űrlapon lehet. Jelentkezni legalább egy héttel a kívánt időpont előtt szükséges! Kérlek, jelöld meg a témát, amiben felkeresnéd, és konzultáció előtt visszahívunk.

A konzultáció díja:

 1. konzultáció

60 perc 10 000 Ft

 • célok meghatározása
 • állapot felmérés: BIA (testösszetétel), testtömeg, testmagasság
 • adatlap, táplálkozási napló kiértékelése
 • „Mit vegyek a boltban és hogyan készítsem el?”

Kontroll

30 perc 6 000 Ft

 • állapot változásának nyomon követése
 • felmerülő problémák átbeszélése
 • a stratégia átalakítása a fejlődés ütemének megfelelően

 

 

Bemutatkozó:

Bakk Brigitta

Dietetikus

 

2014-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, dietetikusként. Dolgoztam az egészségügy területén és ez alatt az idő alatt számos személyes történettel találkozhattam, melyek minden esetben egyediek voltak, más-más élethelyzetet jelentettek. Éppen ezért meggyőződésem, hogy minden egyes kliensnél egyéni tanácsadásra, az adott személy lehetőségeinek és igényeinek pontos felmérésére van szükség. Ez az a tényező, amit a legfontosabbnak tartok, amivel többet adhat a dietetikus az internet nyújtotta információknál. Ez azonban elképzelhetetlen a megfelelő gyakorlati tudás megszerzése nélkül, aminek segítségével mindennapjainkba is beépíthetjük a számunkra szükséges információkat. Így együtt túl tudunk lépni a mindenki által ismert egészséges táplálkozás 12 pontján és megvalósulhat a ténylegesen személyre szabott tanácsadás és a hosszútávon is fenntartható sikeres életmódváltás.

 

Területek:

 • Inzulinrezisztencia
 • Diabetes
 • Roboráló étrend
 • COPD
 • Ételérzékenységek (hisztamin-, fruktóz-, laktózérzékenység)
 • gyakorlati megvalósítás, főzés

 

Inzulinrezisztencia

Napjainkban egyre gyakoribb probléma a nők körében az inzulinrezisztencia. Sajnos diagnosztizálása még mindig gyakran nehézkes, nem ritka, hogy évekig is felfedetlen marad. Leginkább a tünetek súlyosbodásával, az idő előrehaladtával merül fel az orvosokban a betegség gyanúja, illetve a gyermekvállalás időszakában, a sorozatos sikertelen próbálkozások után, a nőgyógyászati vizsgálat alkalmával járnak utána ennek a lehetőségnek. A vizsgálat menete, hogy az éhgyomorra végzett terheléses cukorvizsgálat (75 g glükózt oldanak fel vízben, ezt kell a páciensnek meginnia) során a 0-60-120 percben mérik a vércukor, illetve az ennél is fontosabb inzulin szintet. Az eredmények alapján megállapított inzulinrezisztencia tulajdonképpen a sejtek csökkent inzulinérzékenységét jelenti. Ezáltal a szervezet fokozott inzulintermelésre kényszerül, mely hosszú távon a hasnyálmirigy kimerüléséhez, ezáltal 2. típusú cukorbetegséghez vezethet. Sajnos a tünetek általános jellege miatt gyakran későn gondolnak erre a betegségre. Ezek a következők: fáradtság, rossz közérzet, migrénes fejfájás, falási rohamok, alma típusú elhízás, nehéz fogyás, erős szőrnövekedés, hajhullás. Diagnosztizálható tünetek: policisztás ovárium szindróma, menstruációs zavarok, meddőség. A diagnózis után a kezelés része az egészséges életmódra való átállás, mely meghatározott mennyiségű szénhidrát fogyasztását és rendszeres testmozgást jelent, így a betegség kordában tartható, a tünetek visszafordíthatók, megszüntethetők.

Diabetes

Az 1-es típusú, vagy más néven veleszületett, inzulindependens cukorbetegség, jellemzően csak inzulin alkalmazásával kezelhető. Jellegzetes tünetei a megnövekedett éhségérzet ellenére jelentkező fogyás, fáradékonyság, fokozott szomjúságérzet és vizelet ürítés. Nem ritkán, a diagnózis súlyos ketoacidotikus állapotot követően történik. Ilyenkor a magas vércukorszint miatt az anyagcsere és a szervezet elektrolit háztartása felborul, a beteg sürgős kórházi ellátásra szorul. Gyakran az ekkor elvégzett vizsgálatok alapján állapítják meg az 1-es típusú diabetest. Önmagában diétával, vagy életmódváltással és gyógyszeres kiegészítéssel nem próbálkozhatunk, mivel ahogyan a neve is mutatja, inzulinfüggő állapotról van szó. A hasnyálmirigy sejtjeinek pusztulása miatt, a szervezet nem tud inzulint előállítani, vagy nem megfelelő szerkezetű, hibás inzulint termel, így azt mesterséges úton kell pótolni. Az okok még nem teljesen tisztázottak, autoimmun folyamatról van szó, mely során a szervezet saját sejtjeit pusztítja el. Genetikai és környezeti okok is ismertek. Természetesen a megfelelő étrend és a testmozgás ebben az esetben sem maradhat el, a terápia fontos részét képezik. A választott inzulinterápia típusától függően, az ajánlott étrend és életmód változhat, de általános szabályok valamennyi lehetőségnél felállíthatók. Létezik napi többszöri, állandó időpontban adott, meghatározott mennyiségű inzulin terápia, vagy ennél szabadabb, rugalmasabban a hétköznapokba illeszthető, de komolyabb odafigyelést és tudást igénylő típus is. A választás leginkább a páciens adottságaitól, korától, életmódjától, együttműködési hajlandóságától függ. Az azonban minden esetben elmondható, hogy ez az életmód komoly odafigyelést és szervezettséget igényel, az adott szénhidrát mennyiségek pontos betartásával, ezáltal a vércukorszint megfelelő határértéke között tartásával.

A cukorbetegek többsége a 2-es típusba tartozik, mely inkább felnőtt korban alakul ki, és nem feltétlenül jár együtt inzulinadással. Egyes esetekben, a betegség korai szakaszában, még elegendő a gyógyszeres kezelés, a megfelelő étrend és életmód betartása mellett. Ebből az állapotból, kitartó munkával és a szabályok követésével megelőzhető, hogy a szervezet inzulin beadására szoruljon, esetleg az értkékek javulásával az is előfordulhat, hogy még a gyógyszeres kezelés is szükségtelenné válik. Ilyenkor természetesen az életmódváltás, vagyis a megfelelő ételek kellő időpontban történő elfogyasztása és a rendszeres testmozgás, teljes mértékben beépül a páciens hétköznapjaiba, ezeket az elemeket élete végéig alkalmazza. Jellegzetesen modernkori betegségről van szó, ebből adódik, hogy kialakulásának okai is leginkább a modernkori életmód jellemzői között keresendők. Ilyenek például a mozgásszegény életmód, az összességében túlzott mennyiségű ételek fogyasztása, ezen belül is a magas cukor és zsír fogyasztás, a finomított élelmiszerek gyakori használata (cukor, liszt). Az energiadús nassolnivalók előnyben részesítése, amilyen a csokoládé, vagy a chips, emellett pedig a zöldségek és gyümölcsök elégtelen fogyasztása. Az időben történő diagnózis kulcsfontosságú a betegség kezelése szempontjából, bár a tünetek gyakran túl általánosak: erős szomjúság érzet, gyakori vizelet ürítés, az immunrendszer legyengülése miatti gyakori fertőzések. Kezdjünk el gyanakodni, ha sebeink nehezen gyógyulnak, vagy a bőrünkön, főleg a hajlatokban, nyakon, barnás foltok jelennek meg, ezek ugyanis az inzulinrezisztencia jelei lehetnek.

 

Roboráló étrend – Alultápláltság

Bizonyos betegségek, gyógyszeres kezelések következményeként létrejöhet alultáplált állapot, illetve műtétek, súlyos égési sérülések is általában hirtelen testtömeg csökkenéssel járnak. A különböző testképzavarok egyre nagyobb számban érintik a lakosságot, azon belül is a korhatár egyre csökken, így komoly problémát jelentenek ezek a betegségek már a tizenéves korcsoportban is. Az alultápláltság következményeiként a szervezet ellenállóképessége csökken, a zsírraktárak után a létfontosságú izomzat is leépül, szélsőséges esetben bizonyos folyamatok (például nők esetében a menstruáció) zavart szenvednek. A 18-as érték alatti BMI mindenképpen figyelmeztetés kell, hogy legyen arra, hogy a testtömeget növelő étrendet állítsunk össze. Felszívódási zavarokból adódó súlyvesztés esetén elsőként ezt a problémát kell, akár gyógyszeres kezeléssel rendezni.

Allergia-intolerancia

Fontos megkülönböztetnünk egymástól az ételek által okozott allergiákat, illetve az ételinoleranciákat. Táplálékallergia esetében, az elfogyasztott allergén étel által okozott reakció mindig reprodukálható, specifikus, immunreakciót vált ki, mivel az adott étel antigénként viselkedik. Ezzel szemben táplálékintolerancia esetében sem pszichés okok, sem immunreakció nem figyelhető meg. Ugyanakkor szintén specifikus és reprodukálható tünetegyüttest okoz. A táplálékintoleranciát kiváltó tényezők több csoportba sorolhatók. Létrejöhet bizonyos enzimek hibás működésének hatására, ilyen például a laktózintolerancia, vagy a fruktózintolerancia. Kiválthatják biogén aminok: hisztamin, tirozin, szerotonin, teobromin, koffein stb. De kiválthatja hisztaminfelszabadító faktor, gyógyszer, egyes élelmiszeripari adalékanyagok (például édesítőszerek). A táplálékallergiáknak szintén számos kiváltó oka lehet. Legjellemzőbbek a tehéntej fehérjéire, a tojás fehérjéire, szójára, földimogyoróra jelentkező allergiás reakciók. De ugyanígy kiválthatnak nem kívánt allergén hatást a húsok, halak, különböző tengergyümölcsei, olajos magvak, egyes gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék. Gyakoriak a különböző keresztreakciók, főleg a gyümölcsök, zöldségek és bizonyos pollenallergiák között.

Hisztamin érzékenység

Hisztamin érzékenység esetén, a szervezetben a DiAminoOxidáz nevű enzim hiányából adódóan a hisztamin lebontása zavart szenved. Ennek a biogén aminnak a felhalmozódásából adódnak a kellemetlen tünetek, melyek egyénenként és az elfogyasztott ételek függvényében is eltérőek és különböző súlyosságúak lehetnek. Ezek a következők: fejfájás, migrén, bőrkiütés, ekcéma, hányinger, hasi görcsök, hasmenés, puffadás, orrfolyás, fáradtság. Annak érdekében, hogy a tünetek elkerülhetőek legyenek, bizonyos élelmiszereket tanácsos kihagyni az étrendből. Egy adott élelmiszer hisztamin tartalma frissességétől is függ. A füstölt, érlelt, pácolt, sózott élelmiszerek hisztamin tartalma magasabb a friss változatoknál. Több élelmiszercsoport is gondot okozhat az érzékenyeknél, ilyenek például az érlelt sajtok, mint a cheddar, gouda, camembert, a füstölt és penészes sajtok általában. Kerülendőek a konzerv, vagy füstölt halak, a mustár, ketchup, szójaszósz, vörösbor ecet, balzsamecet. Az alkoholok, különösen a vörösbor, a pizza, savanyú káposzta, csemege uborka, a füstölt, feldolgozott húsok, mint a virsli, kolbász, szalámi. Az olajos magvak, kakaó, fekete tea, kávé, szintén panaszt okozhatnak. Az élesztővel készült pékáruk is kerülendőek, kenyerek, kalácsok, bukták.

 

Laktózintolerancia

Laktózintolerancia esetén, a laktáz enzim csökkent, vagy teljesen hiányzó mennyiségben van jelen a szervezetünkben. Ezáltal, bontóenzim hiányában a tejcukor végül a vastagbél baktériumai által kerül bontásra. Két típusát különböztetjük meg, ritkábban fordul elő veleszületett formája, jellemzőbb, hogy később alakul ki. Különböző egyéb betegségek állapotaiban gyakran előfordulhat, ilyenek lehetnek a hasmenés, krónikus gyulladásos bélbetegségek, antibiotikumos kezelések. Jellemző tünetei a puffadás, hasmenés. A betegséget hidrogén kilégzéses teszttel diagnosztizálják. A meglévő saját enzim függvényében lehet alkalmazni különböző enzim pótló készítményeket, melyek az érintett élelmiszerek fogyasztásakor lehetnek segítségünkre. Emellett a megfelelő étrend alkalmazásával a tünetek megszüntethetőek.  Kerülendőek a hagyományos tejek és tejtermékek. Helyettük kétféle megoldás közül is választhatunk. Ma már rengeteg laktózmentes termék közül választhatunk. Vehetünk laktózmentes tejet, margarint, vajat, túrót, tejfölt, tejszínt, joghurtot, sajtot. Egyéni érzékenységtől függően a savanyított tejtermékek és a túró fogyasztása is megengedett lehet, mivel alacsonyabb laktóz tartalmuk miatt előfordulhat, hogy nem okoznak panaszt. Másik alternatíva lehet a növényi tejek, joghurtok fogyasztása (mogyoró, mandula, kókusz, szójatej stb.). Csökkentett tejtermék fogyasztás esetén mindig gondoskodnunk kell a kálcium pótlásáról is.

Fruktóz malabszorpció

Ez a betegség nem azonos a fruktóz intoleranciával, mely esetén, öröklött enzim hiány miatt a fruktóz bontása zavart szenved, ezért a fruktóz és szacharóz fogyasztásának minimalizálása javasolt, mivel a nem megfelelően lebontott anyagok felhalmozódása miatt komoly problémák alakulhatnak ki. Fruktóz malabszorbció esetén, a felszívódásért felelős fehérje hiányából adódóan a vastagbélbe jut a felesleges fruktóz, amely itt gázokká és zsírsavakká alakul. Ebből adódnak a kellemetlen panaszok, mint a puffadás, hasmenés. Bár kevésbé súlyos következményekkel járó betegség, mint a már említett fruktóz intolerancia, előfordulása jóval gyakoribb, a figyelmet igénylő élelmiszerek csoportja pedig nagyon hasonló a két betegség esetében. Magas fruktóz tartalmú élelmiszerek a gyümölcsök és egyes zöldségek, természetes fruktóz tartamuk miatt, illetve a cukorbetegeknek szánt fruktózzal édesített késztermékek. Ezen kívül a méz is magas fruktóz tartalommal bír, ezért javasolt a kerülése. Szabadon fogyaszthatóak azonban a különböző gabonák, kenyerek, ízesítetlen, például cukormáz és lekvár nélküli péksütemények. A húsok, vajak, a tojás, illetve a natúr, ízesítés nélküli joghurtok, sajtok is beilleszhetőek az étrendbe.

Helyszín: 1053 Budapest, Kálvin tér 5.

Telefon: +36302133969

 

Jelentkezni legalább egy héttel a kívánt időpont előtt szükséges!

Elérhető időpontjaink: 2019-11-25 és 2019-12-01 között

Válassz a zölddel jelölt szabad időpontok közül.
 

  h k s c p s v
08:00 - 09:00
09:00 - 10:00
10:00 - 11:00
11:00 - 12:00
12:00 - 13:00
13:00 - 14:00
14:00 - 15:00
15:00 - 16:00
16:00 - 17:00
17:00 - 18:00
18:00 - 19:00
  h k s c p s v

Elérhető időpontjaink: 2019-12-02 és 2019-12-08 között

Válassz a zölddel jelölt szabad időpontok közül.
 

  h k s c p s v
08:00 - 09:00
09:00 - 10:00
10:00 - 11:00
11:00 - 12:00
12:00 - 13:00
13:00 - 14:00
14:00 - 15:00
15:00 - 16:00
16:00 - 17:00
17:00 - 18:00
18:00 - 19:00
  h k s c p s v
Free   Busy   Not possible  

Kérjük add meg adataidat a foglaláshoz: