Kérdés: Fiam 2 év alatt 15-20 kg-ot fogyott. Végre kiderült, hogy mitől. Laktóz érzékenységet találtak 2 nappal ezelőtt, s ez okozta a fogyást. Segítségét kérném, hogy milyen ételeket adhatok, mert számomra ez a betegség idegen s úgy érzem szakember nélkül nem tudom megoldani. Az orvos semmilyen tanáccsal nem látott el. Adhatom e neki a LACTOSOLV készítményt és hogyan.

Válasz: A laktóz érzékenység a tejcukor lebontó enzim hiánya miatt alakul ki. Ez személyenként eltérő lehet, van aki egyáltalán semmilyen állati eredetű tejet és tejterméket nem tud rendesen lebontani, van akinél csak a tejjel van gond. Az enzimkészítmények abban segítenek, hogy szervezetünkben pótolják ezt a hiányzó enzimet. Azonban a Lactosolv kapszula 6,5 g tejcukor lebontásához szükséges enzimet tartalmaz. Pl. ha úgy számolunk, hogy 1 dl tej 5 g laktózt (tejcukrot) tartalmaz, akkor 2 dl fogyasztása esetén 2 kapszulát javasolunk bevenni szétrágás nélkül, kb. fél órával étkezés előtt. Étkezés közben is bevehetjük, akkor azonban bontsuk fel a kapszulát és nyeljük le az enzimeket. Ajánljuk, hogy tej és tejtermékek fogyasztása előtt számolják ki nagyságrendben a laktóz mennyiséget, ami pár nap múlva már rutin lesz. A különböző termékek tejcukor mennyiségéről honlapunkon tájékozódhat: http://mindenevok.hu/lactosolv-2/a-tejfelek-es-tejtermekek-laktoz-tartalma/

Fontos tudnia, hogy legnagyobb mennyiségű tejcukrot a tej tartalmaz, a többi termék esetén kevesebb lesz a mennyisége. Sőt, a kefirben és joghurtban olyan kultúrák vannak, amik némiképp lebontják a laktózt, ezért ezek mellé 1 kapszula bevételét javasoljuk. A friss sajtok keveset, míg az egyes, hosszan érlelt (kemény) sajtok nem tartalmaznak tejcukrot (pl. trappista, gouda, edami, parmezán). Figyeljenek oda a tejet tartalmazó ételekre is (pl. csokoládé, péksütemények, keksz, krémek).