A különféle gyümölcsök, zöldségek, alapvető élelmiszerek fruktóz és glükóz tartalma nemcsak a fruktóz malabszorpcióban (fruktóz érzékenységben) szenvedők, hanem a cukorbetegek számára is fontos információ.
A gyümölcs vagy más étel révén a szervezetbe jutott felesleges fruktóz lebontását segíti a xilóz-izomeráz enzim. Ne feledd, hogy a lekvárok, dzsemek és sok más feldolgozott élelmiszer fruktóz tartalma is jelentős lehet!
Fruktózérzékenyek számára a fruktóz tartalom mellett fontos az élelmiszerek glükóz/fruktóz arány is! A glükóz segíti a fruktóz felszívódását, így minél magasabb ez az arány, annál könnyebben szívódik fel a fruktóz.
Még a teljesen egészségesek is nehezen emésztenek meg egyszerre 50 g vagy annál több fruktózt! Fruktózérzékenyeknél is felszívódik általában gond nélkül 6 g fruktóz.
FRUKTÓZSZEGÉNY ÉLELMISZEREKET ITT RENDELHETSZ!
Kép forrása: Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról
Rostszegény diéta esetén pótolhatod a hiányzó vajsavat, itt rendelheted a Butterine-t:
A különféle ételek fruktóztartalmáról itt tájékozódhatsz.
Fontos tudni, hogy a zöldségek és gyümölcsök fruktóztartalma az éréssel változik, ezért (is) csak tájékoztatásként kezelendők az alábbi értékek!
Mivel a glúkóz segíti a fruktóz felszívódását, az utolsó oszlopban található F/G érték is fontos támpont – ha kisebb, mint 1, akkor várhatóan jobban tolerálható az adott élelmioszer.
Mit jelent az elhagyásos fázis? A német protokoll szerint a diagnózis után 2 (igen, mindössze kettő!) hétig szigorú fruktózmentes diétát kell tartani, de után el kell kezdeni a zöldségek és gyümölcsök visszaépítését az étrendbe, az egyéni érzékenység szerint.
Jelölések: NT – néha tolerálható; N – nem tolerálható; T – tolerálható
Forrás: https://www.nahrungsmittel-intoleranz.com/
Élelmiszer | Elhagyásos fázis | Visszaépített étrend | FRU g/100g | GLU g/100g | F/G
arány |
Acerolacseresznye | NT | T | 1,9 | 1,6 | 1,2 |
Agavészirup (átlagérték) | N | N | 55,6 | 12,4 | 4,5 |
Alma (átlagérték) | N | N | 6,9 | 3,4 | 2 |
Almaecet | T | T | 0 | 0 | – |
Amaránt | T | T | 0,8 | 0,8 | 1 |
Ananász | N | N | 5,1 | 4,7 | 1,1 |
Árpa | NT | T | 0,2 | 1,4 | 0,1 |
Articsóka | NT | T | 1,7 | 0,8 | 2,3 |
Aszalt szilva | N | N | 12,5 | 25,5 | 0,5 |
Avokádó | T | T | 0,2 | 0,3 | 0,5 |
Bab (konzerv) | N | NT | 1,2 | 1 | 1,2 |
Balzsamecet | N | N | 7,4 | 7,6 | 1 |
Bambuszrügy | NT | T | 0,5 | 0,5 | 1,1 |
Banán | N | NT | 7,2 | 7,4 | 1 |
Bazsalikom | T | T | – | 0 | 0 |
Birsalma | N | NT | 4,9 | 3,2 | 1,5 |
Bor – fehér | N | NT | 0,4 | 0,4 | 1,1 |
Borecet | N | NT | 0 | 0 | – |
Bors | T | T | 0,2 | 0,3 | 1 |
Borszőlő | N | N | 8,2 | 7,3 | 1,1 |
Brie sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Brokkoli | NT | T | 1,1 | 0,7 | 1,7 |
Búza | T | T | 0,2 | 0,2 | 1,3 |
Búzasör | N | N | 0 | 0 | 0,5 |
Camembert sajt | T | T | – | – | – |
Cashew dió | NT | T | 2,9 | 3 | 1 |
Cékla | NT | NT | 4,3 | 4,3 | 1 |
Champignon gomba | NT | T | 0,3 | 0,3 | 1 |
Cheddar sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Cherimoya sajt | N | N | 6,6 | 6,3 | 1,1 |
Chester sajt | T | T | 0 | 0,3 | 0 |
Chia mag | T | T | – | – | – |
Cikória | T | T | 0,9 | 1,5 | 0,6 |
Cirokmag | T | T | 0,4 | 1,3 | 0,3 |
Citrom | NT | T | 1,1 | 1,2 | 0,9 |
Cola | N | N | 5 | 5 | 1 |
Cola light | NT | NT | 0 | 0 | – |
Cukkini | T | T | 1,2 | 1,1 | 1,1 |
Cukorrépa | NT | N | 1,8 | 2,3 | 0,8 |
Csemegekukorica | N | NT | 1,1 | 1,2 | 0,9 |
Cseresznye | N | N | 12 | 13 | 0,9 |
Csicseriborsó | NT | NT | 0,1 | 0,1 | 1 |
Csillaggyümölcs | NT | T | 1,7 | 2 | 0,9 |
Csirke | T | T | 0 | 0 | – |
Datolya, friss | N | N | 31 | 34 | 0,9 |
Datolya, szárított | N | N | 31,7 | 31,8 | 1 |
Desszertbor, édes | N | N | 2,5 | 2,6 | 1 |
Edami sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Édesburgonya | NT | T | 2,3 | 2,4 | 0,9 |
Édeskömény | T | T | 1,3 | 1,5 | 0,9 |
Egres | N | NT | 4,2 | 3,9 | 1,1 |
Élesztő | T | T | 0 | 0 | – |
Élesztőkivonat | T | T | 0 | 0 | – |
Ementali sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Energia ital, cukormentes | N | N | 0 | 0 | – |
Energia ital, cukrozott | N | N | 0 | 0 | – |
Eper | N | NT | 2,9 | 2,7 | 1 |
Fahéj | T | T | 1,1 | 1,1 | 1,1 |
Fejes saláta | T | T | 0,3 | 0,5 | 0,6 |
Fekete áfonya | N | NT | 4,2 | 3,8 | 1,1 |
Fekete gyökér | NT | NT | 0,9 | 0,8 | 1,1 |
Feta sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Fokhagyma | N | NT | 4,9 | 3,8 | 1,3 |
Földi szeder | N | NT | 3,2 | 3,1 | 1 |
Földimogyoró | N | NT | 1,3 | 1,3 | 1 |
Füge, friss | N | NT | 5,9 | 7,2 | 0,8 |
Füge, szárított | N | N | 26,5 | 28,7 | 0,9 |
Fürjhús | T | T | – | – | – |
Gabona | N | T | – | – | – |
Gesztenye | N | NT | 5,7 | 5,7 | 1 |
Görögdinnye | N | N | 4,1 | 2,2 | 1,9 |
Gránátalma | N | NT | 8,5 | 7,9 | 1,1 |
Grapefruit | N | NT | 3,5 | 3,4 | 1 |
Guave | N | N | 3,7 | 2,2 | 1,7 |
Gyermekláncfű levél | NT | T | 0,8 | 1,5 | 0,5 |
Gyömbér | NT | T | 4,5 | 4,5 | 1 |
Gyümölcstea | N | NT | 0 | 0 | – |
Hagyma | N | NT | 2,3 | 2,6 | 0,9 |
Hajdina | T | T | 0,2 | 0,2 | 1 |
Hegyi sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Hering | T | T | 0 | 0 | – |
Író | T | T | 0 | 0 | – |
Jalapeño paprika | N | T | 2,6 | 1,5 | 1,8 |
Jégsaláta | NT | T | 1 | 0,9 | 1,1 |
Joghurt, natúr kb. 3,5% zsírtartalommal | T | T | 0 | 0 | – |
Juharfaszirup (átlagosan | N | NT | 29,8 | 30,1 | 1 |
Kakaó | NT | NT | 1,1 | 1,1 | 1 |
Kaki gyümölcs | N | N | 10 | 9 | 1,1 |
Kaktuszgyümölcs | N | N | 4,6 | 5,6 | 0,8 |
Kancatej | T | T | 0 | 0 | – |
Káposzta – fehér | N | NT | 1,9 | 2,2 | 0,9 |
Káposzta – lila | NT | NT | 1,5 | 1,9 | 0,8 |
Karalábé | NT | NT | 1,8 | 1,9 | 0,9 |
Karfiol | NT | NT | 0,9 | 1 | 0,9 |
Karórépa | NT | T | 1,9 | 2,6 | 0,7 |
Kávé | NT | T | 0 | 0 | – |
Kecsketej | T | T | 0 | 0 | – |
Kelbimbó | NT | NT | 1,2 | 1,2 | 1 |
Kelkáposzta | N | T | 1,8 | 2 | 0,9 |
Kínai kel | NT | T | 0,6 | 0,7 | 0,8 |
Kiwi | N | NT | 5,2 | 5,1 | 1 |
Kókuszdió | NT | NT | 2,3 | 2,5 | 0,9 |
Kókusztej | NT | T | 1,5 | 1,7 | 0,9 |
Körte | N | N | 7,2 | 2,8 | 2,6 |
Krumpli | T | T | 0,4 | 0,5 | 0,8 |
Kukorica (konzerv) | N | NT | 2,9 | 3,1 | 0,9 |
Kurkuma, őrölt | T | T | 1,6 | 1,6 | 1 |
Laskagomba | N | N | 0,1 | 0,1 | 1 |
Lazac | T | T | 0 | 0 | – |
Lencse | N | NT | 1 | 0,7 | 1,4 |
Lenmag | T | T | 0,6 | 1 | 0,6 |
Limabab | N | NT | 0,5 | 0,1 | 7,1 |
Limette | NT | T | 1,1 | 1,1 | 1 |
Litchi | N | N | 7,7 | 9,3 | 0,8 |
Lucerna | T | T | 0,1 | 0,1 | 1,8 |
Mák | T | T | 1,5 | 1,5 | 0,9 |
Makadámdió | N | NT | – | 2,3 | 0 |
Malátasör | N | N | 0 | 0 | – |
Málna | N | NT | 3,1 | 2,5 | 1,2 |
Mandarin | N | NT | 5 | 4,7 | 1,1 |
Mandula | NT | NT | 2,1 | 2,1 | 1 |
Mangó | N | N | 8,2 | 5,5 | 1,5 |
Mángold | T | T | 0,4 | 0,3 | 1,2 |
Marhahús | T | T | 0 | 0 | – |
Marhamáj | T | T | 0 | 0 | – |
Mazsola | N | N | 31,6 | 31,2 | 1 |
Medvehagyma | N | NT | 1,5 | 1,4 | 1,1 |
Meggy | N | N | 3,9 | 4,6 | 0,9 |
Méz | N | N | 40,2 | 35,2 | 1,1 |
Mogyoró | NT | T | 1,6 | 1,6 | 1 |
Mozzarella sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Napraforgómag | T | T | 1,4 | 1,4 | 1 |
Narancs | N | NT | 4,4 | 4,3 | 1 |
Naspolya | N | N | 4,6 | 4,8 | 1 |
Nektarin | N | NT | 3,8 | 3,9 | 1 |
Okra (hölgyujj) | NT | T | 0,9 | 0,6 | 1,4 |
Olívabogyó | T | T | 0,3 | 0,3 | 1 |
Oregánó | T | T | 1,6 | 2,4 | 0,7 |
Osztriga | T | T | 0 | 0 | – |
Őszibarack | N | NT | 4 | 4,1 | 1 |
Padlizsán | N | NT | 1,2 | 1,2 | 1 |
Pálinka | N | NT | 0 | 0 | – |
Papaya | NT | NT | 3 | 2,9 | 1 |
Paprika, piros | N | NT | 3 | 2,7 | 1,1 |
Paprika, sárga | N | NT | 2,2 | 2,6 | 0,8 |
Paprika, zöld | N | NT | 1,4 | 1,5 | 0,9 |
Paradicsom | N | NT | 1,5 | 1,2 | 1,3 |
Parmezán sajt | T | T | 0 | 0 | – |
Paszternák | NT | T | 1,5 | 1,5 | 1 |
Pekándió | N | NT | – | 2 | 0 |
Petrezselyemgyökér | NT | T | 0,7 | 0,6 | 1,2 |
Petrezselyemzöld | T | T | 2,4 | 2,7 | 0,9 |
Pezsgő | N | NT | 0 | 0 | – |
Pisztácia | N | T | 3,7 | 3,8 | 1 |
Pisztráng | T | T | 0 | 0 | – |
Póréhagyma | N | T | 1,7 | 1,5 | 1,1 |
Pulyka | T | T | 0 | 0 | 1 |
Quinoa | T | T | 0,9 | 0,9 | 1 |
Rebarbara | T | T | 0,7 | 0,7 | 0,9 |
Retek | NT | NT | 0,8 | 1,4 | 0,6 |
Ribizli – fekete | N | N | 3,3 | 3,3 | 1 |
Ribizli – piros | N | N | 3,8 | 3,5 | 1,1 |
Rizs – hántolt, fehér | T | T | 0,1 | 0,1 | 1,2 |
Rizstej | N | NT | 2,2 | 2,2 | 1 |
Rókagomba | NT | T | 0,1 | 0,1 | 0,7 |
Roquefortsajt | T | T | 0 | 0 | – |
Rozsliszt | T | T | 0,4 | 0,4 | 0,9 |
Rukkola | T | T | 0,6 | 1,2 | 0,5 |
Saláta | T | T | 0,6 | 0,5 | 1,2 |
Sárgabarack | N | NT | 3,5 | 4,5 | 0,8 |
Sárgabarack, aszalt | N | N | 16,4 | 37 | 0,4 |
Sárgadinnye | N | NT | 4,2 | 3,9 | 1,1 |
Sárgarépa | NT | T | 2,4 | 2,5 | 1 |
Savanyú káposzta | N | N | 0,2 | 0,4 | 0,5 |
Savanyú uborka | NT | T | 0 | 0 | – |
Sertéshús | T | T | 0 | 0 | – |
Sonka | T | T | 0 | 0 | – |
Sör | N | NT | 0 | 0 | 2 |
Spárga | NT | T | 1,1 | 0,9 | 1,2 |
Spenót | T | T | 0,2 | 0,2 | 1 |
Sütőtök | NT | T | 0,8 | 1,1 | 0,7 |
Szalámi | NT | T | 0 | 0 | – |
Szardella | T | T | 0 | 0 | – |
Szardínia | T | T | 0 | 0 | – |
Szilva | N | N | 3,9 | 5,2 | 0,7 |
Szójabab | NT | NT | 2,8 | 2,8 | 1 |
Szójatej | T | T | 0,8 | 0,8 | 1 |
Szőlő | N | N | 7,4 | 7,2 | 1 |
Tej – sovány | NT | T | 0 | 0 | – |
Tej – teljes | T | T | 0 | 0 | – |
Tejpor | T | T | 0 | 0 | 0 |
Tejsavó | T | T | 0 | 0 | – |
Tejsavó por | T | T | 0 | 0 | – |
Tejszín | T | T | 0 | 0 | 1 |
Tésztafélék | T | T | 0,1 | 0,1 | 0,9 |
Tojásfehérje | T | T | 0 | 0,4 | 0,1 |
Tojássárgája | T | T | 0 | 0,2 | 0,2 |
Torma | N | NT | 3,5 | 4,8 | 0,7 |
Tőkehal | T | T | 0 | 0 | – |
Tökmag, szárított | T | T | 0,7 | 0,7 | 1 |
Tönköly | T | T | 0,5 | 1,1 | 0,5 |
Túró | T | T | 0 | 0 | – |
Uborka | T | T | 0,9 | 0,8 | 1,1 |
Vaj | T | T | 0 | 0 | – |
Vargánya | NT | T | 0,3 | 0,3 | 1 |
Vörös áfonya | T | T | 0,7 | 3,3 | 0,2 |
Vörös áfonyalé | T | T | – | – | – |
Vörös sárkány gyümölcs (pitaya) | N | N | 10,1 | 22,9 | 0,4 |
Vörösbor | N | NT | 0 | 0 | – |
Vöröskáposzta | NT | T | 1,6 | 1,9 | 0,8 |
Whisky | T | NT | 0 | 0 | – |
Zabpehely | T | T | 0,4 | 0,4 | 1 |
Zeller | NT | T | 0,4 | 0,4 | 0,9 |
Zöldbab | NT | NT | 1,7 | 1,2 | 1,4 |
Zöldborsó | N | NT | 3,1 | 3,1 | 1 |
Zsázsa | T | T | 0,5 | 0,1 | 5 |
És mivel nincs két egyforma táblázat, marad a korábbi is:
Gyümölcsök Fruktóztartalma g/100g |
|||
Fruktóz | Glükóz | G/F arány | |
Alma | 6,9 | 3,4 | 2 |
Áfonyakonzerv | 2 | 2 | 1,4 |
Áfonyalekvár | 20 | 22 | 0.9 |
Alma lekvár | 27 | 26 | 1.0 |
Almalé | 6 | 2 | 2,7 |
Almamust | 8 | 4 | 1,8 |
Ananászkonzerv | 5 | 5 | 1 |
Ananászlé | 3 | 3 | 1 |
Articsóka | 2 | 1 | 2,3 |
Banán | 3 | 4 | 1 |
Citrom | 1 | 1 | 1 |
Citromlé | 1 | 1 | 1 |
Cseresznye | 6 | 7 | 0.9 |
Csillaggyümölcs | 8 | 7 | 1,1 |
Csipkebogyó | 7 | 7 | 1 |
Datolya | 25 | 25 | 1.0 |
Eperlekvár | 39 | 34 | 1,1 |
Feketeribizli | 2 | 2 | 1,2 |
Friss áfonya | 3 | 2 | 1,4 |
Friss alma | 6 | 2 | 8 |
Friss ananász | 2 | 2 | 1,2 |
Friss egres | 7 | 6 | 1 |
Friss eper | 22 | 28 | 0.8 |
Friss málna | 19 | 22 | 0.9 |
Friss őszibarack | 1 | 1 | 1,2 |
Friss paradicsom | 1 | 1 | 1,3 |
Friss pirosribizli | 3 | 3 | 1,1 |
Friss szeder | 3 | 3 | 1,1 |
Friss szőlő | 7 | 7 | 1 |
Füge | 24 | 26 | 0.9 |
Görögdinnye | 4 | 2 | 2 |
Grapefruit, frisch | 2 | 2 | 0.9 |
Grapefruit, frissen facsart | 2 | 2 | 1 |
Kiwi | 5 | 4 | 1,1 |
Konzerv őszibarack | 4 | 4 | 0.9 |
Litschi | 3 | 5 | 0.6 |
Málnadzsem | 2 | 2 | 1,2 |
Málnakonzerv | 14 | 17 | 0.8 |
Mandarin friss | 1 | 2 | 0.8 |
Mandarinlé | 3 | 2 | 2 |
Mango, friss | 3 | 1 | 3,1 |
Mazsola | 32 | 31 | 1.0 |
Meggy | 4 | 5 | 0.8 |
Narancs | 3 | 2 | 1,1 |
Narancslé facsart | 3 | 3 | 1,2 |
Narancslekvár | 15 | 17 | 0.9 |
Papaya | 0.3 | 1 | 0.3 |
Paradicsomlé | 2 | 1 | 1,3 |
Sárgadinnye | 1 | 1 | 2,1 |
Szederlekvár | 20 | 22 | 0.9 |
Szilva | 9 | 16 | 0.6 |
Szilva | 2 | 3 | 0.6 |
Szőlőlé | 8 | 8 | 1 |
Zöldségek Fruktóztartalma g/100g | |||
Fruktóz | Glükóz | G/F arány | |
Avocado | 0,2 | 0,1 | 0,5 |
Bambuszrügy | 0,41 | 0,35 | 0,9 |
Batáta | 0,66 | 0,79 | 1,2 |
Brokkoli | 1,1 | 1,07 | 1 |
Burgonya | 0,17 | 0,24 | 1,4 |
Cékla | 0,25 | 0,28 | 1,1 |
Cikória | 0,72 | 1,28 | 1,8 |
Cukkini | 1,1 | 1 | 0,9 |
Édeskömény | 1,06 | 1,26 | 1,2 |
Fehérkáposzta | 1,76 | 2,04 | 1,2 |
Fehérrépa | 1,51 | 1,92 | 1,3 |
Fejessaláta | 0,53 | 0,41 | 0,8 |
Feketegyökér | 0,08 | 0,02 | 0,2 |
Galambbegysaláta | 0,23 | 0,39 | 1,7 |
Gomba | 0,22 | 0,21 | 1 |
Hagyma | 1,34 | 1,63 | 1,2 |
Karalábé | 1,23 | 1,39 | 1,1 |
Karfiol | 0,9 | 0,96 | 1,1 |
Karfiol | 0,79 | 0,88 | 1,1 |
Kelkáposzta | 0,92 | 0,62 | 0,7 |
Kínai kel | 0,51 | 0,65 | 1,3 |
Kukorica | 0,09 | 0,1 | 1,1 |
Limabab | 0,5 | 0,07 | 0,1 |
Mandarin | 1,3 | 1,7 | 1,3 |
Mangold | 0,27 | 0,21 | 0,8 |
Mazsolakukorica | 0,38 | 0,62 | 1,7 |
Padlizsán | 1,03 | 1,04 | 1 |
Paradicsom | 1,36 | 1,08 | 0,8 |
Pasztinák | 0,26 | 0,25 | 1 |
Piros retek | 0,72 | 1,29 | 1,8 |
Pitypanglevél | 0,56 | 1,27 | 2,3 |
Póréhagyma | 1,23 | 1 | 0,8 |
Rebarbara | 0,39 | 0,41 | 1 |
Répa | 0,55 | 0,3 | 0,5 |
Retek | 0,6 | 1,16 | 1,9 |
Rókagomba | 0,07 | 0,1 | 1,4 |
Sárgaborsó | 0,09 | 0,09 | 1 |
Sárgarépa | 1,31 | 1,4 | 1,1 |
Savanyúkáposzta | 0,2 | 0,42 | 2,1 |
Spárga | 0,1 | 0,81 | 0,8 |
Spárgakonzerv | 0,57 | 0,38 | 0,7 |
Spenót | 0,13 | 0,14 | 1,1 |
Sütőtök | 1,32 | 1,51 | 1,1 |
Torma | 0,13 | 1,4 | 10,8 |
Uborka | 0,87 | 0,9 | 1 |
Vöröskáposzta | 1,28 | 1,68 | 1,3 |
Zöldbab | 1,31 | 0,96 | 0,7 |
Zöldborsó | 0,07 | 0,09 | 1,4 |
Zöldpaprika | 1,25 | 1,38 | 1,1 |
Zöldpetrrezselyem | 0,66 | 0,56 | 0,8 |
Így lehet a kevesebb (fruktóz) több – tehát édesebb, mint a bolti kristálycukor. Másfélszer édesebb a gyümölcscukor, mint a „kristálycukor”. Ha szükséged van rá, az emésztéshez használj glükóz-izomerázt, vagy segítsd a felszívódást L-alaninnal.