Barion Pixel Skip to main content
search
0

Mi a Crohn betegség?

A Crohn betegség a gyulladásos bélbetegségek (IBD) közé tartozik. Az IBD Európában közel 3 millió embert érint és évről-évre egyre fiatalabb korosztályban is megjelenik. A Crohn betegség a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával jár, amit súlyos emésztőrendszeri tünetek kísérnek. Kialakulásának oka máig ismeretlen, jelenlegi tudásunk szerint gyógyíthatatlan, élethosszig tartó állapot.

 

A crohn betegség legfőbb tünetei

  • jelentős fogyás,
  • hasmenés,
  • hasi fájdalom,
  • véres széklet,
  • láz,
  • fáradékonyság

 

A Crohn betegség hatása az életminőségre

A leggyakoribb kellemetlen tünetek alapvetően befolyásolják a mindennapi tevékenységeket, de ez sokszor csak a jéghegy csúcsa. A betegség velejárója lehet ugyanis a krónikus, súlyos fáradtság.

A megszokott munkatevékenységek, teendők és programok közepette természetes dolog, hogy a nap végére elfáradunk, majd egy kiadós pihenést követően újult erővel vágunk neki a következő kihívásoknak. A krónikus fáradtság azonban, ami a Crohn betegeket érintheti több ennél és jelentősen befolyásolja a munkavégzést, a hangulatunkat, de még a mindennapi tevékenységeinket is megnehezíti.

Az IBD-vel (Crohn, colitis ulcerosa) járó problémák gondot okoznak a kapcsolatok terén, előfordulhat, hogy a betegséggel élők nehezen viszik végig a terveiket, nehezebben barátkoznak, hiszen a társas kapcsolatoknak nem kedveznek sem a hirtelen fellángoló fájdalmas tünetek, sem a súlyos fáradtság. Mindezek sokszor ellehetetlenítik a sportot, de akár az olyan hétköznapi fizikai megterheléssel járó feladatokat is, mint a bevásárlás, vagy lépcsőzés, nagyobb séták. A betegség a rekreációs tevékenységeket is befolyásolja, a tünetek keresztbe tehetnek az olyan aktív kikapcsolódási formáknak is, mint a tánc, vagy a túrázás.

A gyulladásos bélbetegséggel, colitissel, vagy Crohn betegséggel élők túlnyomó részét érinti a súlyos kimerültség. Ez a kellemetlen emésztőrendszeri tünetek mellett döntően befolyásolja az életminőséget.

 

Mi ez a rejtélyes kimerültség és mit tehetünk ellene?

A kimerültséget az IBD betegeknél, így a crohn betegségben szenvedőknél is az elégtelen tápanyag és kalóriabevitel okozza, amit legtöbbször a bevitt táplálék rossz felszívódása okoz. A felszívódási probléma a betegség velejárója is lehet, de hiányállapotot okozhatnak a különböző mentes diéták is. A gluténmentes diéta például vashiányt, de kálcium- és niacin hiányt is okozhat.

A Crohn betegség a tudomány mai ismeretei alapján egy gyógyíthatatlan betegség. Ha egyszer kialakul, életünk végéig együtt kell élnünk vele. A súlyos és sokszor fájdalmas tünetek, a betegséggel járó kellemetlenségek, vagy a krónikus fáradság kedvezőtlen hatással vannak az életminőségre. Mindez önmagában elég ijesztő lehet, de reménykeltő, hogy megfelelő diéta esetén a tünetmentes időszakok növelhetőek, így az életminőség is sokat javulhat. Orvosi segítség és egy jól kialakított életmód által akár meg is szabadulhatunk a kellemetlenségektől.

 

Hogyan segíthet a megfelelő diéta?

A Crohn diéta akkor megfelelő, ha tápanyagokban és vitaminokban gazdag, alacsony rost- és zsírtartalmú élelmiszereket tartalmaz. Figyelni kell továbbá, hogy az étkezések során kis mennyiségű táplálékot, naponta többször kis adagokat fogyasszunk. A Crohn betegség diétája akkor a leghatékonyabb, ha személyre szabott. Ennek kialakítására szakember segítségét kell igénybe venni, hiszen szükségleteink, tápláltsági állapotunk, tüneteink egyénenként különbözőek lehetnek.

A Crohn betegség diétája alapvetően rostszegény, ez egyrészt szükséges, másrészt viszont vajsav hiányos állapothoz vezethet. Erre azért érdemes különösen odafigyelni, mert a vajsavnak fontos szerepe van a bélműködésben. A vajsav pótlása ezért fontos lehet a Crohn betegség diétájában.

A diéta kapcsán mindenképpen kérjük ki dietetikus, vagy orvos tanácsát és a legjobb, ha rendszeresen ellenőriztetjük az állapotunkat, annak érdekében, hogy kielégítsük szervezetünk megfelelő tápanyag és vitaminszükségletét.

 

 

Az élet élvezete a Crohn betegséggel élők számára

Ha IBD-ben szenvedünk, legyen az Crohn betegség, vagy colitis, életmódváltással és tudatos étkezéssel, orvosi támogatással jelentős változásokat érhetünk el. A testi tényezők mellett azonban nem szabad megfeledkezni a pszichés egészségről sem. A betegséggel járó életminőséget döntően befolyásoló problémák, vagy a túlzott stressz negatív hatással lehetnek a hangulatunkra, közérzetünkre, mindez pedig tovább ronthatja a helyzetet.

Társas támogatás nagyon fontos szerepet tölt be az életminőség javításában. A nehezebb időszakokban valószínűleg lesznek olyanok, akik kevésbé megértőek, de legtöbbször a család és az igazán közeli barátok támogatására gondoskodására számíthatunk.

Érdemes az élet élvezetére törekedni, ha a szigorú diéta egyhangúnak is tűnik, tegyük élvezetessé az étel elkészítését, az étkezések módját, a tálalást. Ezek az apró törekvések mind-mind hozzájárulhatnak egy jobb életminőség eléréséhez.

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com