hasfájás - ibs - mindenevők

 

A hasfájás sokféle betegséget kísérhet, az alkalmankénti hasfájás könnyen elviselhető. A visszatérő, krónikus hasfájás hátterében általában szervi elváltozás áll, ezért feltétlenül keressük fel a háziorvost vagy szakorvost. Sokszor, például irritábilis bél szindróma (IBS) esetén a gyomor-bélrendszerben nem látszik elváltozás, a hasfájás oka nehezen kimutatható. Ilyenkor különösen érdemes ételérzékenységre, étel-intoleranciára gondolni.

Az emésztetlen táplálék cukortartalma a bélben erjed, gázok és más anyagok, például hosszú láncú zsírsavak képződnek, ez utóbbiak bélgörcsöket is kiválthatnak, akkor is, ha az elfogyasztott étel egészen friss és egészséges! Hosszan szállított, vagy erjesztett ételekben, italokban a hisztamin felszaporodhat. Ezért okoznak problémát, hisztaminózist például a tengeri halakat, tenger gyümölcseit kínáló fogások, ha nem teljesen friss alapanyagokból készülnek, és ez az oka a hisztaminózisos haspuffadásnak is a vörösbor, sajtok, kovászos uborka, szalámik, stb. élvezete után.

A hasfájás, gyomorégés oka lehet például, ha egyszerre sok gyümölcsöt eszünk. A gyümölcsök tápértéke magas, különösen a bennünk levő rostok, vitaminok, nyomelemek, sőt sokszor a színanyagaik miatt is. Hasfájást okozhat azonban egyszerre megevett nagyobb mennyiségű  gyümölcs a benne levő fruktóz, azaz gyümölcscukor miatt. A fruktóz felszívódása a bélből egy speciális szállító folyamatot igényel, és ha ezt a sztrádát bedugítjuk, akkor a feltolult gyümölcs a bélben erjed, ettől fáj a hasunk. Akik a normálisnál csak sokkal kevesebb fruktózt tudnak megemészteni egyszerre (azaz fruktózérzékenységben szenvednek), azok gyakran leginkább gyomorégésre panaszkodnak, elkezdenek savlekötőket szedni, de ezzel semmit nem oldanak meg. Ha gyakran ég a gyomrod, vagy a nyelőcsöved, gondolj a fruktózérzékenységre is!

Különféle ételérzékenységekben szenvedők életét könnyíthetik meg az enzim tartalmú termékek és a fruktózmentes élelmiszerek.

Screen Shot 2015-08-03 at 15.22.21