A különféle gyümölcsök, zöldségek, alapvető élelmiszerek fruktóz és glükóz tartalma nemcsak a fruktóz malabszorpcióban (fruktóz érzékenységben) szenvedők, hanem a cukorbetegek számára is fontos információ.

A gyümölcs vagy más étel révén a szervezetbe jutott felesleges fruktóz lebontását segíti a xilóz-izomeráz enzim. Ne feledd, hogy a lekvárok, dzsemek és sok más feldolgozott élelmiszer fruktóz tartalma is jelentős lehet!

 

Fruktózérzékenyek számára a fruktóz tartalom mellett fontos az élelmiszerek glükóz/fruktóz arány is! A glükóz segíti a fruktóz felszívódását, így minél magasabb ez az arány, annál könnyebben szívódik fel a fruktóz.

Még a teljesen egészségesek is nehezen emésztenek meg egyszerre 50 g vagy annál több fruktózt! Fruktózérzékenyeknél is felszívódik általában gond nélkül  6 g fruktóz.

FRUKTÓZSZEGÉNY ÉLELMISZEREKET ITT RENDELHETSZ!

Kép forrása: Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról

 

 

Rostszegény diéta esetén pótolhatod a hiányzó vajsavat, itt rendelheted a Butterine-t:

Screen Shot 2015-06-24 at 19.08.36

 

Gyümölcsök  Fruktóztartalma g/100g

Fruktóz Glükóz G/F arány
Alma 6,9 3,4 2
Áfonyakonzerv 2 2 1,4
Áfonyalekvár 20 22 0.9
Alma lekvár 27 26 1.0
Almalé 6 2 2,7
Almamust 8 4 1,8
Ananászkonzerv 5 5 1
Ananászlé 3 3 1
Articsóka 2 1 2,3
Banán 3 4 1
Citrom 1 1 1
Citromlé 1 1 1
Cseresznye 6 7 0.9
Csillaggyümölcs 8 7 1,1
Csipkebogyó 7 7 1
Datolya 25 25 1.0
Eperlekvár 39 34 1,1
Feketeribizli 2 2 1,2
Friss áfonya 3 2 1,4
Friss alma 6 2 8
Friss ananász 2 2 1,2
Friss egres 7 6 1
Friss eper 22 28 0.8
Friss málna 19 22 0.9
Friss őszibarack 1 1 1,2
Friss paradicsom 1 1 1,3
Friss pirosribizli 3 3 1,1
Friss szeder 3 3 1,1
Friss szőlő 7 7 1
Füge 24 26 0.9
Görögdinnye 4 2 2
Grapefruit, frisch 2 2 0.9
Grapefruit, frissen facsart 2 2 1
Kiwi 5 4 1,1
Konzerv őszibarack 4 4 0.9
Litschi 3 5 0.6
Málnadzsem 2 2 1,2
Málnakonzerv 14 17 0.8
Mandarin friss 1 2 0.8
Mandarinlé 3 2 2
Mango, friss 3 1 3,1
Mazsola 32 31 1.0
Meggy 4 5 0.8
Narancs 3 2 1,1
Narancslé facsart 3 3 1,2
Narancslekvár 15 17 0.9
Papaya 0.3 1 0.3
Paradicsomlé 2 1 1,3
Sárgadinnye 1 1 2,1
Szederlekvár 20 22 0.9
Szilva 9 16 0.6
Szilva 2 3 0.6
Szőlőlé 8 8 1
Zöldségek Fruktóztartalma g/100g
Fruktóz Glükóz G/F arány
Avocado 0,2 0,1 0,5
Bambuszrügy 0,41 0,35 0,9
Batáta 0,66 0,79 1,2
Brokkoli 1,1 1,07 1
Burgonya 0,17 0,24 1,4
Cékla 0,25 0,28 1,1
Cikória 0,72 1,28 1,8
Cukkini 1,1 1 0,9
Édeskömény 1,06 1,26 1,2
Fehérkáposzta 1,76 2,04 1,2
Fehérrépa 1,51 1,92 1,3
Fejessaláta 0,53 0,41 0,8
Feketegyökér 0,08 0,02 0,2
Galambbegysaláta 0,23 0,39 1,7
Gomba 0,22 0,21 1
Hagyma 1,34 1,63 1,2
Karalábé 1,23 1,39 1,1
Karfiol 0,9 0,96 1,1
Karfiol 0,79 0,88 1,1
Kelkáposzta 0,92 0,62 0,7
Kínai kel 0,51 0,65 1,3
Kukorica 0,09 0,1 1,1
Limabab 0,5 0,07 0,1
Mandarin 1,3 1,7 1,3
Mangold 0,27 0,21 0,8
Mazsolakukorica 0,38 0,62 1,7
Padlizsán 1,03 1,04 1
Paradicsom 1,36 1,08 0,8
Pasztinák 0,26 0,25 1
Piros retek 0,72 1,29 1,8
Pitypanglevél 0,56 1,27 2,3
Póréhagyma 1,23 1 0,8
Rebarbara 0,39 0,41 1
Répa 0,55 0,3 0,5
Retek 0,6 1,16 1,9
Rókagomba 0,07 0,1 1,4
Sárgaborsó 0,09 0,09 1
Sárgarépa 1,31 1,4 1,1
Savanyúkáposzta 0,2 0,42 2,1
Spárga 0,1 0,81 0,8
Spárgakonzerv 0,57 0,38 0,7
Spenót 0,13 0,14 1,1
Sütőtök 1,32 1,51 1,1
Torma 0,13 1,4 10,8
Uborka 0,87 0,9 1
Vöröskáposzta 1,28 1,68 1,3
Zöldbab 1,31 0,96 0,7
Zöldborsó 0,07 0,09 1,4
Zöldpaprika 1,25 1,38 1,1
Zöldpetrrezselyem 0,66 0,56 0,8

Így lehet a kevesebb (fruktóz) több – tehát édesebb, mint a bolti kristálycukor. Másfélszer édesebb a gyümölcscukor, mint a „kristálycukor”. Ha szükséged van rá, az emésztéshez használj glükóz-izomerázt, vagy segítsd a felszívódást L-alaninnal.

Screen Shot 2015-06-24 at 19.08.36