Forrás: www.freepik.com

                                        Kép forrása: freepick.com

Tudtad? A rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) a vastagbél extra fontos táplálói!

Már rengeteg hasznos tudásunk van a különféle zsírok hasznáról és káráról. Tudjuk, hogy a telített zsírsavak árthatanak a szervezetnek, kiváltói többek között az érelmeszesedésnek.

A telítetlen, közülük is a többszörösösen telítetlen szírsavak, az omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsavak ellensúlyozzák a telített zsírok káros hatásait. A leginkább halolajokkal bevitt  omega-3 zsírsavak a koleszterin-csökkentés mellett a gyulladásos folyamatokat is kedvező irányba mozdítják, de fontosak pl. a magzati és gyermekkori  idegrendszer fejlődésében,  a felnőttkorban is segítenek az idegműködést fenntartani, sőt, időskorban is hasznosak a demencia lassításában.

Ezek a hosszú szénláncú zsírsavak ma már számos étrend kiegészítőben, állati és növényi  forrásból származóan kaphatók. a szénatomok száma bennük 13-20 között lehet.

Kevés szó esik azonban az úgynevezett  rövid szénláncú zsírsavakról, angolul Short-Chain  Fatty Acids – innen a rövidítés: SCFA.

rövid szénláncú zsírsavak szénatomszáma  6, vagy ennél kevesebb. A   rövid szénláncú zsírsavak a szervezetben a nem emészthető rostok bomlása során szabadulnak fel, bakteriális anyagcsere folyamatok révén. Megfelelő táplálkozással és a bélflóra egyensúlyban tartásával a szervezet számára szükséges mennyiségben biztosítottak.

Az SCFA-k az emésztetlen szénhidrátok/rostok anaerob erjedése során szabadulnak fel a vastagbélben. (1)

3 fő típust különböztetünk meg, melyek a rostok lebontásakor keletkeznek:

vajsav – sói a butirátok

propionsav  – sói a propionátok

ecetsav – sói az acetátok

Az SCFA-k a vastagbél sejtek elsődleges energiaforrásai, a teljes emberi energiaszükséglet 5-10 %-áért felelősek. Felszívódásuk majdnem tökéletes, a széklettel csak kb 5%-uk ürül ki. (2)

 

A vastagbél a három SCFA közül a vajsavat (butirátot) hasznosítja leginkább energiaforrásként. A  vajsav központi fontosságát a bélműködésben foglalja össze ez az ábra (4):

 

A vajsav szerepe a bélrendszerben

Butirát hiányában a bélhámsejtek éheznek,

bármennyire is jól ellátott a szervezet egyéb táplálékkal. Mikor fordulhat ez elő?  Például akkor, ha

 • ha nem fogyasztunk elég rostot
 • ha a bélflóra összetétele nem megfelelő, és így a rostot nem tudja lebontani
 • bizonyos gyulladásos vagy egyéb bélbetegségek esetén.

A hiányzó vajsav pótolható különböző vajsav tartalmú készítmények fogyasztásával. A tehéntejből készült vaj vajsav tartalma 3-4%, tehát 1 dkg vajban 3-400mg vajsav van, tributirin formájában.

A következő élelmiszeralkotók bomlásakor keletkezik vajsav:

 • inulin
 • FOS (fruktooligoszaccharidok)
 • rezisztens keményítő
 • pektin
 • arabinoxilán
 • arabinogalaktán
 • guar gumi, stb.

A vajsav pótolható vajsav (butirát) készitmények formájában is. A pótlásról ITT olvashatsz.

A készítmény kiválasztásakor fontos figyelni arra, hogy a bevitt vajsav a gyomron átjutva a bélben tudjon hasznosulni. Erre szolgálnak az un. bélben oldódó formák.

A vajsav szerepét számos kutatás vizsgálta pl. túlsúly, cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek, daganatos bélbetegségek esetén, és idegrendszeri problémákkal összefüggésben.

 

 

A vastagbélben felszabaduló butirát/vajsav jelentős része tehát ott helyben energiaforrásként hasznosul. Kisebbik részét a propionáttal együtt a máj hasznosítja a glükoneogenezis során. Az acetát 50-70%-a is a májban hasznosul , a maradékot az izomsejtek használják energiaképzésre. Az acetát egy része a butiráttá alakul.

 

Az SCFA-k azon túl, hogy a butirát a vastagbélsejtek energiaforrása, szabályozzák a vastagbél pH-ját (savas irányban), ezzel  befolyásolják a mikroflóra összetételét, csökkentik az epesavak oldhatóságát, közvetve növelik az ásványi anyagok felszívódását, csökkentik az ammónia felszívódását.

A vajsav (butirát) a vastagbél sejtek szaporodását és differenciálódását is befolyásolja. (1)

 


Postbiotics in human health. Hernandez-Granados Maria, José Franco Robles Elena
Food Research International vol. 137, 2020.

 

A vajsav pótlására ideális a tributirin, mely a táplálékban  természetesen előfordul. A tributirin semleges SFCA-triglicerid (azaz egy glicerin molekula és 3 vajsav molekula alkotja) (3)

 

További információk a vajsavról és  a hisztaminérzékenységről:

The Best POST-biotic Butyrate for Mast Cell and Histamine Supports (mastcell360.com

De mielőtt hozzákezdenél, ne feledd, hogy  itt a hazai gyártású BUTTERINE® TRIO

Butterine® Trio MAX 30x . itt rendelheted!

 

 1.  Hijova, Chmelarova: Short chain fatty acids and colonic health. Bratis. Lek. Listy 2007., 108 (8).
 2. Obesity-Associated Gut Microbiota. Shen, Maitin in: Diet-Microbe interactions in the Gut, 2015. Role of SCFA and their Receptors in Dietary „Energy-Harvest”
 3. Tributyrin, a Stable and Rapidly Absorbed Prodrug of Butyric Acid, Enhances Antiproliferative Effects of Dihydroxycholecalciferol in Human Colon Cancer Cells | The Journal of Nutrition | Oxford Academic (oup.com)
 4. Guilloteau et al., Nutrition Research Reviews (2010), 23, 366–384