Barion Pixel Skip to main content
search
0

Mi az irritábilis bél szindróma?

Az irritábilis bél szindróma (IBS) tulajdonképpen a bélműködés zavara, melynek következtében kínzó emésztőrendszeri problémák jelentkeznek az érintetteknél. A tünetek elsősorban a fiatal felnőttkorban jelentkeznek először. Az állapot folyamatosan változik a panaszok csökkenhetnek, vagy erősödhetnek és idővel a vezető tünetek is megváltozhatnak.

Az irritábilis bél szindrómának nincsenek szervi okai, vagy olyan látható nyomai, amiket könnyű lenne azonosítani. Általában egy átfogóbb orvosi kivizsgálás során kizárható, hogy a tünetek hátterében más emésztőrendszeri megbetegedés áll. Ha nincs más tetten érhető ok, valószínű, hogy irritábilis bél szindrómára kell gyanakodni.

Az irritábilis bél szindróma az egész emésztőrendszert érintheti, a tünetek erőssége, megjelenésük gyakorisága pedig egyénenként változó lehet. Az IBS kialakulásának okát jelenleg nem ismerjük, de a probléma hátterében többek között pszichés tényezőket gyanítanak. A hajlamosító tényezők közé tartozhatnak továbbá az emésztőrendszer- és a központi idegrendszer működési zavarai, az egészségtelen életmód, a stressz, szorongásra való hajlam, illetve a helytelen étkezési szokások.

 

irritábilis bélszindróma - férfi stressz mindenevők

Az irritábilis bél szindróma a férfiakat is érinti

 

Az IBS nagyon gyakori probléma, becslések szerint a felnőtt lakosság 15-45%-a lehet érintett. Sokan pedig diagnózis nélkül, látszólag megmagyarázhatatlan okból szenvednek a kellemetlen emésztőrendszeri tünetektől. A gyakori hasi panaszok megkeserítik a mindennapokat és ez az állapot sajnos akár élethosszig fennállhat. Az IBS, bár szervi elváltozásokat nem okoz hosszú távon sem, az életminőséget azonban jelentősen befolyásolja.

Mik az irritábilis bél szindróma tünetei?

A kellemetlen tünetek megjelenhetnek epizodikusan, vagy akár állandósulhatnak az érintettek életében. Fontos tudni, hogy a stressz, a szorongás, vagy a tartós pszichés terhelés hatására a problémák gyakoribbá válhatnak és súlyosbodhatnak is. Figyelmeztető jel lehet, ha a tünetek az erőteljes stressz, vagy feszültség hatására fokozódnak.

 • hasi fájdalom
 • görcsök
 • puffadás,
 • gyakori gázképződés,
 • felfúvódás,
 • feszülő has, teltségérzet
 • émelygés,
 • hányinger,
 • hányás
 • hasmenés,
 • székrekedés,
 • nyákos jellegű széklet
 • gyakori székletürítés, akár napi többször,

Milyen kezelés segíthet az IBS-ben szenvedőknek?

Ha IBS-re gyanakszunk, a legfontosabb, hogy alapos orvosi vizsgálatnak vessük alá magunkat, hiszen a tünetek nagyon hasonlóak lehetnek más súlyos szövődményekkel járó betegségekhez. A diagnózis felállításához először ki kell zárni minden egyéb lehetséges okot. Ha valószínűsíthető, hogy tüneteinket irritábilis bél szindróma okozza, akkor tudatosabban és célzottan tudunk a cselekedni a tünetek enyhítése érdekében.

Életmód, diéta, bélregenerálás

Életmódváltással a kellemetlen tünetek ellen

A kezelés során nagyon hangsúlyos az életmód és a táplálkozás szerepe. A stressz megfelelő kezelése és a szorongás csökkentése, a kiegyensúlyozottabb életmód jelentősen csökkentheti a kellemetlen tüneteket. Köztudott, hogy az emésztőrendszer működésére a túlzott stressz kedvezőtlen hatással van.

Ráadásul, ha valamilyen emésztőrendszeri problémával, vagy gyulladásos bélbetegséggel küzdünk, a tünetek sokszor rosszabbodhatnak stressz vagy erős pszichés nyomás hatására. A mentális egészségünk védelme fontos tényező lehet az IBS kezelésében is.

Életmódbeli változtatások, mint a testmozgás, a hatékony időbeosztás, a különböző relaxációs technikák alkalmazása mind-mind hozzásegíthet egy jobb életminőség eléréséhez, és nem utolsó sorban az irritábilis bél szindróma tüneteinek enyhítéséhez is hozzájárulhat.

Diéta, ami segít

Otthon is sokat tehetünk az állapot javulásért a megfelelő diéta alkalmazásával. Mielőtt azonban diétába kezdenénk fontos, hogy kérjük ki dietetikus szakember tanácsát. A szakértő bevonása azért is előnyös, mert így személyre szabott, állapotunknak, tápláltságunknak megfelelő vitamin és tápanyag bevitel szempontjából is kielégítő étrendet kaphatunk.

A megfelelő diéta kiválasztásában tehát érdemes szakemberre bíznunk magunkat, de az IBS kapcsán figyelemre méltó lehet a FODMAP étrend. Kutatások igazolják, ugyanis hogy a FODMAP diéta hatásos lehet az irritábilis bél szindrómában.

A diéta lényege, hogy a magas FODMAP tartalmú  élelmiszereket és összetevőket átmenetileg hagyjuk ki az étrendünkből, illetve csökkentsük azok fogyasztását. Fontos azonban megjegyezni, hogy a FODMAP diéta sem csodaszer és önmagában nem oldja meg az IBS kapcsán megjelenő problémákat.

Ha belevágunk a diétába jelentős javulást érhetünk el, mégis kellően körültekintőnek kell lennünk, nehogy hiány állapotok lépjenek fel a szervezetünkben. Többek közt emiatt is érdemes odafigyelni a vajsav pótlására, mert ha irritábilis bél szindróma esetén FODMAP diétát követünk vajsav hiány is felléphet a diéta sajátosságai miatt.

IBS és a bélrendszer egészsége

Az irritábilis bél szindróma kezelésére nincs gyógyszer. A probiotikum segíthet, de fontos tudni azt is, hogy ezekben a készítményekben nincs vajsav. Ha a bélrendszer egészségéről beszélünk feltétlenül meg kell említenünk a vajsavat, mint a vastagbél legfontosabb energiaforrását. A vajsav nagyrészt a bélben hasznosul és számos jótékony hatása lehet a szervezet egészének működésére.  IBS esetén a vajsav pótlása is kedvező lehet, ezért beszerezhetünk vajsav tartalmú készítményeket.

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com