Barion Pixel Skip to main content
search
0

Amit a posztbiotikumokról tudni érdemes

Bélrendszerünk több milliárdnyi mikroorganizmusnak ad otthont, e népes társaság, mely számtalan baktériumból, gombákból és vírusokból áll. Maga a mikrobiom, a szervezet számára nem csak hasznos, de nélkülözhetetlen is egyben.

A probiotikumok a mikrobiom hiányzó törzseinek pótlását segítik elő. A probiotikumokról a legtöbben annyit biztosan hallottak már, hogy bizonyos gyógyszerek, antibiotikum kúrák felboríthatják a bélflóra egyensúlyát, ezért ilyenkor célszerű alkalmazni ilyen típusú készítményeket. A probiotikumok hasznáról azt is biztosan tudjuk, hogy a probiotikus készítmények, például a joghurt jót tesz az emésztésnek.

 

Hogyan működnek a probiotikumok, milyen kedvező hatással vannak a szervezetünkre?

A probiotikumok egyrészt megtapadnak a bélfalon, ezzel megakadályozzák, hogy a szervezet számára káros mikrobák telepedjenek meg ezen a területen Másrészt olyan anyagokat termelhetnek, amik támadásba lendülnek a káros mikrobákkal szemben, gátolhatják a szaporodásukat, ellehetetlenítik a fennmaradásukat. Fontos tudni, hogy a bélben található, a szervezet számára hasznos mikrobiomnak is van saját anyagcseréje, mely során olyan anyagokat állít elő, ami testünk működése, és  saját anyagcserénk szempontjából is nélkülözhetetlen.

 

Hogyan támogatja a prebiotikum a probiotikum működését?

Nem véletlen, hogy a probiotikus készítmények ennyire közismertek, hiszen a megfelelő mikrobiom nagyon fontos a testünk egészséges működése szempontjából. Azt viszont kevesen tudják, hogy a mikrobiom életben tartásában az úgynevezett prebiotikumok is fontos szerepet játszanak. A prebiotikumok is sok hasznot hajtanak számunkra, hiszen táplálják és segítik az élőflóra szaporodását.

Prebiotikum lehet mindenféle rost, ami a zöldségekben, gyümölcsökben is megtalálható, de ide tartoznak a nehezebben emészthető szénhidrátok, melyek eljutnak a bélrendszerig és ott a jó baktériumok erjesztik meg.

A probiotikum, illetve a prebiotikum tehát egyaránt fontos, de a szervezetünk szempontjából fontos posztbiotikumokról sem szabad megfeleldkezni. Ezek éppen olyan fontos munkát végeznek az egészségünk érdekében, éppen ezért érdemes közelebbről megismerni a posztbiotikumokat.

 

Mi a posztbiotikum és miért hasznos?

A posztbiotikumról lényegesen kevesebbet beszélünk, pedig nemcsak nagyon fontos szerepet töltenek be az egészségünket támogató mikrobiom életében.

A posztbiotikum tulajdonképpen a szervezet élőflórájának anyagcsereterméke. Ezek lehetnek természetes posztbiotikumok, de mesterségesen is elő lehet állítani őket. Lehetnek aminosavak, vitaminok, rövid szénláncú zsírsavak (SCFA), stb.

A posztbiotikumok közül a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) a pH értékre is hatással vannak, ami szintén fontos a jótékony baktéiumok szempontjából. Posztbiotikumokkal egyébként találkozhatunk a csecsemőtápszerek összetevőjeként is.

A posztbiotikum tulajdonképpen a szervezet élőflórájának anyagcsereterméke. Ezek lehetnek természetes posztbiotikumok, de mesterségesen is elő lehet állítani őket.

Mind a természetes, mind a mesterséges posztbiotikumok az általuk termelt anyagcseretermékek révén védik a szervezet egészségét, utóbbiak, azaz a mesterséges posztbiotikumok esetén az a különbség, hogy ilyenkor mikroorganizmusokkal termeltetik meg a szervezet számára hasznos posztbiotikumot. Itt lényegében tudatosan inaktivált mikrobákról, valamint azok anyagcsere termékeiről van szó.

Nem győzzük hangsúlyozni a mikrobiom milyen fontos szerepet tölt be az egészségünk védelmében. Számos tudományos kutatás alátámasztotta, hogy nemcsak immunrendszer működését támogatja, de egy sor neurológiai reakcióban is részt vesz.

A posztbiotikumok szervezetünk mikrobiomjának  anyagcsere termékei. Az már biztosan tudjuk, hogy kiemelt szerepük van az emberi szervezet működésének szinte minden területén, megismerésükre azonban még több kutatómunkára van szükség. A mikrobiom fontos anyagcsere termékei lehetnek különböző enzimek, vitaminok, vagy az un. rövid szénláncú zsírsavak (SCFA).

 

Mik azok a rövid szénláncú zsírsavak?

Az SFCA-k a szintén fontos szerepet játszanak a bélrendszer egészséges működésében. Többféle zsírsav létezik, az talán evidencia, hogy a telített zsírok káros hatással lehetnek az egészségre, a telítetlen zsírsavak pedig előnyökkel járnak számunkra. Ilyen telítetlen zsírsavak például az omega-3  zsírsavak is, mely a legnépszerűbb étrend kiegészítők közé tartozik. A szervezetnek azonban szüksége van az úgynevezett rövid szénláncú zsírsavak SFCA-k jótékony hatásaira is.

Az egyik ilyen fontos SFCA a vajsav. A vastagbél számára a vajsavat a  legfontosabb energiaforrás. Ha nincs a bélben elegendő vajsav, a bélhámsejtek lényegében éheznek, vagy akár el is pusztulhatnak. Bélrendszerünk egészsége érdekében tehát nem elegendő kizárólag a probiotikumokra gondolni. Fontos lehet mind a prebiotikumok megléte, illetve a posztbiotikumok szerepe is, melyek közül a vajsavnak különösen kedvező élettani hatásokat tulajdonítanak.

 

probiotikum vajsav butterine

A vajsav más néven butirát kedvező hatási kapcsán számos kutatás elérhető már. Megállapították többek közt, hogy a vajsav (butirát) közvetlen hatással van a bélflóra összetételére. Továbbá kedvező irányba befolyásolhatja a gyulladásos folyamatokat, de számos baktérium és vírus jelenlétét is visszaszoríthatja.

A rostszegény táplálkozás, sok egyszerű cukor fogyasztása, esetleg valamilyen alacsony rosttartalmú diéta, vagy fruktózmentes diéta könnyen a vajsav termelés csökkenéséhez vezethet. Ilyenkor nem képződik megfelelő mennyiségű vajsav a bélben, ezért annak pótlására lehet szükség.

 

Hogyan pótolható a vajsav?

A vajsav pótlásának természetes módja lehet a Butterine Trio Max kapszula, mivel ez nem tartalmaz mesterséges anyagokat. Csak természetes összetevőkből áll, mint a tributirin, ami megtalálható a vajban, illetve a méhviasz és cellulóz. A vajsav bevitel ajánlott napi adagja hivatalos adatok szerint 410 mg. Ezt már napi 1 db Butterine Trio Max kapszula fedezi, indokolt esetben azonban szakember ajánlására, a vajsav bevitel naponta akár az 1 x 410 mg többszöröse is elképzelhető.

 

Bővebben a vajsav pótlásról
ITT olvashatsz »

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com