Skip to main content

Mi a Colitis Ulcerosa?

A Colitis Ulcerosa a gyulladásos bélbetegségek közé tartozik, fekélyes vastagbélgyulladást jelent. A bélnyálkahártya gyulladásáról van szó, mely a vastagbelet érintheti, különböző mértékben.

 

A Colitis leggyakoribb tünetei:

  • hasi görcsök, fájdalom
  • bal oldali hasi fájdalom
  • székletürítési fájdalom
  • hasmenés
  • véres széklet

 

A betegség okai

Az, hogy mi okozza a colitis ulcerosát máig ismeretlen. Vannak bizonyos kockázati tényezők, melyek feltehetően szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, de nincs egyértelmű magyarázat arra, hogy kinél és miért fog kialakulni a betegség. Rizikófaktoroknak tekinthetők bizonyos genetikai tényezők, vagy az immunrendszer működéséhez köthető problémák. Egyes feltevések szerint életmódbeli tényezők is kockázatot jelenthetnek, bár ez tudományosan nem bizonyított. Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy az egészségtelen életvitel nem segít a már meglévő colitis betegség tünetein. Ilyen a helytelen táplálkozás a túlzott, hosszabb ideig fennálló stresszel való terheltség.

 

Amit a colitis diétáról tudni kell

 

Szakemberrel való konzultáció

Ha a betegségre utaló tünetek megjelenését tapasztaljuk magunkon, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, mert a kezeletlen colitis negatív következményekkel, akár súlyos egészségügyi szövődményekkel is járhat. Bíztató viszont, hogy orvosi segítséggel jól kordában tartható a betegség, az életünket megkeserítő tünetek jelentősen mérsékelhetőek, akár meg is szűntethetőek a kezelés és a diéta hatására. A megfelelő diétát szakember írja elő, ezért is nélkülözhetetlen, hogy kérjünk orvosi segítséget, egyeztessünk dietetikus szakemberrel. Otthoni módszerekkel hiteles segítség nélkül nem tudjuk megfelelően kezelni ezt a problémát.

 

Miben segíthet a megfelelő étrend?

Az étrendnek rendkívül fontos szerepe van a colitis ulcerosa kezelésében és a tünetek csökkentésében is. Bár nem ismert olyan étkezéssel kapcsolatos szokás, mely bizonyítottan kiváltó oka, vagy súlyosbítója lenne a betegségnek, de az tény, hogy az életminőséget döntően befolyásoló kellemetlen tünetek akár meg is szűntethetőek a megfelelő étkezés által. Ha az étrendünkbe megfelelő változtatásokat vezetünk be, búcsút mondhatunk a hasi görcsöknek, a hasmenésnek, egyéb nem kívánt emésztést érintő fájdalmas tüneteknek.

 

A colitis diéta főbb jellemzői

A colitis diéta főbb jellemzője, hogy energiában és fehérjében gazdag ugyanakkor zsírszegény és durvarost mentes. A megfelelő, kiegyensúlyozott rostbevitel az egészséges emberek esetében is lényeges, nélkülözésük, ahogy túlzott fogyasztásuk is kockázatos lehet. Annak meghatározása, hogy mely rostokat és milyen időszakokban kell kiiktatni a colitis betegek étrendjéből szakember feladata. Az ajánlott táplálkozás függ az egyéni tényezőktől, a betegség előrehaladtától és attól is, hogy éppen nyugalmi, vagy akut fázisban van a betegség. A bélszűkület esetében vagy akut szakaszban például bizonyos rostok fogyasztása kifejezetten veszélyes lehet. Ezért a colitis diétára jellemző, hogy alapvetően rostszegény, ami a betegség kordában tartása szempontjából fontos, de fontos megelőzni az alacsony rostbevitellel járó vajsav hiányos állapot kialakulását.

 

Alacsony rostbevitel kockázatai

A rostszegény diéta esetén, amikor a táplálékban nincs elég rost, vagy a vastagbélben hiányoznak a megfelelő baktériumok, könnyen vajsav hiányos állapot alakulhat ki.

A vajsavnak központi szerepe van a bélműködésben. Az egészséges bélműködés támogatása pedig különösen fontos a gyulladásos bélbetegségben érintettek számára. A vajsav pótlására ezért a rostszegény diéták esetén külön figyelmet kell fordítani.

Bővebben »

 

colitis mintaétrend diéta

 

Mintaétrend Colitis diétához egy napra

 

Reggeli: kenyérszelet, pulykasonkával, natúr joghurttal

Tipp: Egy szál petrezselyem minden ételt izgalmassá tehet, finom aromája és a zöld szín a hangulatunkat is pozitív irányba befolyásolja. A reggeli mellé választhatunk zöld teát.

 

Tízórai: kockára vágott alma párolva

Tipp: Az almát önmagában, reszelve is fogyaszthatjuk, de ha valami lélekmelengetőre vágyunk, vágjuk kockára és egy kis lábasban néhány pillanat alatt pároljuk meg. Kis szegfűszeggel, vagy fahéjjal megbolondítva desszertnek is beillik.

 

Ebéd: Húsleves, grillezett natúr csirkemellel, grillezett répaszeletek, petrezselymes burgonyával.

Tipp: A grillezett csirkemell gyorsan elkészül, zöldfűszerekkel bolondíthatjuk meg. Dobjunk néhány hosszúkásra vágott répaszeletet is a grillserpenyőbe, a répa grillezve csodás édeskés ízt kap. A húsleves esetében is érdemes ügyelni arra, hogy ne legyen túl zsíros!

 

Uzsonna: puffasztott rizs, banán

Tipp: banánkarikákkal és egy leheletnyi fahéj ízesítéssel feldobhatjuk a délutánt, ha éhesebbnek érezzük magunkat, egészítsük ki egy puffasztott rizsszelettel.

 

Vacsora: Zöldfűszeres kőrözött, pirítós kiflivel

Tipp: A túrót egy kevés joghurttal és kedvenc zöldfűszereinkkel kikeverjük, ízesíthetjük még piros fűszerpaprikával, sóval és természetesen most is használhatjuk az elmaradhatatlan petrezselymet.

 

A mintaétrend a betegség nyugalmi időszakában alkalmazható, de fontos tudni, hogy diétánkat mindig dietetikus szakemberrel kell egyeztetni. Nem csak a megfelelő energia- és tápanyagbevitelről tudunk gondoskodni a szakemberrel való konzultáció révén, de állapotunk folyamatos monitorozására mellett a jobb életminőség elősegítésében is fontos lehet.

Mintaétrend forrás: https://www.mccbe.hu

 

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com