haspuffadás vajsav pótlás fodmap diéta - Butterine Trio Max kapszula 30x

 

Az ételérzékenység szinte mindig együtt jár haspuffadással. Nem csak akkor érezhetünk haspuffadást, ha kórosan kevés emésztőenzimünk termelődik, ami már betegség, de akkor is, ha amúgy teljesen egészségesek vagyunk. Ha hirtelen, egy nagy adagban túlterheljük a szervezetet egy bizonyos táplálékkal, akár zsírral, akár például cukorral (tejcukorral, gyümölcscukorral), azzal nem képes megbirkózni szervezetünk.

 

Gyümölcs-, tejcukor és puffadás

A gyümölcs- vagy tejcukor erjedése a belekben gázképződéshez vezet, ez okozza a haspuffadást, más erjedésből származó anyagok pedig bélgörcsöt válthatnak ki.

Teljesen egészséges embernek is haspuffadást okozhat, ha egyszerre 25 g-nál több fruktózt eszik meg gyümölcs formájában. vagy megiszik egy liter tejet, aminek laktóz tartalma legalább 50g.

Ha ugyanezt a mennyiséget több, időben elosztott adagban eszi vagy issza meg, akkor problémamentesen meg tudja emészteni. Törekedjünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra!

 

Bélflóra és puffadás

A haspuffadás gyakori például csecsemőknél, aminek oka lehet a bélflóra elégtelensége. A kisbabák bélflórájának összetételét meghatározza a szülés módja. A normál, hüvelyi szülés esetén más baktériumokkal találkozik a baba, mint császármetszés során, így az élet kezdetén másféle jó-baktériumok népesítik be a bélrendszerét, és emiatt előfordul, hogy nem pont olyan a baba enzimkészlete, amilyen az anyatej emésztéséhez szükséges. Később például az antibiotikum kezelés módosítja rossz irányba a bélflórát. A haspuffadás lehet a megváltozott bélflóra jele is.

Érdekes módon arra érzékenyek az élőflóra készítmények szedésére is haspuffadással reagálhatnak.

A puffadást okozó ételek elhagyása segíthet, de nem minden diéta kockázatmentes.  Ha pl. kimaradnak a nehezen emészthető rostot tartalmazó ételek (pl fruktózmentes, FODMAP diéta vagy Crohn diéta esetén), akkor nem képződik vajsav a vastagbélben. Pedig a vajsav a bélsejtek számára a legfontosabb energiaforrás! Ne hagyd éhezni beleidet!

Haspuffadással járhat bélgyulladás vagy bélelzáródás, így tartós puffadás esetén feltétlenül keresd fel orvosodat!

 

Vajsav pótlás

Innovatív készítmények  segíthetnek az ételérzékenyeknek. A vajsav is pótolható.

 

vajsav - Butterin Trio Max 30 kapszulaVajsav pótlás?
Butterin Trio MAX 30x kapszula

 

Screen Shot 2015-08-03 at 15.22.21