Az ételérzékenység szinte mindig együtt jár haspuffadással. Nem csak akkor érezhetünk haspuffadást, ha kórosan kevés emésztőenzimünk termelődik, ami már betegség, de akkor is, ha amúgy teljesen egészégesek vagyunk. Ha hirtelen, egy nagy adagban túlterheljük a szervezetet egy bizonyos táplálékkal, akár zsírral, akár például cukorral (tejcukorral, gyümölcscukorral), azzal nem képes megbírkózni szervezetünk.

A gyümölcs- vagy tejcukor erjedése a belekben gázképződéshez vezet, ez okozza a haspuffadást, más erjedésből származó anyagok pedig bélgörcsöt válthatnak ki.

Innovatív készítmények  segíthetnek az ételérzékenyeknek.

Screen Shot 2015-08-03 at 15.22.21

Teljesen egészséges embernek is haspuffadást okozhat, ha egyszerre 25 g-nál több fruktózt eszik meg gyümölcs formájában. vagy megiszik egy liter tejet, aminek laktóz tartalma legalább 50g.

Ha ugyanezt a mennyiséget több, időben elosztott adagban eszi vagy issza meg, akkor problémamentesen meg tudja emészteni. Törekedjünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra!

A haspuffadás gyakori például csecsemőknél, aminek oka lehet a bélflóra elégtelensége. A kisbabák bélflórájának összetételét meghatározza a szülés módja. A normál, hüvelyi szülés esetén más baktériumokkal találkozik a baba, mint császármetszés során, így az élet kezdetén másféle jó-baktériumok népesítik be a bélrendszerét, és emiatt előfordul, hogy nem pont olyan a baba enzimkészlete, amilyen az anyatej emésztéséhez szükséges. Később például az antibiotikum kezelés módosítja rossz irányba a bélflórát. A haspuffadás lehet a megváltozott bélflóra jele is.

Érdekes módon arra érzékenyek az élőflóra készítmények szedésére is haspuffadással reagálhatnak.

Haspuffadással járhat bélgyulladás vagy bélelzáródás, így tartós puffadás esetén feltétlenül keresd fel orvosodat!