Barion Pixel Skip to main content
search
0

Mi az a vajsav  (butirát), és mi köze a beleink működéséhez?

Keveset beszélünk róla, pedig a vajsav nagyon fontos szerepet tölt be a szervezetünk energiaellátásában, illetve a bélműködésben.

A vajsav egy rövid szénláncú zsírsav (úgynevezett SCFA). Ez a vajban is megtalálható, de a szervezetünk számára szükséges mennyiségben a bélben képződik. Ahhoz, hogy  mértéke elegendő legyen, az étrendünkben szükség van olyan rostokra, melyeket az emésztőenzimek nem bontanak le, de bizonyos bélbaktériumok számára tápanyagot jelentenek.  Ezen rostokat lebontó bélbaktériumok anyagcsere termékei többek között a rövid szénláncú zsírsavak (SCFA), közéjük tartozik a vajsav (butirát). Ha a bélflóra összetétele megváltozik,  és nincsenek jelen a szükséges baktériumok, vajsav hiányos állapot léphet fel. Fontos, hogy ezek a baktériumok nem azok, amiket a rendszeresen fogyasztott probiotikus készítményekben találhatunk.

Többféle SCFA létezik, közülük a vajsav kiemelten fontos, hiszen a vastagbél hámsejtek energiaszükségletének 60%-át fedezi. Ha nincs belőle elegendő, akkor hiába viszünk be nagyobb mennyiségű táplálékot, a bélhámsejtek éhezhetnek, majd ennek következtében elsorvadhatnak. Ezért is nagyon fontos a megfelelő mennyiségben legyen jelen a bélben.

 

Ezt teszi a vajsav (butirát) a testünkkel

Ez a videó szakszerű magyarázatokkal ismerteti meg velünk a butirát működését, szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait és a hiányának lehetséges következményeit.

 

A vajsav (butirát) 7 kedvező hatása

 1. A  vastagbél számára legfőbb energiaforrás.
 2. Jótékonyan hat az emésztésre.
 3. Kedvező hatása lehet az emésztőrendszeri panaszok (székrekedés, puffadás, stb.) esetén.
 4. Hozzájárul a bélflóra egyensúlyához, ami támogatja az immunrendszer normál működését.
 5. Hozzájárul a szervezet megfelelő energiaellátásához.
 6. Fontos szerepet tölt be a bélrendszer működésében, így   különösen fontos, hogy mindent megtegyünk a bélrendszerünk kiegyensúlyozott működéséért, amihez a vajsav megfelelő mennyiségben történő jelenléte is hozzá tartozik.
 7.  Pótlása kedvező lehet a gyulladásos bélbetegségek diétájánál és más rostszegény diéta esetén is.

Mitől lehet kevés a vajsav (butirát) a szervezetben?

Ha a táplálékban nincs elegendő rost, vagy ha a bélflóra egészsége megbomlik és nem találhatóak meg a bélben a szükséges jótékony baktériumok, akkor előfordulhat, hogy vajsav hiányos állapot alakul ki.

 

 

A szervezetben való csökkenésének oka lehet:

 • a rostszegény táplálkozás esetén,
 • egyes speciális diéták esetében (ilyen lehet például a fruktózmentes diéta, vagy a nagy népszerűségnek örvendő FODMAP diéta),
 • gyulladásos bélbetegségek (IBD) esetén alkalmazott diéták esetén, például a Crohn betegség, vagy a colitis ulcerosa diétájában, mivel ezekben az esetekben is alapvetően rostszegény étrendre van szükség,
 • kevés, vagy nem elegendő zöldség és gyümölcs fogyasztása,
 • kevés vaj fogyasztása,
 • a bélflóra sérülése, például antibiotikum szedése következtében,
 • bizonyos gyógyszerek alkalmazása esetén, melyek károsítják a bélflórát,
 • a bélflóra felborulása más okok miatt.

 

A vajsav (butirát) további fontos hatásai

 • Szerepet játszik a bélhámot védő nyálka, a mucin megfelelő termelésében.
 • Fontos feladata a bél egységének védelme. Ez azért nagyon fontos, mert ha a bélfalban a sejtek közötti kötések meglazulnak, akkor könnyen előfordulhat, hogy a bélből kiszivárognak a megszokottnál nagyobb molekulák, amiket a testünk idegennek, allergénnek tekinthet. Ezzel együtt allergiás, gyulladásos reakciók indulhatnak el a szervezetben. A bél egységének ezt a fajta meglazulását „szivárgó bél szindrómának” nevezik, ami akár autoimmun betegségek kialakulásának melegágya is lehet.
 • Növeli a glutathion szintet, amely a szervezetünk kifejezetten erős antioxidánsa. Ez azért fontos, mert a glutathion bélrendszer és a máj védelmében is fontos szerepet játszik.
 • Az epesav termelést is elősegíti, ezáltal pedig jobban hasznosulnak a zsírban oldódó vitaminok.
 • Az inzulinrezisztencia esetén is hasznos lehet, hiszen az inzulinműködést is befolyásolhatja.
 • Kedvezően hat a szénhidrát anyagcserére és csökkenti az éhségérzetet. Ezért a fogyókúrát folytatók számára is kedvező lehet, ha szervezetükben megfelelő mennyiségben található meg a vajsav.
 • Az idegrendszer működésére is hatással van a vajsav jelenléte, vagy hiánya.
 • A hangulati állapotunkra, de még a memóriára, tanulási képességekre is hatással lehet.

Összességében azt látjuk, hogy a vajsav a szervezetünk egészének működésére, egészségünkre is hatással lehet. Éppen ezért érdemes rá odafigyelni, kiváltképp, ha valami okból rostszegény táplálkozást kell folytatnunk, vagy valamilyen emésztőrendszeri problémával küzdünk.

A videó forrása: https://www.biogyogyulas.hu

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com