Barion Pixel Skip to main content
search
0

Mi az IBS és kiket érint?

Az IBS (irritábilis bél szindróma) az emésztőrendszer egyfajta funkciózavarát jelenti, ami többek között olyan kellemetlen tünetekkel járhat, mint a puffadás, gázképződés, bélgörcsök, hangos bélműködés, furcsa korgó hangok étkezés után, székrekedés, hasmenés, feszülő has és teltségérzet.

A probléma igen elterjedt, a fejlett országokban valamivel gyakoribb, a felnőttek 15-45%-át is érintheti, ami egy rendkívül magas arány. Egyes adatok szerint az emésztőrendszeri problémával orvoshoz fordulók nem egészen egyharmadánál az irritábilis bél szindrómaáll a háttérben. Tovább árnyalja a képet, hogy sokan, bár időről-időre szenvednek a tünetektől, mégsem fordulnak orvoshoz. Ráadásul az IBS diagnosztizálása nem könnyű, mivel semmilyen szervi elváltozással nem jár. Ezért többnyire hosszadalmasabb vizsgálódás eredményeként, kizárásos alapon lehet csak az IBS-re gondolni.

Megdöbbentő adat, de úgy tűnik a nőknél kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy IBS alakul ki, mint a férfiaknál. Erre a jelenségre nincs egyértelmű magyarázat, de egyes kutatások szerint hormonális hatások is szerepet játszanak abban, hogy a nők jobban ki vannak téve az irritábilis bél szindrómának.

Ráadásul az IBS kellemetlen és fájdalmas emésztőrendszeri tünetei erőteljesebbek lehetnek a menstruáció ideje alatt. Fontos azonban megjegyezni, hogy más nőket érintő betegség is okozhat hasi panaszokat a ciklus során, például az endometriózis, ezért minden esetben érdemes orvosi vizsgálatok segítségével kizárni más lehetséges okokat.

Mai tudásunk szerint nem ismerjük pontosan az irritábilis bél szindróma kialakulásának okát, az emésztőrendszeri és idegrendszeri működési zavarok mellett rizikótényező lehet, valamilyen bélrendszert érintő fertőzésen való átesés, de leginkább a túlzott stresszt teszik felelőssé a jelenségért. A stressz hatással van a bélmozgásra, de alapvetően az egész szervezet működését befolyásolja, ha tartós érzelmi megterhelés alatt állunk.

 

ibs irritábilis bélszindróma stressz nők

Az IBS a nőket érinti gyakrabban

 

Az IBS és a nők

Ne feledjük azt a hangsúlyos adatot, hogy a nőket kétszer nagyobb eséllyel fenyegeti az IBS, mint a férfiakat. Ebben szerepet játszhat, hogy a nők másként reagálnak a stresszhelyzetekre, egyes élethelyzetekben a nőket érintő stressz jelentősen megnövekedhet, a rekreációs lehetőségek hiánya, vagy beszűkülése pedig elégtelen stressz kezeléshez vezethet. Mindezt súlyosbítja, hogy egyes kutatások szerint a szorongásos panaszok is sokkal gyakoribbak a nők esetében. Ez a jelenség is összefüggésbe hozható hormonális hatásokkal. A megnövekedett stressz és szorongás pedig az irritábilis bél szindróma kialakulásának egyik legjelentősebb tényezője.

 

Milyen stresszforrásokról számolnak be a leggyakrabban a nők:

 • gyermekneveléshez kapcsolódó feladatok,
 • munkahelyi stressz,
 • munka és magánélet egyensúlyának nehézségei,
 • háztartás vezetéssel kapcsolatos feladatok,
 • párkapcsolati problémák,
 • beteg, vagy segítségre szoruló hozzátartozók ápolása,
 • idős hozzátartozókról való gondoskodással járó feladatok és lelki nehézségek
 • a különböző életciklus váltások nehézségei,
 • váratlan krízishelyzetek

 

Az életmódváltás kiút lehet az IBS okozta problémákból

A megfelelő étrend és életmód mellett a kielégítő stressz kezelés az egyik legfontosabb eleme a tünetek enyhítésének. A legtöbb esetben a ránk nehezedő életterhek mellett az egészségtudatosság és stresszel vagy szorongással való megküzdés könnyen háttérbe szorul. A kínzó emésztőrendszeri tünetek azonban rontják a teljesítményünket, ellehetetlenítik a feltöltődésre szolgáló programjainkat, befolyással vannak az életminőségünkre. Ebből az ördögi körből csak szilárd elhatározással lehet kilépni.

 

Mit tehetünk az egészségünk, jó közérzetünk érdekében?

 • Forduljunk orvoshoz, végeztessünk alapos kivizsgálást, hogy meggyőződhessünk róla a tünetek hátterében valóban az IBS áll.
 • Dietetikus segítségével alakítsunk ki egy számunkra megfelelő étrendet, ami segíthet az IBS tüneteinek enyhítésében. Egyes kutatások szerint a FODMAP diéta egy hatékony segítség lehet, de kizárólag diétázással nem szüntethetőek meg maradéktalanul a tünetek. Ne feledjük, fontos figyelmet szentelni a FODMAP étrenddel járó kockázatoknak is!
 • Ha rostszegény, vagy FODMAP diétát követünk gondoskodjunk a megfelelő tápanyagbevitelről és a vajsav pótlásra is gondolnunk kell. Ezzel is a bélrendszerünk egészségét támogatjuk!
 • Azonosítsuk az életünkben megjelenő stressz forrásokat és dolgozzunk ki megfelelő stressz kezelési stratégiákat. Csökkentsük a szorongást! Ehhez szintén igénybe vehetjük szakemberek segítségét.

A problémák kialakulásának komplex bonyolult okai vannak és sokszor a megoldásukra sincs egyszerű recept. Az IBS esetében is több tényező együttes hatása hozhat enyhülést. A változtatások pedig összességében egy jobb életminőséghez segíthetnek hozzá minket.

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com