Barion Pixel Skip to main content
search
0

Miért kell odafigyelni a gyógyszerekre hisztaminérzékenység esetén?

A hisztamin érzékenység közvetlen oka, hogy a táplálékkal bevitt hisztamin lebontása nem megfelelő a bélben, ami így könnyen összegyűlik. Ez a felhalmozódott hisztamin mennyiség pedig allergia-szerű tüneteket válthat ki az arra érzékenyeknél, ezt nevezzük hisztamin intoleranciának.

Ahhoz, hogy a tünetek csökkenjenek, arra kell törekednünk, hogy elkerüljük a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztását. Sokszor azonban nem elegendő csupán erre odafigyelni, ugyanis egyes gyógyszerek is felelősek lehetnek a hisztamin érzékenység tüneteinek megjelenéséért. Ahhoz, hogy megértsük, miért okozhat gondot bizonyos gyógyszerek szedése, érdemes többet tudni a hisztamin intolerancia hátteréről.

Problémát okoz a hisztaminbevitel, ahol nincs elég DAO enzim

A hisztamin bontásáért a bélben elsősorban a  DAO (DiAminoOxidáz enzim) felel. Ez az enzim a bélben termelődik. Ha nem képződik elég DAO enzim, bizonyos élelmiszerek, ételek, melyek magas hisztamin tartalommal rendelkeznek, problémákat okozhatnak. Ha a felhalmozódott hisztamin nem kerül lebontásra, felszívódik melyet kellemetlen tünetek megjelenése kísérhet.

Hisztamin érzékenység tünetei lehetnek, többek közt:

  • hasi panaszok, hasmenés, puffadás, görcsök
  • kiütések,
  • fejfájás, migrén,
  • izzadás,
  • hangulati zavarok,
  • vérnyomás esés, szédülés

Egészségeseknél is okozhat tüneteket a túlzott hisztaminbevitel

Egyszeri nagy adag hisztamin bevitel még azoknál is gond lehet, akiknek megfelelő a DAO enzim termelésük, hiszen náluk is korlátozott az egy időben rendelkezésre álló enzim mennyisége. (Ugyanígy van ez a zsíros ételekkel – ha egyszerre túl sok zsírt eszünk, nem lesz elég lipáz enzim, ami a zsírt lebontja, és emésztési problémák jelentkeznek. Ezért is fontos, hogy egyszerre egyféle ételből ne együnk túlzott mennyiséget!). Az élelmiszerek hisztamin tartalmáról ITT írtunk.

Hisztamin érzékeny vagy? Nem mindegy milyen gyógyszereket szedsz!

A hisztamin érzékenységben szenvedők általában odafigyelnek az ételek hisztamin tartalmára, de nem mindenki tudja, hogy bizonyos gyógyszerek is gátolhatják a DAO enzim működését, vagy hisztamint szabadíthatnak fel a szervezetben. Ha alkalmanként, vagy még inkább rendszeresen szedsz valamit, mindenekelőtt érdemes megnézni, milyen hatóanyagot tartalmaz az adott készítmény. Jellemzően például a fájdalomcsillapításra, lázcsökkentésre használt gyógyszerek jelentős része problémát okozhat. A sokak által átkozott paracetamol tekinthető ebből a szempontból a legbiztonságosabbnak.

 

gyógyszer hisztamin érzékenység - Mindenevők

Egyes gyógyszerek is gátolhatják DAO enzim működését

 

Sajnos, sok olyan széles körben alkalmazott készítmény van, ami problémás lehet a hisztaminérzékenységgel küzdők számára a hatóanyaga miatt. Ilyenkor sem kell azonban kétségbe esni, egyszerűen érdemes más alternatívát keresni. Fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy fel kell hagyni a gyógyszeres kezeléssel, sőt, egészségünk érdekében előfordulhat, hogy nélkülözhetetlen bizonyos készítmények szedése, de minden esetben létezik alternatív hatóanyag, ami használható. Ehhez az orvosod tud segítséget nyújtani, és vény nélkül kapható készítmény esetében a gyógyszerészt kérdezheted.

Itt a lista a leggyakrabban használt hatóanyagokról

Az alábbiakban található lista nem teljes, de tartalmazza azokat a leggyakrabban használt hatóanyagokat, amik problémát okozhatnak. Fontos, hogy nem a gyógyszerek márkanevét (pl. Algopyrin, Aspirin, Voltaren, stb) olvashatod itt, hanem a hatóanyag neveket, mivel ugyanaz a molekula számos különböző márkanéven kapható. Segítség lehet, hogy az adott termék dobozán a márkanév alatt mindig fel van tüntetve a hatóanyag neve is. Ne feledd, a számodra megfelelő készítmény kiválasztásában segítségedre lehet az orvosod, vagy a gyógyszerész is!

A konkrét termékek beazonosításához segítséget adhat az OGYEI gyógyszer keresője , vagy a házipatika.com keresője.

 

Terápiás terület DAO blokkoló vagy hisztamin felszabadító hatóanyag
Fájdalomcsillapítók ASA (aszpirin), metamizol (Algopyrin), morfin, pethidin,  non-szteroid gyulladáscsökkentők (diclofenac, ketoprofen, naproxen, ibuprofen, mefenamát, meklofenamát, indometacin)
Nyákoldók acetylcysteine (ACC), ambroxol
Allergia elleni szerek, antihisztaminok (!) cetirizin, levocetirizin, lorataidne, desloratadine, diphenhydramin, climetidine, promethazin
Köhögéscsillapítók codein
Antibiotikumok cefuroxime, cefotiam, isoniazid,

pentamidin, clavulanic acid,

choroquine, neomycin, D-cycloserine

 

Bél motilitásra hatók metoclopramid
H2 receptor blokkoló cimetidine, ranitidine
Vérnyomáscsökkentők verapamil, alprenolol, dihydralazine, propranolol, dihidralazin
Antiarritmikumok propafenone, quinidine
Diuretikumok amilorid, furosemid
Antihipotonikumok dobutamin
Nyugtatók diazepam

 

Broncholitikumok aminophylline, theophylline
Antidepresszáns amitriptylin, fluoxetin, venlafaxin, sertralin, duloxetin
Narkotikumok thiopental, prilocain (helyi érzéstelenítő is), barbiturátok
Antireumatikum acemetacin, chloroquin
Antiszeptikum (fertőtlenítő) acriflavin
Antirheumatikum, antipszoriatikum adalimumab, etanercept
Kontrasztanyagok (radiográfiás vizsgálatokhoz használt)
Izomlazítók Pancuronium, alcuronium,

D-tubocurarine

 

Neuroleptikum haloperidol
Citosztatikum cyclophosphamide

 

Források:

https://academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1185/4633007?login=false

https://daodeficiency.org/learn/dao-modulators/

(Fotó: Pixabay)

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com