Kép forrása: Christina Petsos fotója a Pexels oldaláról

 

Milyen probiotikumot válasszunk hisztamin érzékenység esetén?

Hisztamin érzékenyek esetében érdemes különösen figyelni a probiotikumok összetételére  A „Melyiket válasszam?”  kérdésre a helyes válasz gyakran egyéni érzékenységtől is függ. Van azonban néhány fontos információ, ami segíthet az eligazodásban hisztamin intolerancia esetén is.

A hisztamin érzékenység tünetei elsősorban a táplálékkal bevitt hisztamin miatt alakulnak ki, főleg akkor, amikor kevés hisztamint bontó DAO enzim termelődik.

A táplálékban vagy érés (erjedés) során keletkezik hisztamin, mint például a halak, tengeri gyümölcsök, élesztős készítmények, savanyított, füstölt, konzervált termékek esetében, vagy eleve hisztamint tartalmaznak.

Bizonyos gyógyszerek  (pl nem szteroid gyulladáscsökkentők) is lehetnek hisztamin felszabadítók vagy gátolhatják a DAO enzim működését.

Hisztamin érzékenység (hisztamin intolerancia) tünet jelentkezhet akkor is, ha a belekben elszaporodnak a hisztamint termelő baktériumok.

A probiotikus készítményekben legtöbbször Lactobacillus és Bifidobacterium törzseket találunk, jelen lehet még a Streptococcus thermophilus vagy a Bacillus subtilis. Bizonyos termékekben megtalálható a Saccharomyces boulardii, de ez nem baktérium, hanem gomba.

Bár a probiotikumok sokszor hasznosak a hisztamin érzékenységgel való küzdelemben, jó tudni, hogy számos olyan baktériumtörzs van, mely biogén amint szabadit fel.

Milyen törzsekre érdemes különösen odafigyelni hisztamin érzékenység esetén?

Hisztamin intolerancia esetén nem csak a hisztamin, hanem más biogén aminok is tüneteket okozhatnak, ezért ezekről  se feledkezzünk meg.

HISZTAMINT FELSZABADITÓK:

E. faecium, E. faecalis, L. sakei, L. curvatus,
L. parabuchneri, L. buchneri, L. plantarum, L. brevis,
L. casei, L. paracasei, L. vaginalis, L. reuteri,
L. hilgardii, L. mali, L. rhamnosus, L. paracollinoides,
L. rossiae, L. helveticus, S. thermophilus, O. oeni,
P. parvulus, Leuc. mesenteroides, W. cibaria,
W. confusa, W. paramesenteroides, T. muriaticus,
T. halophilus

TIRAMINT FELSZABADITÓK:

E. faecium, E. faecalis, E. durans, E. hirae,
E. casseliflavus, E. mundtii, L. sakei, L. curvatus,
L. plantarum, L. brevis, L: buchneri, L. casei,
L. paracasei, L. reuteri, L. hilgardii, L. homohiochii,
L. delbrueckii subsp. bulgaricus, S. thermophilus,
S. macedonicus, L. lactis, Leuc. mesenteroides,
W. cibaria, W. confusa, W. paramesenteroides,
W. viridescens, C. divergens, C. maltaromaticum,
C. galliranum, T. halophilus, Sporolactobacillus sp.

(Barbieri et al., 2018 Foods | Free Full-Text | Biogenic Amine Production by Lactic Acid Bacteria: A Review (mdpi.com)

Alaposan nézd meg tehát az összetételt, mielőtt probiotikmot választasz!

De hogy állunk az élelmiszerekkel?

Az Enterococcusok előszeretettel fordulnak elő sajtokban, de húsokban is.

A Lactobacillus brevis is szereti a sajtot, csakúgy, mint a Lactobacillus paracasei. A Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus pedig kifejezett joghurt-fan.

A Lactobacillus brevis és a L. plantarum a borban tenyészik előszeretettel. A L. rhamnosus a Cabernet Sauvignont szereti.

A Streptococcus thermophilus a tenyészkultúra kiindulópontja a tejiparban (joghurt, sajt, pl Cheddar).Figyelem, az otthon termelt joghurtot is szereti!

 

RÖVIDEN: a listából kimaradt probikkal barátkozz inkább!

 

A probiotikum használat előny/hátrány viszonyáról itt olvashatsz részletesebben:

Are Probiotic Really Safe for Humans? (nih.gov)

A Lactobacillus rhamnosus, L. casei,  L. plantarum, L. paracasei, L. salivarius, L. acidophilus és számos más Lactobacillus, továbbá a Lactococcus lactis, Leuconostoc, Pediococcus and Bifidobacterium  a bélbarrieren átjutva okozhat bakterémiát és endocarditist.

A probiotikumok egészséges emberben erősíthetik a fagocitózist, de allergiásokban pont ellenkező folyamatot indíthatnak el.  Sérült immunitású betegekben ezért óvatosan használandók.

A probiotikumok anyagcsere termékei módosíthatják az epesavat, melyből sejtméreg képződhet, epepangás és vastagbélrák alakulhat ki.

Számos probiotikum törzs ellenálló különféle antibiotikumokkal szemben. Fennáll a veszélye, hogy géntranszlokációval átadják ezt a rezisztenciát a bélben megtalálható patogén kórokozóknak.

 

Bélregeneráláshoz jól jöhet a vajsav, a bélhámsejtek elsődleges energiaforrása. Ha rostszegény az étrended, vagy nincs elég vajsav termelő probid, pótolható a vajsav a Butterine® Trio Max kapszulával.

Screen Shot 2015-06-24 at 19.08.36