Bár a probiotikumok sokszor hasznosak a hisztaminérzékenységgel való küzdelemben, jó tudni, hogy számos olyan baktériumtörzs van, mely biogén amint szabadit fel.

 

HISZTAMINFELSZABADITÓK:

E. faecium, E. faecalis, L. sakei, L. curvatus,
L. parabuchneri, L. buchneri, L. plantarum, L. brevis,
L. casei, L. paracasei, L. vaginalis, L. reuteri,
L. hilgardii, L. mali, L. rhamnosus, L. paracollinoides,
L. rossiae, L. helveticus, S. thermophilus, O. oeni,
P. parvulus, Leuc. mesenteroides, W. cibaria,
W. confusa, W. paramesenteroides, T. muriaticus,
T. halophilus

TIRAMINFELSZABADITÓK:

E. faecium, E. faecalis, E. durans, E. hirae,
E. casseliflavus, E. mundtii, L. sakei, L. curvatus,
L. plantarum, L. brevis, L: buchneri, L. casei,
L. paracasei, L. reuteri, L. hilgardii, L. homohiochii,
L. delbrueckii subsp. bulgaricus, S. thermophilus,
S. macedonicus, Lc. lactis, Leuc. mesenteroides,
W. cibaria, W. confusa, W. paramesenteroides,
W. viridescens, C. divergens, C. maltaromaticum,
C. galliranum, T. halophilus, Sporolactobacillus sp.

(Barbieri et al., 2018 Foods | Free Full-Text | Biogenic Amine Production by Lactic Acid Bacteria: A Review (mdpi.com)

Alaposan nézd meg tehát az összetételt, mielőtt probiotikmot választasz!

Az Enterococcusok előszeretettel fordulnak elő sajtokban, de húsokban is.

A Lactobacillus brevis is szereti a sajtot, csakúgy, mint a Lactobacillus paracasei. A Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus pedig kifejezett joghurt-fan.

A Lactobacillus brevis és a L. plantarum a borban tenyészik előszeretettel. A L. rhamnosus a Cabernet Sauvignont szereti.

A Streptococcus thermophilus a tenyészkultúra kiindulópontja a tejiparban (joghurt, sajt, pl Cheddar).Figyelem, az otthon termelt joghurtot is szereti!

 

RÖVIDEN: a listából kimaradt probikkal barátkozz inkább!

 

A probiotikum használat előny/hátrány viszonyáról itt olvashatsz részletesebben:

Are Probiotic Really Safe for Humans? (nih.gov)

Lactobacillus rhamnosus, L. casei,  L. plantarum, L. paracasei, L. salivarius, L. acidophilus and many other lactobacilli. Moreover, Lactococcus lactis, Leuconostoc, Pediococcus and Bifidobacterium  a bélbarrieren átjutva okozhat bakterémiát és endocarditist.

A probiotikumok egészséges emberben erősthetik a fagocitózist, de allergiásokban pont ellenkező folyamatot indithatnak el.  Sérült immunitású betegekben ezért óvatosan használandók.

A probiotikumok anyagcsere termékei módosithatják az epesavat, melyből sejtméreg képződhet, epepangás és vastagbélrák alaklulhat ki.

Számos probiotikum törzs ellenálló különféle antibiotikumokkal szemben. Fennáll a veszélye, hogy géntranszlokációval átadják ezt a rezisztenciát a bélben megtalálható patogén kórokozóknak.