Nem csak a sajttal lehet gond, bár azzal duplán is.

A laktóz intolerancia a laktóz (tejcukor) felszívódási zavara, amit a lebontó laktáz enzim (béta-galaktozidáz) hiánya vagy elégetelen mennyisége okoz. A laktóz-érzékenység az étel-intoleranciák egyik leggyakoribb típusa. Megoldása a laktózmentes étrend, vagy a hiányzó laktáz enzim pótlása.

A laktóz a tejben és tejtermékekben előforduló összetett cukor. A tejcukrot bontó laktáz enzim hiánya esetén a laktóz nem szívódik fel a vékonybélből, hanem továbbhaladva az emésztőcsatornán a vastagbélben erjedésnek indul. A baktériumok a laktózból különböző, puffadást okozó gázokat (hidrogén, metán, széndioxid) és a hasmenésért felelős rövid szénláncú zsírsavakat képeznek.Ez hirtelen hasmenést okoz, továbbá bélgörcsöt, hasi fájdalmat is érezhet a beteg. A tünetek megszűnnek laktózmentes diétával (kivéve, ha fruktóz malabszorpcióval társul).

Az étel-intoleranciák közé tartozó laktóz intolerancia kimutatásának szokásos módja (a frutkóz-malabszorpcióhoz hasnolóan) a nagymennyiségű laktóz fogyasztását követő hidrogén kilégzés mérés. Érdekes módon nem minden laktóz intoleranciában szenvedő mutat tüneteket. A kimutatás másik módja a laktóz fogyasztása előtt és után történő vércukorszint mérés.

A laktóz emésztési zavar az európaiak 10-30%-át érinti. Csecsemőkorban nem jellemző, mivel akkor a szervezet még természetes módon felkészült az anyatejben levő táplálék emésztésére. A változatos étrend bevezetésével azonban csökken a laktáz enzim termelése, és kritikus szint alá is csökkenhet a mennyisége. Ez a probléma sokkal gyakoribb olyan népességben, ahol nincs rendszeres tejfogyasztás csecsemőkor után.

A többi étel-intoleranciához hasonlóan a laktóz intolerancia tünetei elkerülhetők laktózmentes diétával, a tej- és tejtermék fogyasztás teljes elhagyásával. A laktózmentes étrend következménye lehet a csontrikulás kialakulása. Ma már senkinek sem kell teljesen lemondania a tejről és tejtermékekről! A hiányzó laktáz enzim pótolható. Fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, amelyben megfelelő mennyiségű enzim van, megfelelő formában.