A bélfalat alkotó sejtek egészséges emberben „szorosan” összezárnak.

Ez azt jelenti, hogy csak nagyon kisméretű molekulákat engednek átjutni a bélfalon, amiknek felszívódása az erekbe feltétlenül fontos.

 

Ez a szerkezet azonban gyakran sérül. Tipikusan ilyen például a bélgyulladás, vagy tartós stresszes állapot. A sejtek „szétnyílnak”, már jóval nagyobb molekulák is átjutnak a bélfalon. Ezek azonban a szervezet számára „idegenek”, támadásként értékeli őket, és beindulhat a védekezés ellenük – az autoimmun folyamatok hátterében is gyakran állhat szivárgó bél.

Mit tehetünk ellene?

A stressz leküzdése az egyik fontos pont. sokféle megküzdési módszer létezik, az autogén tréningtől a mindfulnessen át a gyógynövényekig. Az „adaptogén” növények, mint a Rhodiola (rózsagyökér), a ginzeng vagy a spenót segítik a stresszes ételmódhoz való alkalmazkodást (adaptációt). Popeye tudhatta ezt, ezért evett sok spenótot!

A gyulladás gyógyszeres kezelése orvosi feladat.

A „szoros összeköttetés” (tight junction) helyreállításában is segíthet a rostdús táplálkozás, ha megfelelő a bélflóra, és képes rövid szánláncú zsírsavakká (SCFA) alakítani a nehezen emészthető szénhidrátokat. Az SCFA-k, különösen a vajsav, fontos energiaforrást jelentenek a szervezet számára, emellett a vajsav a vastagbélsejtek elsődleges energiaforrása.

 

Ha hiányzik étrendedből a rost, bélgyulladás vagy más ok miatt bevezetett diéta következményeként, pótolhatod a vajsavat.

 

Screen Shot 2015-08-03 at 15.22.21