Az áteresztő bél/szivárgó bél (angolul leaky gut) nem túl régóta ismert probléma.

A gyomor-bélrendszer alapvető és jól  ismert szerepe a táplálék emésztése. Hasonlóan fontos azonban a védelmi funkció, amit a környezet és a szervezet között betölt.

A bélfal „szűrő”-t, határvonalat képez a bélüreg és az élő szervezet többi része között. Itt dől el, hogy milyen és mekkora méretű molekulák jutnak be a véráramba vagy a sejtek közötti térbe.

A bélfal mellett a bélhez csatlakozó nyirokszövet, a neuroendokrin rendszer alkotja azt a barriert, ami megvéd a káros anyagoktól, allergizáló tényezőktől.

Az egészséges bélfalban a bélhámsejtek között un. szoros kötések (tight junction) biztosítják, hogy nagyméretű molekulák ne jussanak át ezen a „szűrőn”. Ezek a sejteket összekötő anyagok különféle fehérjemolekulák (occludin, a claudin többféle típusa), melyek nem merev struktúrát képeznek; működésük szabályozása bonyolult. A szabályozásban fontos szerepet játszó fehérje a zonulin.

https://www.easy-immune-health.com/support-files/role_intestinal-barrier-function-gastrointestinal-autoimmune-disease.pdf

Az emberi bélfal épsége (integritása)  rendkívül fontos  a szervezet immunitásában.

Megvéd  a fertőző mikroorganizmusok behatolásától, a táplálékban levő allergének bejutásától.

Ez a védőfal nem a születéssel együtt érkezik. Kb két év kell, amíg az újszülöttnél kialakul. Ezért is nagyon fontos a szoptatás, az anyatej védő hatása.

A bélfal integritása az élet folyamán csökken. Szerepe van ebben a stressznek, a táplálkozásnak, a bélflóra  megváltozásának.

A védőfunkció (barrier funkció) sérülése miatt megnőhet az áteresztő képessége, ez pedig un. szivárgó bél szindrómához (leaky gut) vezethet, ennek talaján kialakul a gyulladás, és számos betegség számára nyitja meg az utat. Rizikótényezö lehet ez többek között a  különféle bélbetegségek (Crohn betegség, cöliákia, IBS), ill. olyan autoimmun és gyulladásos betegségek számára, mint a cukorbetegség, asztma, szklerózis multiplex, krónikus fáradtság szindróma.

A bél-agy tengely mentén szerepe lehet a depresszió, szorongás és a skizofrénia betegségekben is.

A rövid szénláncú zsírsavak (SCFA) hiánya is a tight junction-ök lazulásához, és így szivárgó bél kialakulásához vezethet. A bélben termelődő hisztamin is hozzájárulhat a kialakulásához (ptpmcrender.fcgi (europepmc.org)

A megnövekedett permeabilitás kimutatására nincs egységesen elfogadott módszer. Gyakran alkalmazzák a laktulóz/mannitol arány mérését a  cukorfogyasztás előtti és 6 órával utána követően vett vizeletmintából.

Használják még a claudin-3 fehérje mérését vizeletből, calprotectin mérését székletből (bár ez inkább a gyulladásos állapot meglétére utal), valamint a bélből biopsziával vett minták különféle analízisét. A szérum zonulin-szint mérés használhatósága megkérdőjeleződött (Serum zonulin as a marker of intestinal mucosal barrier function: May not be what it seems (plos.org)

A székletmintából  mért zonulin szint korrelációja a laktulóz/mannitol teszt eredményével még nem bizonyított(PDF) Validation of a Quantitative Method for Fecal Zonulin (researchgate.net)

A szivárgó bélfal helyreállításának szintén nincs általánosan elfogadott módszere.

 

Számos tanulmányban vizsgálták a probiotikumok és egyéb táplélék-összetevők hatását a tight junction-ökre (Regulation of Tight Junction Permeability by Intestinal Bacteria and Dietary Components | The Journal of Nutrition | Oxford Academic (oup.com))

A

Gyakran használnak probiotikum kultúrákat erre a célra. A probiotikumok anyagcsere termékei, pl. a rövid szénláncú zsírsavak is szerepet játszhatnak az eredményességben (Strengthening of the intestinal epithelial tight junction by Bifidobacterium bifidum – Hsieh – 2015 – Physiological Reports – Wiley Online Library),

Az élő mikroorganizmusok (probiotikumok) használata problémás lehet a magas rizikójú csoportok (csecsemők, idősek) esetében, az immunrendszer túlzott stimulációja vagy szisztémás fertőzés előidézése miatt.

Are Postbiotics the Long Sought-After Solution for a Leaky Gut? | The Journal of Nutrition | Oxford Academic (oup.com)

 

A probiotikum használat előny/hátrány viszonyáról itt olvashatsz részletesebben:

Are Probiotic Really Safe for Humans? (nih.gov)

Lactobacillus rhamnosus, L. casei,  L. plantarum, L. paracasei, L. salivarius, L. acidophilus és számos más  Lactobacillus, továbbá a Lactococcus lactis, Leuconostoc, Pediococcus és a Bifidobacterium  a bélbarrieren átjutva okozhat bakterémiát és endocarditist.

A probiotikumok egészséges emberben erősthetik a fagocitózist, de allergiásokban pont ellenkező folyamatot indithatnak el.  Sérült immunitású betegekben ezért óvatosan használandók.

A probiotikumok anyagcsere termékei módosithatják az epesavat, melyből sejtméreg képződhet, epepangás és vastagbélrák alaklulhat ki.

Számos probiotikum törzs ellenálló különféle antibiotikumokkal szemben. Fennáll a veszélye, hogy géntranszlokációval átadják ezt a rezisztenciát a bélben megtalálható patogén kórokozóknak.

Régóta ismert a glutamin aminosav szerepe a bélfal egészségének megtartásában.  (PDF) Glutamine Protects GI Epithelial Tight Junctions (researchgate.net)

Állatkisérletekben a kollagén peptidek (Collagen peptides ameliorate intestinal epithelial barrier dysfunction in immunostimulatory Caco-2 cell monolayers via enhancing tight junctions – PubMed (nih.gov), kurkumin (Curcumin improves intestinal barrier function: modulation of intracellular signaling, and organization of tight junctions (physiology.org) rezveratrol (Resveratrol and Curcumin Improve Intestinal Mucosal Integrity and Decrease m6A RNA Methylation in the Intestine of Weaning Piglets (nih.gov)

A D-vitamin szerepét is számos tanulmányban vizsgálták (Vitamin D regulates the tight-junction protein expression in active ulcerative colitis: Scandinavian Journal of Gastroenterology: Vol 51, No 10 (tandfonline.com) a bél integritás fenntartásában (untitled (silverchair.com)

A stressz kiváltotta bélszivárgásban segíthetnek az un. adaptogén növények, melyeket részben a napi táplálékkal (pl. spenót) vagy étrendkiegészítők formájában (ginseng, ashwaganda, Cordyceps, Rhodiola, stb) veszünk magunkhoz, segítik az „adaptálódást” a megnövekedett környezeti stresszhez, javíthatják a megküzdő képességet.

A vajsav pótlása segíthet a nem megfelelő diéta esetén kialakult szivárgó bélen. Itt rendelhetsz vajsav kapszulát: Butterine Trio Max 

Képek forrása:

drjockers.com