Puffadás? Bélgörcsök? Hasmenés? A cukor-felszívódás zavarai is okozhatják!

A gyümölcsökkel nem mindenkinek egyszerű, a fruktóz is okoz ám problémákat.

A fruktóz malabszorpció az étel-intoleranciák gyakori fajtája,  a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódási zavara. Nem örökletes (szemben a fruktóz intoleranciával). Magas fruktóz tartalmú élelmiszerek a gyümölcsök, zöldségek, méz, ivólevek, fruktózzal mint természetes szerrel édesített lekvárok, joghurtok, diabetikus készítmények.

Mi okozza a problémát?

A fruktóz egyszerű cukor, sokkal édesebb, mint a szőlőcukor (glükóz). Édesítőereje máfélszer nagyobb, mint a répacukoré. (A hagyományos konyhában használt répacukor fruktóz és glükóz keveréke). A fruktóz felszívódását a vékonybélből a véráramba egy fehérje biztosítja (GLUT5). Fruktóz felszívódási zavar esetén a vastagbélbe jutó felesleges fruktózból a baktériumok  különböző, puffadást okozó gázokat (hidrogén, metán, széndioxid) és a hasmenésért felelős rövid szánláncú zsírsavakat képeznek. A következmény lehet görcsös hasi fájdalom, kísérő tünetként levertség, fáradtság, koncentráció zavar jelentkezhet. Hasonlít ez más étel-érzékenységek, például a laktóz-intolerancia tüneteihez. Az étel-érzékenységek közül a fruktóz felszívódási zavar az európai  népesség 7%-át érinti.

A fruktózérzékenység kezelhető

 

Nem vagy egyedül ezzel a problémával! A tudomány segít abban, hogy  fruktóz felszívódási  zavar esetén se kelljen lemondanod a gyümölcsökről. A fel nem szívódott gyümölcscukrot szőlőcukorrá alakítva elkerülhető a cukrok erjedése a vastagbélben.

Ma már kapható glükóz-izomeráz  enzim készítmény, illetve a fruktóz felszívódást segítheti a glükóz és L-alanin együttes fogyasztása.

A termékekről itt tudhatsz meg többet

 

További információk a fruktóz malabszorpcióról:

Fruktóz malabszorpció: a fruktóz felszívódás zavara, oka:

  • a fruktóz nem szívódik fel megfelelően,
  • a vastagbélbe jutva a baktériumok gázokká és rövid szénláncú zsírsavakká alakítják

Előfordulási gyakorisága 5-7%.

 

Tünetei:

  • Megnövekedett ozmotikus nyomás a bélben
  • Bakteriális erjedés
  • Felgyorsult bélmozgás
  • Puffadás
  • Hasmenés

A fruktóz malabszorpció kimutatására a hidrogén kilégzési tesztet használják, emellett a megvonásos diétával is felderíthető a probléma. A xilóz-izomeráz enzim a fruktózt glükózzá alakítja (és vissza, ha megmarad a közegben a glükóz), melynek felszívódásához nem szükséges a GLU5 fehérje. A glükóz könnyen és gyorsan felszívódik a vékonybélből.

Az örökletes fruktóz intolerancia – gyakorisága <0,1% – nem azonos a fruktóz malabszorpcióval (fruktózérzékenység, felszívódási probléma)

Megnézed, mik a lehetőségek?

Vissza