Kérdés: Kislányom problémájával fordulok önhöz, aki most 10 éves.  Már másodszor produkál tüneteket, amivel igazán nem tud az orvos sem kezdeni semmit. Hasfájása először másfél éve jelentkezett meleg tej fogyasztása után. A házi orvos probiotikumot javasolt.  Ezután is hasfájásra panaszkodott, és beköszöntött a reggeli hasfájás (néha éjszaka is felnyöszörgött, hogy fáj a hasa). Szedtük a probiotikumokat, miután a bevétel után 10 perccel összegörnyedt a fájdalomtól. 1 óra leforgása alatt semmi mást nem evett, úgyhogy másra nem tudtam gyanakodni. Akkor már mindenfélétől fájt a hasa: az almától, főtt krumplitól, tejfölös tésztától, tejtől, joghurttól. Jártunk cöliákia teszten, allergia teszten,  laktóz intolerancia teszten és dietetikusnál is. Szeptember közepén kezdődött a dolog, amikor saját kérésére iskolát váltottunk, ezért a kórházban azt mondták, hogy a hasfájásnak pszichés okai lehetnek. Visszatértünk a régi osztályába és meg is szűntek a panaszai. Ez több mint egy éve történt, azóta nem váltottunk iskolát, de mégis újra előjönnek folyamatosan a panaszok. Emellett szédülés, fejfájás, (hetekig szórakoztunk ezzel, de ugye influenza-szezon van..) hasmenés, ébredéskor a szokásos hasfájás. Nem szeretném az előző vizsgálati köröket végigjárni, mert nem hoztak megoldást! Remélem sikerült jól összefoglalnom a lényeget (is), reménykedve várom újszerű válaszát.

 

 

Válasz: Levele alapján nem nagyon értem mikor mi történt, mik lettek a vizsgálati eredmények, hova lokalizálódik a fájdalom, van-e változás a székelésben… stb. Nyilván személyesen, a vizsgálati eredményekkel a kezemben én is megfelelőbben tudnék segíteni. Egy levél alapján ilyen jellegű panaszok esetén, ráadásul gyermekkorban nem szeretnék messzemenő következtetéseket levonni. Azt tudom tanácsolni, hogy szeretné-vagy nem, ha szükséges mindenképp újra kell járni a vizsgálatokat, hiszen a gyermeke egészségéről van szó. Másrészről én javasolnék vékony-vastag és gyomor endoszkópiát (tükrözést). A vizsgálatok megfelelő bizonyosságot adhatnak a fájdalmak okairól (szervi vagy pszichés hátteréről), így Ön is nyugodtabb lehet, hiszen utána célirányosan tud szakemberhez fordulni.

És ha valóban minden vizsgálatot végigjártak, még javasolnám a hisztamin intolerancia vizsgálatot, hiszen a legtöbb étel magas hisztamin tartalmú, amit ha az illető szervezete nem tud megfelelően lebontani, akkor a tünetek széles skálájának megjelenésével nehezen felismerhetővé teszik az érzékenységet.