Kérdés: Van egy 3 éves fiam, akinél januárban fruktóz felszívódási zavart állaptíottak meg – kilégzési teszttel. Akkor azt mondták, egyéni lesz, mennyi enzimet fog majd termelni a szervezete, majd kiderül. Azóta hétről hétre rosszabb a helyzet, múlt héten már 1,5 banántól is rosszul lett. A banánnal pont nem volt baja eddig, de pl 5 dkg eper is okozott már bajt. Gyakorlatilag már nem tudom, mit ehet, mit nem. Tegnap vendégésgben voltunk, tuti semmit sem evett, kivéve egy kis szelet fehér szendvicskenyeret (édes), amire rá tudom fogni a rosszullétét. Azaz már egészen kis mennyiség is bajt okoz. Szegény már nem mer enni, konkrétan napokig csak pár falatot eszik, mert, mint mondja,  fél, hogy fájni fog a hasa. Igazán nem értem, nem igazodok ki a tápanyag táblázatokon sem, mert pl ezen a honlapon lévőn és amit én kaptam az orvostól vagy más oldalakon találtam, teljesen más értékek szerepelnek. Nagyon mások, köszönő viszonyban sincsenek. Ilyenkor melyiket kell nézni? Ha már ennyire érzékeny a fiam, nagy könnyebbséget jelentene, ha tudna rá szedni valamit, így jutottam el Xylosolv kapszulához. Viszont a tájékoztató azt írja,  hogy gyerekeknek csak orvosi ellenőrzésre javasolja. Milyen orvos? Pl. a gyerekorvosnak fogalma sincs az egészről, a gasztróshoz pedig hetek, hónapok a várólista… Vagy ezt csak a biztosnágkedvéért írták bele? Okozhat bajt egyáltalán?

 

Válasz: Levelében azt írta, hogy kisfiának fruktóz felszívódási zavara van. Ennek a rendellenességnek azonban két fajtáját szükséges megkülönböztetni, az egyik a fruktóz intolerancia (általában gyermekkori, alacsony vércukorszinttel, hasfájással jár és nagyon kevés gyümölcscukor fogyasztása megengedett) a másik a fruktóz malabszorpció (mely általában már felnőttkorban kialakult, de gyermekek körében is gyakori zavar, hasmenéssel, hasgörccsel és puffadással jár, diéta hatására javulás következhet). Ennek megkülönböztetése orvosi feladat, levele alapján nem tudom megállapítani melyik típus állhat a háttérben. A pontos diagnózis ismerete elsőrendű a további kezelések és étrend kialakítása szempontjából. A Xylosolv kapszula is csupán az utóbbi, a fruktóz malabszorpció esetén nyújt megoldást, fruktóz intolerancia esetén tilos alkalmazni!!! Ezért javasoljuk, hogy szedése orvosi ellenőrzés mellett történjen, mivel a laikus szülő nem minden esetben tudja meghatározni az intolerancia típusát. Az étrend mindkét esetben hasonló. Ha már kevés gyümölcscukor elfogyasztása panaszokat okoz, akkor egy ideig teljes gyümölcs megvonást javasolnék, a zöldségek közül is csak az alacsony fruktóz tartalmúakat részesítse előnyben. Ha a táblázatban hibát talál, kérem azt jelezze felénk, hogy kijavíthassuk, de ezesetben az orvos által kapott papírt vegye alapul. A vendégségben az édességtől lehetett rosszul, melyet valószínűleg kristálycukorral édesítettek. A cukor és cukros termékek (édes joghurtok, pudngok, túró rudi, csokoládé, műzli, fagylalt, gumicukor, üdítőitalok stb.) fogyasztását teljes mértékben korlátozni kell! Ezalól a barna és nádcukor, valamint a méz sem kivétel. Ezek az édesítők is jócskán tartalmaznak gyümölcscukrot, így bármi ami édes ízű hanyagolni kell egyelőre az étrendből. A cukormentes termékek is nagyrészt fruktózzal édesítettek, így azokkal is vigyázzanak. A megengedett édesítők listáját mellékelem: https://mindenevok.hu/szakembereknek/fruktoz-felszivodasi-zavarban-engedelyezett-edesitok/

Az étrend betartásával várhatóan jelentős javulás várható, amit szükség szerint 2-3 hónapig szükséges tartani, utána lehet lassan visszavezetni az étrendbe a magasabb fruktóz tartalmú zöldségeket, gyümölcsöket.