Kérdés: Kedves Olívia! Az utóbbi időben egyre több gondom van az emésztőrendszeremmel, ebben szeretném kérni a segítségedet! Néhány éve (kb.3) feltűnt, hogy nem bírom megemészteni a tejet, fáj tőle a hasam, és egyéb sürgősen intézendő dolgokkal jár. Nem olyan régen csatlakozott hozzá a joghurt, sőt a kefír is. A helyzet az, hogy ennek ellenére imádom a tejfölt a sajtot, a kefírt, töménytelen mennyiségben tudom enni, és jól is esik. Viszont tartok tőle, hogy annak is eljön az ideje, hogy ezeket sem fogom tudni megenni büntetlenül. A másik gondom – ez inkább csak 1 éve jelentkezett-, nem bírom meginni a szénsavasat. Nagyon szerettem, üdítőket, sört, ásványvizt, de már képtelen vagyok meginni, gyomorfájást okoznak. Sőt, a legtöbbször puffadással is jár, bár lassan már úgy érzem, mindentől puffadok. Sosem diétáztam, fogyókúráztam (szerencsés vagyok, sosem volt rá szükségem), mindig ettem és ittam, ami jól esik. Most viszont egyre sűrűsödnek a problémáim, és nem tudom, milyen megoldást eszközölhetnék. Válaszodat előre is köszönöm!

Válasz:  A levele alapján úgy gondolom enyhe tejcukorérzékenysége van. Sajnos ez legtöbbször a tejnek a nem megfelelő emésztése miatt puffadással, hasmenéssel, diszkomfort érzéssel jár együtt. Ajánlanám kivizsgálását gasztroenterológiai osztályon. Az intolerancia kiterjedhet csupán a tejre, mivel a tejtermékek gyártási technológiája és egyéb tulajdonságaik miatt egyeseknél kevésbé okoznak tüneteket. Mivel idővel a tejcukorbontó enzim működése csökkenhet (jelen esetben a joghurtnál felismert tünetekre alapozva), így előfordulhat, hogy a problémák a többi terméknél is megjelennek. A vizsgálat után ha igazolódik a gyanú ajánlanám a laktózmentes (tejcukrot nem tartalmazó) termékeket, illetve a Lactosolvot (https://mindenevok.hu/lactosolv-2/hogyan-segit-a-lactosolv/) mely étkezés előtti vagy közbeni bevételével nyugodtan fogyaszthatja a tejet és tejtermékeket, illetve az azokból készült ételeket.

Másik kérdésére azt tudom tanácsolni, hogy lehetőség szerint kerülje a szénsavmentes italokat, mivel a szervezete valószínűleg ,lázad’ ellenük. Lehetőség szerint egy kis kanállal keverje ki a szénsavat és úgy fogyassza el azokat. Nehéz egy levél alapján messze menő következtetéseket levonni erről a problémáról, illetve a puffadásokról, mivel a kiváltó ok másból is indulhat. Ezért tanácsolom minden hozzám forfulónak azt, hogy puffadással és nem megfelelő emésztéssel kapcsolatban forduljanak szakorvoshoz, hiszen bélrendszerünk figyelmeztetéseit nem szabad félvállról venni.