Kérdés:  Nemrég furcsa puffadásos és enyhe hasmenéses tüneteket tapasztaltam, melyek folyamatosan hetek óta nem szűntek meg és egy genetikai típusú vizsgálat során beigazolódott, hogy sajnos laktózérzékeny (CC allélek) vagyok. Ezt követően természetesen felkerestem a háziorvosom és a gasztroenterológiai szakrendelést is. További vizsgálatra (hidrogénkilégzéses) küldtek, mely a várólisták miatt december végén lesz. Ez még nagyon sok idő és addig is szeretnék megfelelően, helyesen táplálkozni. Sajnos ilyen jellegű információkkal nem láttak el. Azt tapasztaltam, hogy a boltban mindenféle laktózmentes tejtermék kapható. Ezek fogyasztásakor nem jelentkeznek a tapasztalt problémáim. Azonban felmerült bennem a kérdés, hogy ezeket a termékeket milyen mennyiségben szabad fogyasztani, van-e valamilyen korlát (rendszerességben, mennyiségben) amire figyelnem kell. Régebben minden nap ittam egy pohár tejet és ezen felül gyakran szerepelt az étrendemben joghurt, tejföl, túró, is. Nehéz lenne teljesen kihagyni vagy nagyon lecsökkenteni ezentúl ezeket. Kérem segítsen abban, hogy hogyan táplálkozzam e tekintetben megfelelően. 

Válasz:  A laktózérzékenység kezelése kétféleképpen lehetséges. Az első lehetőség a tejcukormentes ételek és étrend alkalmazásával. Ahogy említette számos termék található már a boltokban. Fontos felhívnom a figyelmét, hogy a savanyított tejtermékek, pl. joghurt, kefír olyan élőkultúrát tartalmaznak, melyek felhasználják a termékben található cukrot. Ez a mennyiség nem 100%, ezért egyéni tapasztalat útján ezeket a is lehet probléma nélkül fogyasztani, mert sok érzékeny embernek nem okoznak tüneteket. A laktózmentes termékekhez bizonyos enzimet adnak hozzá, mely az érzékenyek szervezetéből hiányzik. Így a laktóz, mint diszacharid két monoszachariddá (glükóz-galaktóz) bomlik már a termékben, így nem szükséges a szervezet munkája. Fogyasztásuk korlátlan mennyiségben megengedett, még a laktózra nem érzékeny embereknél is, mert ugyanúgy természetes cukrokat tartalmaz. A másik kezelés a laktáz eznim tartalmú kapszula bevétele nem laktózmentes tej és tejtermékek fogyasztása előtt, erről küldök egy linket:  https://mindenevok.hu/lactosolv-2/hogyan-segit-a-lactosolv/ Ez minden esetben célszerű, amikor a laktózmentes termékek beszerzése problémás (pl. nyaralás), amikor otthontól távol étkezünk (pl. munkahelyi menza), vagy amikor nem ismerjük egy termék összetételét és gyanakszunk rá, hogy tejterméket tartalmaz (pl. csokoládék, kekszek). Ezzel a kapszulával a ,normál’ tejet, tejtermékeket is fogyaszthatja, nem fog puffadni, mert azt a természetes enzimet tartalmazza, mely a szervezetben is jelen van. Mindkét módszer teljesen biztonságos, egészséges. Arra figyeljen, hogy a laktózérzékenyek sokszor kevesebb tejterméket visznek be szervezetükbe, mint amennyi egészségesen elő van írva (napi 1/2 liter tej), így javaslom, hogy a mennyiségre mindennap figyeljen oda.