Kérdés- 20 éves srác vagyok és szeretném megtudni hogy étel érzékeny vagyok-e. Csak az arcomon jönnek elő nagy számban és gyulladás-szerűen egyszerű pattanások és több napig tartanak. Eddig csak vörösbor után vettem észre. Nem dohányzom, túlnyomó részt nem eszem zsíros ételeket, sportos életmódot élek. Most 2 napja nem iszom tejet, ezzel kísérletezem. Válaszát előre is köszönöm!
Válasz- Ha különösen borfogyasztás után észleli a tüneteket, akkor elsősorban hisztamin érzékenységre gyanakodnék, mely a gyakori előfordulása miatt mégsem túl ismert étel intolerancia. A hisztamin egy olyan biogén amin, mely számos ételben előfordul (pl. sajtok, halak, hüvelyesek, paradicsom, szója, vöröshagyma, olajos magvak…stb.), különösen az alkoholos italokban, sörben és vörösborban. A feldolgozott, konzervált élelmiszerekben is gyakran előfordul és az emésztőrendszerünkben a DiAminooxidáz nevű enzim csökkent működése miatt nem tudja megfelelően lebontani. Ezért leggyakrabban bélrendszeri tünetek mellett bőrön jelennek meg a jelek. Kísérletezés mellett azt ajánlanám végezzék el a hisztamin érzékenység vizsgálatot, majd ha az eredmény is igazolja szívesen segítek további tanácsokkal az étrendet illetően.