Kérdés: Tisztelt Dietetikus! Azt szeretném megtudni, hogy fruktóz intoleranciában/malabszorpcióban mivel lehet édesíteni? (Használhatok-e pl. mesterséges édesítőszert, nyírfacukrot, szőlőcukrot, maltodextrint vagy valamilyen más természetes édesítőszert?) A korpát tartalmazó pékárukat és az olajos magvakat lehet-e fogyasztani? Válaszát előre is köszönöm!

 

Válasz: A fruktóz felszívódási zavarokban az alábbi cukorhelyettesítők megengedettek édesítésre: dextrin, glükóz (és glükóz szirup), laktóz, maltóz, aszpartám, xilit, ill. a stevia.

A kristálycukor, barnacukor, karamell, gyümölcscukor, méz, magas fruktóz tartalmú kukorica szirup, juharszirup és a szorbit nem használható nagy mennyiségű fruktóz tartalmuk miatt. Habár elenyészve, de a korpás pékáruk is tartalmaznak fruktózt, ezért ajánlanám a következő táblázatot tájékoztatásul: http://dietabc.hu/hasznos_tudnivalok/fruktoz-egyenertek-tablazat/ .