Kép forrása: Nicolas Postiglioni fotója a Pexels oldaláról
A DAO enzim feladata a táplálékkal bekerülő hisztamin lebontása, így csökkenti az étel intoleranciát okozó hisztamin szintet. A DAO enzim klinikailag bizonyítottan szabályozza a testünkben a hisztamin szintet, míg az antihisztamin tartalmú allergia elleni gyógyszerek blokkolják a hisztamint.
A különféle ételek hisztamin szintje függ az érlelési folyamattól és attól, mennyire frissek. Minél hosszabb ideig tárolunk egy ételt, annál magasabbra emelkedik a hisztamin tartalma és annál nagyobb gondot okozhat bizonyos ételekre érzékenyek vagy intoleránsak számára.
A friss hús nagyon kevés hisztamint tartalmaz. A feldolgozás során azonban az érési folyamat következtében felhalmozódnak benne a biogén aminok.
Ugyanez vonatkozik a halra is. A friss halban szinte egyáltalán nincs, vagy csak nagyon kevés a hisztamin. De a hal könnyen romlik, és ez a baktériumok jelenléte miatt hisztamin felhalmozódáshoz vezet. A további feldolgozás, ami jelenthet sózást, füstölést, marinálást vagy másfajta tartósítást, tovább növelheti a hisztamin tartalmat.
Ezért is nincs két egyforma hisztaminos táblázat, mivel ugyanannak az élelmiszernek a hisztamin tartalma is folyamatosan változhat.
A leggyakrabban használt részletes táblázatot lentebb találod.
Egészítsd ki étrendedet a DAO-val és kofaktorokkal!
Rosthiányos étrend , vagy hiányzó vajsav termelő baktériumok esetén pótold a vajsavat!
A legfontosabb, hisztaminban gazdag, kerülendő ételek a következők:
Érlelt, erjesztett élelmiszerek. köztük
- sajtok (minél érettebb, annál több hisztamin van benne
- savanyított zöldségek (savanyú káposzta, kovászos uborka)
- alkoholos italok, mint bor, sör,
- különféle ecetek
Halak, tenger gyümölcsei
- csak frissen javasolt fogyasztani, szállítás során felhalmozódik benne a hisztamin
Füstölt élelmiszerek
- szalámi, kolbász, füstölt szalonna
Magas hisztamin tartalmú vagy hisztamin felszabadító zöldségek, gyümölcsök
- eper, kiwi, avokádó
- padlizsán, paradicsom, spenót
Csokoládé, kávé
Ketchup
Szója-szósz
Élesztős termékek
Általában igyekezzünk frissen elkészített ételt fogyasztani!!!!
A szervezetben képződő DAO enzim működését gátló anyagok:
• N-acetyl-cisztein
• Cimetidine
• Amino guanidine
• Isoniazid
• Alkohol
Érlelődik a szándék, hogy a borok biogén amin/hisztamin tartalmát törvényileg szabályozottan tüntessék fel:
https://www.mdpi.com/1420-3049/24/19/3629/htm
Az ételeket a hisztamin-„veszély” szintje szerint csoportosítja a SIGHI (a svájci hisztamin-intolerancia csoport) táblázata.
A legújabb vizsgálatok szerint azonban nem a növényi ételek hisztamin-tartalma, sokkal inkább a tárolás során felszaporodó putreszcin – tartalom jelenthet problémát. A DAO enzim a putreszcint is bontja.
Forrás: https://www.mdpi.com/2304-8158/7/12/205/htm#B59-foods-07-00205
Különböző táplálék fajták hisztamin tartalma – az érettség és más tényezők függvényében a hisztamin tartalom változhat.
ÉLELMISZERLISTA | |||
0
|
Jól tolerálható a szokásos mennyiségben | NÖVÉNYI EREDETŰ ÉTELEK | |
1
|
Mérsékelt tünetek, kisebb mennyiségben rendben | ZÖLDSÉGEK | |
2
|
Nem tolerálható, jelentős tünetek már kisebb mennyiség esetén is |
0
|
articsóka |
3
|
Nagyon rosszul tolerálható, erős tüneteket okoz |
0
|
bambuszrügy |
0
|
Bazsalikom | ||
ÁLLATI EREDETŰ ÉTELEK |
0
|
Borsikafű | |
0
|
borsmenta | ||
TOJÁS |
0
|
brokkoli | |
0
|
Fürjtojás |
0
|
cékla |
0
|
tojássárgája |
0
|
cikória (katáng) |
2
|
tojásfehérje, tojás albumin, ovalbumin |
0
|
cukkini |
0
|
cukorrépa | ||
TEJTERMÉKEK |
0
|
galambbegysaláta | |
0
|
Krémsajt |
0
|
édeskömény |
0
|
Mascarpone sajt |
0
|
endívia, cikória |
0
|
Mozzarella sajt |
0
|
fehér káposzta |
0
|
Gouda, fiatal sajt |
0
|
jégsaláta |
0
|
Ricotta sajt |
0
|
káposzta (kivéve kelbimbó, karalábé) |
0
|
vaj-sajt |
0
|
karfiol |
0
|
Tej, pasztörizált (PAST- tejtermékek) tej – |
0
|
Kínai kel |
0
|
Tej, UHT tej = H = Up Tej – |
0
|
paszternák |
0
|
Tejszín, frissen, adalékanyagok nélkül |
0
|
petrezselyem |
0
|
Túró |
0
|
retek (retek sör, enyhe) |
0
|
Vaj |
0
|
rozmaring |
1
|
Feta sajt |
0
|
Saláta, Iceberg saláta: lásd jégsaláta |
1
|
Író, savanyított, tejsavas erjedéssel készült termékek |
0
|
sárgarépa, répa |
1
|
Nyers tejtermékek, nyers tej sajt |
0
|
spárga |
1
|
Tej, laktózmentes, light (sovány) tejek – hisztamintartalmúak! |
0
|
sütőtök és különböző fajtái |
1
|
Tej, nyers tej romlandó |
0
|
uborka |
1
|
Tejföl, |
0
|
Vörös káposzta |
1
|
Tejpor nem egyértelmű. Lehet tolerálható is. |
0
|
zeller |
2
|
Cheddar sajt |
0
|
zöldbab |
2
|
Fontina sajt |
1
|
zöldborsó, cukorborsó, sárgaborsó |
2
|
Gouda érett sajt, |
1
|
avokádó |
2
|
Raclette sajt |
1
|
fokhagyma kis mennyiségben általában jól tolerálható. |
2
|
Nyers tej fajtától függően általában |
1
|
hagyma nagy mennyiségben intoleranciát okoz |
3
|
Hosszan érlelt fajták és kemény sajt (pl. ementáli) |
1
|
Póréhagyma kisebb mennyiségben általában jól tolerálható. |
3
|
Sajtkészítmények az összetevőktől és a frissességtől függ |
1
|
karalábé |
1
|
kelbimbó | ||
HÚSOK |
1
|
Mangold | |
0
|
Baromfi hús (csirke, pulyka, kacsa, fürj, stb.), csak a friss |
1
|
olíva – eredendően tolerálható, de általában erjesztett . |
0
|
Belsőség |
1
|
padlizsán |
0
|
marha, borjú – csak frissen! |
2
|
avokádó |
0
|
nyelv, marhanyelv, borjú nyelv – Friss |
2
|
bab, karós bab (Vicia faba), lóbab, disznó bab |
0
|
vagdalt, darált húsok, frissen készítve |
2
|
Chili, piros, friss |
1
|
Sertéshús, friss, kezeletlen – Ellentmondásosak az adatok. |
2
|
csalán növény |
1
|
Vadhús (tejsavas erjedés előfordulhat!) |
2
|
hüvelyesek (szója, bab, borsó, lencse … ) |
2
|
A darált marhahús – frissen használja |
2
|
olíva – eredendően tolerálható, de általában erjesztett . |
3
|
szalámi |
2
|
padlizsán |
3
|
Szárított hús |
2
|
paradicsom |
3
|
Felvágottak kis adagban esetleg elfogadhatóak lehetnek. |
2
|
savanyúság |
3
|
Füstölt hús |
2
|
spenót |
3
|
Prosciutto – nyers sonka |
2
|
szója (szója, szójagranulátum) |
3
|
savanyú káposzta | ||
HALAK, TENGER GYÜMÖLCSEI | |||
0
|
Hal, frissenn fogott. | FŰSZERNÖVÉNYEK | |
2
|
kagyló |
0
|
gyógynövények, fűszernövények, szárított |
2
|
Rákok, kagylók (kagyló, osztriga, rák, homár, garnélarák) |
0
|
kerti zsázsa |
2
|
Seafood (= tengeri gerinctelenek) |
0
|
oregano |
3
|
Hal fagyasztott, hűtött |
0
|
pepperoni, paprika, zöldpaprika (enyhe = édes fajták) |
3
|
Tonhal |
0
|
zsálya |
1
|
kapor – Kis mennyiségben általában nem okoz problémát . | ||
NÖVÉNYI EREDETŰ ÉTELEK |
1
|
snidling – nagy mennyiségben okozhat panaszt | |
OLAJOS MAGVAK |
2
|
lóhere fajták (görögszéna, kék … ) | |
1
|
mandula | ||
1
|
mogyoró | FŰSZEREK | |
1
|
kesudió |
0
|
ánizs |
2
|
Dió, dióolaj |
0
|
ecetesszencia – nem teljesen hisztaminmentes. |
2
|
földimogyoró |
0
|
fahéj, fahéjrúd, fahéj por |
3
|
dió |
0
|
paprika por, enyhe |
1
|
Ecet: Almaecet – Győződjön meg az adalékanyagokról! | ||
ZSÍROK ÉS OLAJOK |
1
|
Gyömbér – kis mennyiségben megengedett. | |
0
|
margarin |
1
|
kurkuma |
0
|
növényi olaj, salátaolaj (nem meghatározott) |
1
|
szerecsendió kis mennyiségben megengedett. |
0
|
olívaolaj |
1
|
Curry |
0
|
repceolaj |
2
|
fűszer, fűszersók, leves fűszerkeverék |
1
|
napraforgóolaj – alkalomszerűen és ritkán nem probléma |
2
|
paprika por, csípős – irritálja a bélnyálkahártyát |
2
|
mustár, mustármag, mustármag por | ||
3
|
Ecet, balzsamecet, borecet | ||
NÖVÉNYI EREDETŰ ÉTELEK | MÁS | ||
KEMÉNYÍTŐ TARTALMÚAK | ÉDESÍTŐSZEREK | ||
0
|
burgonya, tárolt, hámozatlan, hámozott |
0
|
cukor, szacharóz, kristálycukor, répacukor, nádcukor |
0
|
édesburgonya |
0
|
fruktóz (gyümölcscukor) – emésztési zavar |
0
|
főtt rizs max. – ha 4 ° C-on 12-24 órán át tároljuk |
0
|
juharszirup |
0
|
köles |
0
|
Karamell |
0
|
kendermag (Cannabis sativa) |
0
|
maltóz, malátacukor tisztán |
0
|
gesztenye (friss vagy fagyasztott) |
0
|
méz – ellentmondásos az állásfoglalás. |
0
|
kukorica – a dobozos, konzerv kukorica nehezen emészthető. |
0
|
Nádcukor |
0
|
kukorica, szárított: kukoricadara, kukoricaliszt |
0
|
Stevia (Stevia levelek, steviozid folyadék / por) |
0
|
Kukorica: a csöves főtt kukorica, a szemes főtt kukorica |
0
|
Tejcukor (laktóz) |
0
|
Kukoricapehely |
1
|
Mesterséges édesítőszerek – a szukralóz elfogadható. |
0
|
maltodextrin |
2
|
édesgyökér |
0
|
rizs sütemény, rizs, kukorica gofri |
2
|
maláta kivonat |
0
|
rizstészta – | ||
0
|
Tönköly problémamentes,fehérje, ami rovarok ellen kerül a gabonákba)! | ITALOK | |
0
|
zab |
0
|
ásványvíz |
1
|
Kenyér, pékáru:élesztő miatt |
0
|
csapvíz |
1
|
árpa |
1
|
forrásvíz, ha magas kén/szénsav/fluor/jód tartalmú |
1
|
Búza – | ALKOHOLOS ITALOK | |
1
|
gabona általában |
1
|
bor, hisztamin – mentes ( < 0,1 mg / l ) |
1
|
maláta |
2
|
Brandy |
1
|
Rozs – rosszabbul tolerálható |
2
|
Fehér bor |
1
|
Mák – kis mennyiségben megengedett. |
2
|
pálinkák, szeszes italok, átlátszó (színtelen) |
1
|
szezámmag – hasmenést okozhat |
2
|
Rozé bor |
2
|
búzacsíra |
2
|
Rum |
2
|
Hajdina – ha nem teljesen hámozott. |
2
|
Sör |
2
|
napraforgó |
2
|
Vörösbor közepesen érlelt |
3
|
alkohol, tiszta (etanol) | ||
3
|
alkoholos italok | ||
GYÜMÖLCSÖK |
3
|
pálinkák, szeszes italok, nem világos (nem színtelen) | |
0
|
áfonya |
3
|
pezsgő |
0
|
Áfonya, tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) |
3
|
Vörösbor magasan érlelt |
0
|
alma | ||
0
|
Cseresznye – ellentmondásos | TEÁK | |
0
|
datolya, szárított |
0
|
borsmenta tea |
0
|
Datolyaszilva: lásd Kaki |
0
|
Hársfatea |
0
|
dinnye (kivéve görögdinnye – ez erősen pozitív) |
0
|
Rooibostea – Figyelem! Intoleranciát okozó hozzáadott komponenseket tartalmazhat. |
0
|
fekete ribizli |
0
|
verbéna, vasfű – nyugtatóan hat a bél-és idegrendszerre is |
0
|
Gránátalma (vörös hús nélkül magok) |
0
|
zsálya tea |
0
|
Guava |
1
|
Csalántea |
0
|
homoktövis |
1
|
Gyógynövény keverékek |
0
|
kajszibarack |
1
|
Mate tea |
0
|
Kaki, datolyaszilva, Sharon |
1
|
Zöld tea |
0
|
kókusz, kókuszreszelék |
2
|
Feketetea |
0
|
licsi | ||
0
|
mazsola Csak ha kénezetlen (tartósítószer nélkül)! | GYÜMÖLCS, ZÖLDSÉGLEVEK, NEKTÁROK | |
0
|
mazsola Csak ha kénezetlen (tartósítószer nélkül)! |
0
|
Áfonya nektár |
0
|
meggy |
2
|
narancslé |
0
|
nektarin |
2
|
paradicsomlé |
0
|
Őszibarack | ||
0
|
Passion fruit, maracuja, golgotagyümölcs, sárga grenadilla | COFFEINES/KAKAÓS ITALOK | |
0
|
ribizli, piros |
1
|
Coca Cola – Kis mennyiségben megengedett |
0
|
szeder |
1
|
Espresso |
1
|
csipkebogyó |
1
|
Kávé koffein – valamivel jobban tolerálható, mint a kávé |
1
|
füge, aszalt |
3
|
Energia italok – a teobromin gátolja a DAO-enzimet |
1
|
Görögdinnye – Nagy mennyiségű esetleg összeférhetetlen | ||
1
|
körte, hámozatlan, a hámozott könnyebben emészthető | TEJPÓTLÉKOK | |
1
|
körte, hámozott, konzerv cukorszirupban |
1
|
rizs tej, rizs ital – gyakran hisztamintartalmú |
1
|
Mangó ellentmondásos. Legtöbbször jól tolerálható. |
1
|
szójatej |
1
|
rebarbara ellentmondásos. Oxálsav. |
1
|
zab ital – gyakran hisztamintartalmú |
1
|
rebarbara ellentmondásos. Oxálsav. |
2
|
szójatej |
1
|
Szilvafélék | ||
2
|
ananász | ALKOHOLMENTES ITALOK | |
2
|
Banán (Minél zöldebb, annál több tolerálható talán) |
0
|
bodzaszörp |
2
|
Citrom, lime |
1
|
limonádé |
2
|
citrusfélék |
2
|
csokoládés italok, forró csoki |
2
|
eper |
2
|
kakaós italok |
2
|
Grapefruit | ||
2
|
Kiwi | EGYÉB | |
2
|
málna |
1
|
kakaó, kakakópor |
2
|
mandarin |
1
|
Kakaóvaj, fehér csokoládé – Többnyire jól tolerálható. |
2
|
Papaya |
1
|
élesztő (friss / szárított) – nem egységes az állásfoglalás. |
1
|
zselatin – Ellentmondásos adatok | ||
GOMBÁK |
2
|
húskivonat | |
1
|
gomba általában |
2
|
húsleves, húsleves kocka / por – |
2
|
vargánya, kucsmagomba |
2
|
élesztő kivonatok – Kémiai átalakítással glutamát lesz belőle |
3
|
szójaszósz |
DAO pótlás módjai itt
Van rá válasz!
A DAO enzim működéséhez szükséges un. ko-faktorok a B6 vitamin, cink, réz, C-vitamin.
Természetes hízósejt stabilizátor a kvercetin.
Az L-glutamine segít a bélszövet integritását fenntartani.
A Ginkgo kivonat csökkentheti a szöveti permeabilitást.
ÚJ!!! KOFAKTOROK EGYETLEN KAPSZULÁBAN! KATTINTS!
Nézd meg, mért fontos a VAJSAV!
A DAOFood Plus az első készítmény, amely a DAO enzim mellett C-vitamint és kvercetint is tartalmaz, bélben oldódó kapszulában.