Egyes országokban a jódot, mint ásványi anyagot a tejjel visszük be a szervezetünkbe, ennek hiánya pedig súlyos egészségügyi rizikófaktorokkal jár. Bevitele kiemelt jelentőségű a terhesség korai szakaszában, segíti az agy fejlődését. Kimutatták, hogy a jódhiány a csecsemők IQ szintjének csökkenéséhez vezethet.
A Food Chemistry szakmai lapban is leközölték, hogy manapság, a tejfogyasztási kedv csökkenése miatt egyre több jódhiányos embert, elsősorban tinédzser lányt diagnosztizálnak. Egy tanulmány szerint a bio dobozos tej és az UHT tartós tejek harmadával kevesebb jódot tartalmaznak, mint a hagyományosan előállított, pasztőrözött tejek. Megállapíthatjuk, hogy a tejfogyasztás a kalcium mellett a jód szempontjából is kiemelt jelentőségű!
Forrás: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/apr/28/organic-and-uht-milk-could-put-unborn-babies-at-risk?CMP=EMCNEWEML6619I2