Az IBS leggyakoribb tünete a haspuffadás mellett a hasmenés. Okai eltérhetnek. Eredete lehet fertőzés és kórokozó miatt, lisztérzékenység, gyulladásos bélbetegség, ételmérgezés, allergia és intolerancia. IBS esetén ezek nem mutathatóak ki, sőt a diagnózisban az éjszakai hasmenés elmarad. A megnövekedett stressz is provokálhatja, de legtöbbször a rosszul összeállított étrend adhat rá okot.

Az alábbi termékek nagy dózisú fogyasztása okozhat hasmenést:

  • túl zsíros ételek: zsíros nehéz szószok-húsok, tejszínes és vajas ételek, zsíros tejpor és majonéz
  • citrusfélék: narancs, grépfrut, citrom
  • rost: itt széles a lista. A rost fogyasztás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, mivel jótékonyan befolyásolja bélrendszerünk egészségét és segíti a rendszeres székletürítést. Azonban a 60 g-nál magasabb rostfogyasztás puffadást, gázképződést és enyhe hasmenést is okozhat. Legnagyobb mennyiségben a korpás termékekben, olajos magvakban, teljes kiőrlésű lisztekben és káposztafélékben található meg. Mindennapos fogyasztásuk javasolt bőséges folyadékbevitellel, de a túlzásbavitelük a hasmenés mellett vérszegénységet is okozhat.
  • hüvelyesek: magas flatulencia faktoruk elsősorban puffadást és gázképződést okoz
  • túlzott koffein fogyasztás: tea, kakaó, kávé, energiaital
  • tejtermékek/ magas gyümölcscukrot tartalmazó termékek: az arra érzékenyeknél okoz hasmenést, puffadást, gázképződést, diszkomfort érzetet
  • cukorhelyettesítők: legfőképpen a fruktóz és a szorbit emelt mennyisége okoz hasmenést, de a xilit is oka lehet annak. A fruktóz napi fogyasztható mennyisége 50 g, szorbit esetén 30 g.

Amennyiben felismertük a problémát okozó ételt, úgy tanácsos étrendünkben a mennyiségét lecsökkenteni, majd ha a tünetek továbbra is fennállnak konzultáljunk orvosunkkal.