1. Tévhit: Hisztamin intolerancia esetén allergiás reakció lép fel a hisztaminnal.
A hisztamin intolerancia nem allergiás megbetegedés, mert nem az immunrendszer reakcióját váltja ki. Az érzékenységekre jellemző, hogy az átalakítást segítő enzimek működése lecsökken, esetleg hiánya lép föl, jelen esetben a DiAmino-oxidáz enzim okozza.
2. Tévhit: Minden hisztamin intoleranciás személynek el kell kerülnie a magas hisztamin tartalmú ételeket.
Mint minden intolerancia esetén, ebben is nagy szerepet játszik az egyéni tolerancia, melyet táplálkozási napló és dietetikus segítségével lehet felmérni.
3. Tévhit: Ha az eliminációs diétával elmúlnak a tünetek, az igazolja a hisztamin érzékenységet.
A 2-4 hét alatt tartó eliminációs diéta hatására javuló tünetek még nem igazolják az intoleranciát, de alapja lehet a feltételezésnek. Mivel olyankor számos étel kiiktatásra kerül, ezért érdemes azt orvossal diagnosztizálni, mert esetlegesen más élelmiszercsoport is okozhatja a tüneteket.
4. Tévhit: Intolerancia esetén minden kozmetikumot és illatanyagot tartalmazó termékeket kerülni kell.
Egyesek a kozmetikumok használata során észlelik magukon a tüneteket, mint bőrpír, bőrduzzanat. Konzultáljunk mindig bőrgyógyásszal, hogy ajánlani tudja a megfelelő terméket.
Forrás: http://www.histamineintolerance.org.uk/the-histamine-intolerance-myth-buster