… avagy mivel (nem) etetjük a colonocytákat

 

 

élelmi rostok diéta foodmap Mindenevők

A butirát és a colonocyták

A vajsav a vaj természetes összetevője, jellegzetes szaga is ettől van. De sokkal fontosabb, hogy a colonocyták üzemanyaga, azaz  elsődleges energiaforrása. A colonocyták 60-80 %-ban a butirátból fedezik energiaszükségletüket. A butirát étrendi forrása nevével ellentétben nem a vaj fogyasztása, hanem a nem emészthető rostok, melyekből anaerob baktériumok  termelik a butirátot.

A colonocyták a vastagbélben képződött vajsav 95%-át hasznosítják, a maradék 5% jut be a portális keringésbe és metabolizálódik a májban. Ezért a szervezet vajsavszintje szérumszint vizsgálattal nem meghatározható, a székletvizsgálat is csak közvetett információt ad.

A vajsav szerteágazó hatását  Guilloteau et al. (Nutr. Res. Rev. 2010 Dec 23 (2) 366-84 )foglalta össze

A vajsavat (butirátot) termelő törzsek

Ezek kizárólag obligát anaerob, Gram-pozitív baktériumok, közülük a legfontosabbak a Faecalibacterium prausnitzii, Butyrivibrio fibrosolvens, Eubacterium rectale, Roseburia faecis, és az Eubacterium hallii. (Ann. N.Y. Acad. Sci. 1258 (2012) 52–59)

 

Ezeket a törzseket a probiotikus készítmények jelenleg nem tartalmazzák.

(A figyelem középpontjában áll az acetate-fogyasztó, butirát termelő Faecalibacterium prausnitzii, melyből a következő ígéretes probiotikum fejlesztése folyik.)

Colonocyták anyagcseréje és a dysbiosis

A közöttük levő szoros kapcsolatot kapcsolatot a  Science-ben 2018-ban Litvaket et al. foglalta össze.

Számos krónikus betegségben milyen módon tolódik el mikrobiom összetétele az obligát anaerobokról a fakultatív anaerobok felé tolódik el, ami csökkenti a colonocyták vajsav-hozzáférését.

A fakultatív anaerobok túlsúlyát megfigyelték antibiotikum terápia, magas zsírtartalmú un Western-style diéta esetén, IBD-ben, stb.

(Litvaket al.,Science362, eaat9076 (2018).DOI: 10.1126/science.aat9076 )

 

Mivel a probiotikus készítmények az obligát anaerob törzseket nem tartalmazzák, más megoldást kell keresnünk, ha a butirát pótlására gondolunk.

 

Diéták és butirát

Egészségeseknek napi 30-35 g rost fogyasztása javasolt (400 g zöldség-gyümölcs), a lakosság több, mint 60%-a ezt nem éri el.

A sokszor csak divatból, máskor tényleges ételintoleranciák, allergiák, „leaky gut”, egyéb bélproblémák esetén alkalmazott diéták könnyen vajsav hiányhoz vezethetnek.

Mikor fordulhat ez elő?

  • ha az étrend nem tartalmaz elég nem emészthető rostot (pl. fruktózszegény diéta, FODMAP/IBS diéta, Crohn-diéta, stb)
  • ha dysbiosis miatt nincsenek jelen a szükséges butiráttermelő törzsek

 

A vajsav ilyen esetekben pótolható étrend-kiegészítővel. A vajsav önmagában rendkívül rossz szagú és ízű alapanyag, ezért inkább Na- vagy Ca-sóit használják. Ezek speciális bevonatot igénylenek ahhoz, hogy a kapszula/tabletta a  gyomron épségben áthaladjon. Ezek problémásak lehetnek az érzékenyek számára.

A vajsav pótlásra alkalmas alternatíva a  tributirin, melyben egy glicerin molekulához három vajsav molekula kötődik. Nagy dózisokban adva sem találták toxikusnak. (Butyrate: implications for intestinal function A. J. Leonel, J. Alvarez‐Leite 1 September 2012 Biology, Medicine Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care)

 

Butterine® a bél BIODIESELE

 

Mért pont a BUTTERINE® Trio Max?

Mert

  • a vajsavat tributirin formában tartalmazza, melyből csak a lipáz enzim hatására szabadul fel, és így bomlás nélkül jut át a gyomron a bélrendszerbe
  • speciális LiCaps® kapszulába töltjük, így nincs szükség „töltelék” anyagokra
  • csak természetes anyagokat tartalmaz (a tributirin a vajban is megtalálható vajsavtartalmú glicerin-észter, a segédanyag méhviasz, a kapszulahéj cellulóz)
  • éhgyomorra napi 1 kapszula is elég lehet, (mivel 410 mg vajsavat tartalmaz)
  • tej-, laktóz-, hisztamin-, fruktóz- és gluténmentes, így a különféle intoleranciákban szenvedők is szedhetik
  • hazai fejlesztésű és gyártású termék.
vajsav Butterin Trio MAX 30x kapszula étel intolerancia

vajsav Butterin Trio MAX 30x kapszula étel intolerancia

 

 

 

Diéta esetén gondoljon a butirátra!

MEGRENDELÉSÉT ITT ADHATJA LE!

 

Kérdésekre szívesen válaszolunk az

iroda@mindenevok.hu emailen,

vagy a

+36309989018 telefonon.

 

 

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot.