Habár az egészséges életmódba nem vagy csak kis mértékben fér bele az alkohol fogyasztás, azonban a csekély mennyiség által provokált tünetek megjelenése után már érzékenységre gyanakodhatunk. Ezek lehetnek specifikusak, hasonlóak az allergiához, melyeket egy típusú ital, de többféle is kiválthat. Az első jeleket a bőrön érzékelhetjük, melyek a bőrpírtől kezdve a csalánkiütésekig megjelenhetnek. Az intolerancia egy olyan enzimhiányból vagy csökkent működéséből adódhat, mely az élelmiszerben lévő anyagok lebontásához szükséges. A legtöbb gondot a vörösbor, whisky és a sör okozhatja, de persze más alkoholtartalmú italok is provokálhatnak. A hisztamin jelen van a legtöbb alkoholos italban, különösen a vörösborban. A hisztamin lebontásához szükséges enzim hiánya vagy elégtelensége miatt  a migréntől elkezdve a bőrtünetekig fordulhatnak elő, melyek felismerése és kivizsgálása után választ adhat más magas hisztamintartalmú élelmiszerek által kiváltott tünetekre.

tumblr_n8r7oijDvS1tcjrxro1_500

Forrás: http://www.allergyuk.org/common-food-intolerances/alcohol-intolerance