Barion Pixel Skip to main content
search
0

A Mindenevők történetének következő fejezete:

LA BRIOCHE

Igen, így nőnemben, de erről kicsit később …

 

FIGYELEM! KALÓRIAVESZÉLY!

Az ember fia/lánya azt hiszi, a brióst a franciák találták fel, amíg Pattiba nem ér. (Tényleg, hova tűnt Magyarországon a briós? Milyen klassz volt reggelire kakaóval a strandon!)

 

Pattiban nyáron ugyanis a nap Brioche-al kezdődik, és tényleg csak nagybetűvel lehet írni róla. Sőt, ha kimondom, akkor is nagybetűvel látom magam előtt.

A Pattese, azaz a Patti-i polgár ugyanis reggel lemegy a kávéházba, és kér egy graniti-t Brioche-al. A graniti igazából a helyi jégkása,

rengeteg ízben kapható. Van például pisztáciás (Pont pisztáciás ne lenne? Pisztácia itt mindenben van, akár sós, akár édes …..), epres, citromos, kávés, csokis, és annyira hideg, hogy nekem még egyszer sem sikerült megennem – szimplán lefagyasztja a gégémet, azonnal begörcsöl. De a lényeg itt és most nem is a graniti, hanem amit hozzá adnak.

Ez a Brioche ugyanis minden briósok briósa! Kicsit vaníliás, kicsit édes, de mindenképp fantasztikusan puha, és friss, és omlós! Ha szeretnéd utánozni, lentebb találsz egy receptet, szurkolok, hogy sikerüljön!

Az alakja pedig, nos az alakja többféle gondolatot ébreszt. Itt „kontyos”-nak hívják, mert van egy kis dudoros kalapja, de van, akit ez a dudor mellbimbóra emlékeztet, Gyanúnk szerint ezért lett a Brioche nőnemű – „la” Brioche.

 

És hogy az élvezeteket fokozzuk, délutánra is kijár egy adag, méghozzá fagylalttal. A Brioche-t vízszintesen kettévágják, és beletesznek egy jó nagy adag fagylaltot, legalább két, de inkább három ízben. Hozzá kiskanál, és jöhet az élvezet!

Mivel a graniti és a fagyi is hízlal, ezért áttértünk a kávés Brioche-ra. Kávéhoz (reggeltől délig  capuccino-hoz) Pattiban általában  cornetto-t esznek, ez lehet üres, vagy persze pisztáciakrémes, vagy esetleg csokis, lekváros. Tisztességes magyar neve francia, azaz croissant   , de akárhogy is hívjuk, szerintünk jobb a kávé Brioche-al!

És a legjobb brióst kétségtelenül a Fuitina-ban kapod! Ez a cukrászda Patti Marinában nyílt pár éve, egyedi receptekre épülő választékkal. Minden mesterséges anyagtól mentes, saját sütiket és fagyikat készítenek, minden kézműves. Kedvencünk a Fuitina fagyi, amiben ricotta, mák és pisztácia van, ilyet máshol nem találsz. A fagyitorták mindegyike egy ízköltemény.

A BRIOCHE  recept a Mindenevők ajánlásával:

https://blog.giallozafferano.it/cucinanonnavirgi/brioche-col-tuppo-sofficissime/

Hozzávalók:

  • 220 g liszt (w 350)
  • 40 g tej
  • 50 g élesztő starter vagy 5 g sörélesztő vagy 1,5 g szárított élesztő
  • 90 g egész tojás
  • 50 g cukor
  • 80 g szoba hőmérsékletű vaj
  • 2 g só
  • 7 g méz
  • rum aroma
  • fél vaníliarúd
  • fél narancs
  • fél mandarin

Először az ízesítőt készítjük el: a narancs és a citrom héját lereszeljük, hozzákeverjük a mézet és a vaníliát. Legalább egy órát, de ideális esetben egy napot hagyjuk összeérni.

Keverjük össze az élesztő startert a tejjel, adjuk hozzá az ízesítőt és a tojásokat. Szitáljuk rá az élesztőt, és kezdjük dagasztani. Ha géppel dagasztjuk, folyamatosan emeljük a sebességet. Végül jön a habosra kevert vaj és a só.

Lefedve hagyjuk duplájára kelni, ami kb 3 órát vesz igénybe, de mindenképp türelem kell hozzá.

Kelés után válasszuk 6 nagyobb (kb 70g-os) és 6 kisebb (10 g-os) részre. Utóbbi lesz a briós kalapja.

Kerek briósokat formázunk, a közepükbe kis mélyedést nyomunk, ebbe helyezzük a kalapot. Újra duplájára kelesztjük.

Kelés után a felszínét tojássárgája és tejkeverékével megkenjük, és 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük.

 

A kihűlt brióst félbevágjuk, beletömjük a fagylaltot, és már ehetjük is!

 

 

 

 

 

 

Jó tudni, hogy Pattiban a briós szezon a nyárral véget ér! Télen csak nagyon kevés helyen van briós (ezek egyike a Fuitina), mert se granitit, se fagylaltot nem esznek. Mindent a maga idején!

Ha bekukkantanál a Futinába, itt megteheted. Érdemes kiülni a teraszra, egy igazi jó cafe macchiato mellett a tengert bambulni. garantáltan jót tesz a lelkednek …….

Télen-nyáron nyitva van, fantasztikus jégkrémtortákkal, apró sütikkel és tengeri kilátással kényeztet Patti Marinában.

A Fuitina FB oldala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A történet korábbi részeit megtalálod itt és itt. Jó olvasást!

 

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com