Az atópiás dermatitist (ismertebb nevén ekcémát) általában allergén által kiváltott reakcióként diagnosztizáljuk, mely bőrpírral, szárazsággal, viszketéssel járhat és a szérumban megemelkedett IgE szinttel. Allergia gyanúja esetén bőrtesztet, provokációs tesztet végzünk a páciensen, de amennyiben az ekcémát kiváltó ok nem tisztázódott diétaként csökkenthetjük a hisztamin tartalmat. Egy atópiás dermatitses kisfiún végeztek egy vizsgálatot, akinél a sertéshús fogyasztása után jelentek meg a tünetek. A sertéshús beviteli mennyiségét redukálták és alacsony hisztamin tartalmú étrendet írtak elő. A bőrbetegség javult, majd megszűnt és 7 hónapos megfigyelés után sem tért vissza. Természetesen további kutatásokat, vizsgálatokat igényel az alacsony hisztamin tartalmú étrend ekcémát szüntető hatása.

tumblr_me8agh26Kw1qk2mgs

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22028584