Az édes ízű, feldolgozott termékek egytől-egyig cukrot és különböző édesítőszereket tartalmaznak. Leggyakrabban édességek, csokoládék, sütemények, üdítőitalok, fagylaltok, cukorkák, péksütemények formájában találhatóak a boltok polcain. A készítés, illetve gyártástechnológia során a hozzáadott összetevőkről az élelmiszercímke alapján tájékozódhatunk. A gyümölcscukor lebontási zavarokban szenvedőknek az alábbi cukorhelyettesítők megengedettek édesítésre a címkéről leolvasva:

  • dextrin
  • glükóz, glükóz szirup
  • laktóz
  • maltóz
  • aszpartám
  • xilit
  • stevia

A további cukrok édesítésre nem megfelelőek:

  • közönséges kristálycukor
  • barna cukor
  • karamell
  • fruktóz
  • méz
  • kukorica szirup
  • juharszirup
  • szorbit

Xilóz-izomeráz enzimmel az utóbbi csoport édesítői sem tiltottak, így a diétahiba okozta panaszok kiküszöbölhetőek.

tumblr_n7mhwuhB2D1rjpm4uo1_500Forrás: http://vgafourseasons.com/files/admin/patient_education/fructose_intolerance.pdf