A gyermek és serdülőkori migrénes fejfájás okai lehetnek az ételekben lévő adalékanyagok és biogén aminok. A sajtok, csokoládé, citrusfélék, esetlegesen serdülőknél már előforduló alkoholos italok fogyasztása után jelentkező migrén hisztamin intolerancia jelzője is lehet. Egyéb, gyorséttermi ételek utáni panasz a nátrium-glutamát iránti érzékenység jeleként mutatkozhat. A folyamat szerotonin és noradrenalin felszabadulással jár, melyek vasodilatációt vagy vasoconstrictiot okozva stimulálóan hatnak az idegvégződésekre és az agytörzsre. A feltételezett kiváltó táplálékot diétás napló vezettetésével ismerhetjük fel, majd megfelelő étrenddel és hisztamin intolerancia esetén enzimpótlással segíthetünk a hozzánk fordulóknak.

tumblr_n74g8vl2N81s7eh0go1_500

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12657413