Ha betegünk allergia vagy táplálékintolerancia tünetekkel fordul hozzánk, mindig hosszas út vezet az ételekben lévő problémás összetevő megtalálásához. A táplálkozási anamnézis felvétele után legelőször tüneti naplót kell kérnünk a betegtől, melyben részletesen elemeznünk kell az elfogyasztott ételek után jelentkező tüneteket, figyelembe véve a táplálkozás idejét, fizikai aktivitást, étkezési körülményeket.

A hisztamin által, mint biogén amin gyakorta hasonló tüneteket vélünk felfedezni, mint allergiás megbetegedésekben. Hisztamin intolerancia gyanúját kelti, ha a táplálék-tüneti naplóban az alábbi magas hisztamin tartalmú ételek után jelentkeznek a tünetek:

  • alkohol
  • sós rágcsálnivalók, illetve konzerv élelmiszerek
  • füstölt húskészítmények (szalámi, sonka, kolbász)
  • rákfélék
  • szárazhüvelyesek
  • diófélék, mogyoró
  • csokoládé és kakaó alapú termékek
  • búza alapú termékek
  • citromsav, ecet

 

tumblr_mll06ewpLu1ri6kk3o1_500

Forrás:  http://www.histamineintolerance.org.uk/about/the-food-diary/the-food-list