Fruktóz malabszorpció kialakulását egy szállító fehérje hiánya vagy csökkent működése válthatja ki, mely által a gyümölcscukor nem szívódik fel a vékonybélben, hanem a vastagbélben fermentálódik. Ez a folyamat egyéb egészségesen is jelenlévő baktériumok kóros elszaporodása miatt is létrejöhet, így kialakulhat az érzékenység, de kezelés után rendeződhet az állapot. A fruktóz felszívódási zavarra való hajlam (mint minden táplálékintolerancia) öröklődhet, de ez nem törvényszerű. Gyermekkorban gyakori az előfordulás, melyet a hosszú ideig tartó gyümölcscukor szegény étrend javíthat, kontrollálhat és amit szigorúan betartva megszűnhet az érzékenység. A felnőtt korban a fruktóz malabszorpció gyakorta a túlzott mértékű cukorfogyasztás eredménye, így ha az üditőitalok, édességek, desszertek elhagyása megtörténik, akkor nagymértékű javulás várható.

 

 

tumblr_m50l8d6cE71qlrj1ho1_1280

 

 

Forrás: http://www.foodintol.com/fructose-intolerance/fructose-malabsorption