A legtöbb laktóz érzékeny ember kerüli a tej és tejtermékeket, ami által a napi kalcium és D vitamin bevitelének mennyisége nem éri el a szükséges szintet. Magyarországon a bevitel az ajánlott mennyiség felét is alig éri el. A kalcium nemcsak a csontok, fogak felépítésében vesz részt, hanem sejten belüli jelátviteli folyamatokban is szerepet játszik. Hiánya gyermekkorban fejlődés elmaradásához és angolkórhoz vezethet, míg felnőttekben csontritkulás alakulhat ki.

Korcsoportonként az ajánlott napi kalcium bevitel az alábbi pdf dokumentumban érhető el.

KORCSOPORTNAPI MENNYISÉG

A tej és tejtermékeken kívül más élelmiszerek is jelentős mennyiséggel tartalmaznak kalciumot. Magas mennyiségben található meg a lazacban és szardíniában, zöldségek közül a sötétzöld levelesek csoportjában, mint pl. spenótban. A feldolgozott élelmiszerek közül a gabonapelyheket és növényi eredetű tejeket (mint pl. szójatej) és ásványvizeket is dúsítanak kalciummal.

Az élelmiszerek kalcium tartalma az alábbi pdf dokumentumban tekinthető meg.

ÉTELEKKALCIUM mg

 

Forrás: http://digestive.niddk.nih.gov/ddiseases/pubs/lactoseintolerance/#four