Általában a laktózérzékenyek kalcium bevitele nem éri el a napi ajánlott mennyiséget, mely a tej és tejtermékek kizárása, illetve korlátozott bevitelével magyarázható. Kutatásban a kalcium és csontbetegségek kapcsolatát vizsgálták, melynek résztvevői között a legtöbb alany tejcukor-érzékeny is volt.

A vizsgált intoleranciás személyek 40%-a étrendjükből teljesen kizárták a tejet és tejtermékeket. A mintában szereplő alanyok közül ez a csoport nagyrészt abban az 53%-ban volt benne, akiknek a kalcium fogyasztása 200 mg alatt volt naponta. Mérések alapján 60%-nál diagnosztizáltak osteoporosist és osteopeniát, mely összefüggésbe hozható az alacsony kalcium bevitellel.

tumblr_mlep0w8p8N1qeo1dvo1_400

 

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23998861