1. Tévhit: Hisztamin intolerancia esetén allergiás reakció lép fel a hisztaminnal.

A hisztamin intolerancia nem allergiás megbetegedés, mert nem az immunrendszer reakcióját váltja ki. Az érzékenységekre jellemző, hogy az átalakítást segítő enzimek működése lecsökken, esetleg hiánya lép föl, jelen esetben a DiAmino-oxidáz enzim okozza.

2. Tévhit: Minden hisztamin intoleranciás személynek el kell kerülnie a magas hisztamin tartalmú ételeket.

Mint minden intolerancia esetén, ebben is nagy szerepet játszik az egyéni tolerancia, melyet táplálkozási napló és dietetikus segítségével lehet felmérni.

3. Tévhit: Ha az eliminációs diétával elmúlnak a tünetek, az igazolja a hisztamin érzékenységet.

A 2-4 hét alatt tartó eliminációs diéta hatására javuló tünetek még nem igazolják az intoleranciát, de alapja lehet a feltételezésnek. Mivel olyankor számos étel kiiktatásra kerül, ezért érdemes azt orvossal diagnosztizálni, mert esetlegesen más élelmiszercsoport is okozhatja a tüneteket.

4. Tévhit: Intolerancia esetén minden kozmetikumot és illatanyagot tartalmazó termékeket kerülni kell. 

Egyesek a kozmetikumok használata során észlelik magukon a tüneteket, mint bőrpír, bőrduzzanat. Konzultáljunk mindig bőrgyógyásszal, hogy ajánlani tudja a megfelelő terméket.

Forrás: http://www.histamineintolerance.org.uk/the-histamine-intolerance-myth-buster