Kedves Olivia! Epe műtét után 2 éves vizsgálódást követően fruktóz malabszorpciót diagnosztizáltak kezdődő reflux-al és diétát javasoltak. Mind a vastag mind a vékonybél gyulladt, de egyéb elváltozás nincs. Hosszas tájékozódást követően kiderült hogy ez a diéta nem is olyan egyszerű mivel cukor szinte mindenben van. Tapasztalataim alapján a szénhidráttal is vannak gondok mivel ugyanolyan tüneteket okoz (haspuffadás, görcsök, hányinger, hasmenés-székrekedés felváltva, migrén, rossz kedv, lehangoltság stb) Szedtem már sokféle gyógyszert, enzimeket, pre-probiotikumokat, emésztést serkentőket de egyik se bizonyult hatásosnak. Mindig elhatározom, hogy nem eszek ilyet meg olyat de valahogy mindig belefutok valamibe ami gondot okoz, 2 év alatt még nem voltam tünetmentes pedig próbálkozom. Furcsa mód rettentően kívánom a cukrot pedig tudom hogy sok gondot okoz. Szeretném megkérdezni, hogy miket javasolna reggelire, ebédre, vacsorára. Illetve hogy egy ilyen étrend mennyi idő alatt lesz eredményes? Meddig kell csinálni, életem végéig vagy egy idő után helyre állnak a dolgok odabent? Válaszát előre is köszönöm. 

Mint írja valóban nehéz a diéta összeállítása, hiszen cukor (valamint hozzáadott cukor) szinte mindenben van. Ezért Önnek elsősorban nem a természetes, hanem a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket szükséges kerülnie. Amennyiben mégis vágyik az édes-ízű termékekre, úgy az édesítős (nem fruktóz és szorbit), xilites termékeket javasolom. Üdítőitalok fogyasztását, valamint a mézet kerülje. Mivel a zöldségek is tartalmaznak némi gyümölcscukrot, így lehetőség szerint a gyümölcsöket kb. 2 hétig iktassa ki az étrendből, hiszen a zöldségek fogyasztásával is beviszünk elegendő fruktózt, valamint jelentős vitamin, ásványi anyag és rosttartalmuk miatt fontos, hogy napi rendszerességgel fogyasszuk azokat. Miután a tünetetek megszűntek, úgy fokozatosan megkezdheti a gyümölcsök étrendbe iktatását. A Xylosolv kapszula (https://mindenevok.hu/fructosin-2/fructosin-tudnivalok/) segíti a felesleges fruktóz lebontását, így segíti a diétázást. Levelében írta, hogy migrénes fejfájást is szokott tapasztalni. Ez a tünet leggyakrabban hisztamin érzékenység révén fordul elő, mely étel intolerancia kevésbé van előtérben, bár annál gyakoribb. Mindenképpen ajánlanám a hisztamin intolerancia kivizsgálását.
Sajnos nem áll módomban személyes konzultáció nélkül étrendet összeállítani, mivel az egyénre szabott diéta a táplálkozással kapcsolatos részletesebb információk ismeretében célszerű. Ezért javaslom, hogy keressen fel dietetikust egy konzultáció erejéig.