Kérdés: Hisztamin intolerancia, tejfehérje és szója intoleranciàm van. Kérdésem, hogy mit ehetek, mert a tejfehérjével és a szójàval megbírkozom de a hisztaminnal màr nem.

Válasz: A magas hisztamin tartalmú ételeket kell kerülnie, melyekről mellékelek egy táblázatot:  https://mindenevok.hu/hisztamin-elelmiszertabla/

A hisztamin intoleranciában a szója amúgy is nehezen tolerálható étel, így kerülése beleillik a diétába, a tejfehérje kihagyása valóban kellemetlenebb. Azt tudnia kell, hogy bizonyos italok koffein, illetve alkohol tartalmuknál fogva blokkolják a hisztamint lebontó enzim működését, ráadásul legtöbbjük magas hisztaminnal is rendelkezik, így mindenképp javaslom azok kerülését. Minél inkább érlelt egy étel (sajtok, felvágottak) vagy tartósított, hosszú időn át elállt (konzervek) annál nagyobb mennyiségben tartalmazza a biogén amint. Lehetőleg minél frissebb termékeket használjon fel ételkészítéshez. Amennyiben nehezen megoldható a diéta, vagy nehezen tudja kiszorítani az étrendből egyes magas hisztamin tartalmú ételeket, úgy megoldás létezik ennek korrigálására, mégpedig enzimpótlás formájában: https://mindenevok.hu/pizzatol-kiutes-vorosborra-migren/hogyan-segit-a-daosin/ A kapszula pótolja szervezetben kialakult enzimhiányt, így megkönnyíti a diétázást, valamint nem kell lemondanunk kendvenc ételeinkről sem.