Kérdés- 2012-ben vérvizsgálaton a kazein értékem 0,51 lett. Ez tejfehérje allergiát, tejfehérje intoleranciát vagy laktóz érzékenységet jelent? Azóta nem fogyasztok semmilyen tejterméket. Miket szabadna ennem? Pld: pogácsán sült sajt, kelt tésztás kalács, croissant? Vagy csak a tejtermékeket, tejet, tejfölt, kefírt stb. kerüljem? PMS-re Premens kapszulát és IBS-re Protexin IBS-t kellene szednem de mind a kettőben van tej származék. Mit javasol?

Válasz- Nem tudom a válaszom mennyire fogja kielégíteni, igyekszem legjobb belátásom szerint megírni. Allergiás megbetegedés egy immunreakció által jelentkezik, mely egy fehérje által következik be, jelen esetben a kazein által, ami a tejben lévő egyik fehérje. Ezért nem lehet érzékenységről, intoleranciáról beszélni, ezért nem is laktóz érzékenység. Az allergiát, mint túlérzékenységi reakciót gyógyítani nem lehet, ezért nagyon fontos, hogy minden állati eredetű tej, tejtermék és azokból készült ételek, italok fogyasztása tilos. Fontos, hogy az olyan termékeket is kerülje, amik csak nyomokban, de tartalmazhatnak tejet, így a kelesztett pékárúkat, kekszeket, valamint tejtermékként a joghurtokat, kefírt, tejfölt, túrót is. Mivel egészségügyi végzettségem nem teszi lehetővé, hogy gyógyszert javasoljak Önnek, így e tekintetben érdemes lenne konzultálni orvossal, illetve gyógyszerésszel, de jövőben mindenképp hívja fel az allergiára a szakemberek figyelmét.

Azt viszont szeretném megjegyezni, hogy a PMS és az IBS esetén (természetesen ha kifejezetten orvosi javaslatra szedi, akkor hagyja figyelmen kívül a leírtakat) elsősorban életmódváltást és stressz kezelést javasolnék, mivel ezek a zavarok nem járnak szervi elváltozással, csupán a rossz szokások által jelentkező tünetek, melyek számos embert érintenek világszerte. A feldolgozott termékek, finomított lisztes és cukros áruk, a koffein, az alkohol, a dohányzás kerülése javíthat a szindrómákon, így nem lenne szükséges gyógyszereket igénybe vennie.