Barion Pixel Skip to main content
search
0

Az ősz ajándékai

Az évszakváltással elérkezik a bőséges őszi zöldség és gyümölcs kínálat is, ami több szempontból is kedvezhet nekünk. A színes és vitaminban, tápanyagokban gazdag őszi zöldségek és gyümölcsök, nemcsak feldobják az étrendünket, megörvendeztetnek egy kis változatossággal, de a télre való felkészülésben is fontos szerepük van, hiszen az évnek ebben a szakaszában különösen fontos a vitaminraktárak feltöltése is.

Speciális diéta, illetve ételintolerancia esetén azonban érdemes körültekintően válogatnunk az őszi zöldségek és gyümölcsök között. Az alábbiakban sorra vesszük a szezonális választék legnépszerűbb termékeit, hogy könnyebb legyen a diétánkat is őszre hangolni.

 

Őszi zöldségek gyümölcsök és az ételintolerancia

A fruktózintolerancia diétája a fruktóz- és szacharóz bevitel ideiglenes csökkentésén alapul. Lényeges, azonban hogy a fruktóz visszavezetése idővel (kb. 2 hét) megtörténjen, hiszen a szigorú fruktózmentes étrend hosszú távon veszélyes lenne. Ezért ezek az étrendi megszorítások csak ideiglenesen alkalmazhatóak, ezt követően az személyes érzékenységhez igazítva egyénre szabott étrendet kell összeállítani.

Az őszi gyümölcsök és zöldségek fruktóz és glükóz és fruktóz tartalmára a fruktóz érzékenységgel érintetteknek érdemes odafigyelni. Mindemellett a fruktózglükóz arány is fontos mutató lehet, hiszen a glükóz támogatja a fruktóz felszívódását.

A fruktózintolerancia kezelése összetett feladat, minden esetben indokolt szakemberrel történő egyeztetés a diéta megkezdése előtt. A speciális étrend esetén pedig a gyümölcs- és zöldségfélék fruktóz és glükóz tartalmát mutató táblázat lehet segítségünkre.

 

Kedvenc őszi gyümölcseink fruktóztartalma

Körte

A körte az egyik legzamatosabb őszi gyümölcs, melyet nem csak uzsonnaként, de akár desszertként, vagy főételek, húsok mellé sütve is fogyaszthatunk. Fruktóztartalma igen alacsony (1,73 g/100g), ezért könnyen beilleszthetjük a diétánk szigorúbb szakaszába is.

Szilva

A szilva fruktóztartalma kicsit magasabb (~2g/100g), mint a körtéé, de nem minden esetben kell lemondanunk róla, ezzel a számmal még mindig ajánlható a visszapótlás fázisában. Fontos tudni azonban, hogy a szilva azonban szerepel a leggyakoribb ételintolerancia-kiváltók 200-as listáján, ezért alkalmazása megfontolandó.

Szőlő

Őszi nagy kedvencünk, a szőlő sajnos nem kíméli a cukorháztartást. Éppen ezért cukorbetegek számára például kifejezetten a tiltólistát gyümölcsök közé tartozik. Fruktóz és glükóz tartalma is magas, csakúgy, mint az igazi őszi gyümölcsitalé, a musté is.

Őszi barack

Az illatos barack felhasználása is sokrétű lehet. Jó hír, hogy a nevében is „őszi” gyümölcs a barack, nincs az érzékenységi listán, de fruktóztartalma (4 g/100g) miatt óvatosan kezelendő. Szerencsére hisztamin szempontból veszélytelen.

 

őszi zöldségek gyümölcsök diéta fruktóz
 

A legnépszerűbb őszi zöldségek fruktóztartalma

Sütőtök

A sütőtök az ősz egyik legfőbb szimbóluma.  Zöldségnek számít, de annyira édes, hogy akár gyümölcsként, desszertként is fogyaszthatjuk. Fruktóztartalma alacsony (1,32g/100g ), így a sütőtökkel fruktózérzékenyek is próbálkozhatnak, természetesen a visszavezetési fázisban. Hozzáadott cukor nélkül szinte bármilyen diétában megállja a helyét, ráadásul karotintartalma miatt különösen egészséges.

A sütőtök kapcsán érdemes megemlíteni még a tökmagot is, mely szintén nagyon egészséges, fruktóz tartalma pedig még a sütőtökénél is alacsonyabb.

Padlizsán

Igazi őszi zöldség a padlizsán. Szicíliában alapélelmiszernek számít ez a színében és ízében egyedülálló zöldség. Ha valami „alla norma”, akkor abban biztosan van padlizsán. Fruktóztartalma elhanyagolható (1,2g/10g), de fontos megjegyezni, hogy hisztaminérzékenyeknek problémás lehet.

A sütőtök és a padlizsán szerepel az ételintorencia-tesztek „célpontjaként”, erre is érdemes odafigyelni.

 

Már ezen a néhány példán keresztül is látható, hogy vannak ugyan kerülendők, vagy óvatosabban kezelendők az őszi zöldségek, gyümölcsök között, de fruktóz mentes diéta esetén sem kell lemondanunk az igazi őszi zamatokról, hiszen van miből választhatunk. Ráadásul a szezon kínálta zöldség és gyümölcsválaszték felhasználása igen sokféle lehet.

Ne feledjük, hogy ezeknek az élelmiszereknek a tápanyag, rost és vitamintartalma nagyon fontos szervezetünk egészsége szempontjából.

Ősszel érdemes jobban odafigyelni az immunrendszer erősítésére és szervezetünk megfelelő energiaellátására is. Az egészséges életmódhoz pedig hozzá tartozik a különböző hiányállapotok megelőzése is. Kiváltképp, ha a a fruktózérzékenység diétájának szigorúbb fázisában járunk, az alacsony rostbevitel miatt mindenképp gondoljunk a vajsav pótlására is! A mikrobiom a táplálkozás során bevitt rostokból állítja elő a vajsavat, éppen ezért a speciális rostszegény étrend során fennáll a vajsav hiány veszélye.

Mivel a vajsav a vastagbél legfőbb energiaforrása, speciális diéta esetén érdemes a pótlásáról gondoskodni. Vajsav pótlására ajánlott lehet a Butterine Trio Max kapszula, ami ráadásul kizárólag olyan természetes összetevőkből áll, mint a méhviasz és cellulóz, valamint tributirin, ami a vajban is megtalálható.

Fructaid kapszula 120x + Butterine Trio Max 30x csomagban ITT rendelhető.

Close Menu
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com