Kérdés: Voltam mindenféle szervi bajokat kizáró vizsgálatokon, és voltam allergia és intolerancia vizsgálaton. A 220 féle élelmiszer intolerancia vizsgálatom eredménye a (44 pont felett pozitív értékről beszélhetünk) 160 pontos lett a tehéntej és 99 pont lett a kazein. A kérdésem az lenne, hogy ez most tejfehérje allergia vagy tejfehérje érzékenység? Mi a kettő közötti különbség? Illetve gyógyítható-e? Válaszát előre is köszönöm.

A kérdező rosszul adta meg a címét, így sikertelen továbbítás miatt válaszomat a honlapon fogom feltüntetni!

Válasz: Fehérjékkel kapcsolatban csak allergiáról beszélhetünk, így pl. a tejfehérje esetében is. Érzékenységet, ill. intoleranciát élelmiszerekben lévő más alkotók, pl. cukrok váltják ki. A két típus közti különbség, hogy allergia esetén immunrendszeri közbelépésről beszélünk, míg érzékenységkor nem reagál az immunrendszer és általában egy alkotót lebontó enzim hiánya, csökkent működése következtében jelennek meg a kellemetlen tünetek.