Kérdés: Kedves Lalátka Olívia! Több kérdésem is lenne, de a legfontosabb: nagyon sokat olvastam a köménymagról és jótékony hatásairól, viszont ha köménymagos ételt eszem -akár őrölt, akár nem- pont az ellenkező tünetek jönnek ki. Felpuffad a hasam, és iszonyatosan görcsölnek a beleim. Másik kérdésem a laktóz érzékenységről tenném föl, mert ha tejet iszom (nem laktózmenteset) utána hasmenésem lesz, és fáj a gyomrom is. Viszont csináltattam egy vérvizsgálatot és az nem mutatott ki érzékenységet, de laktózmentes tejet iszom, akkor rendben vagyok.

Válasz:  A köménymagnak ellenkezőleg a puffadás, felfúvódás ellen van jó hatása, ezért úgy gondolom, hogy az együtt fogyasztott ételekkel lehet a gond. Amennyiben valóban igazolódik gyanúja úgy gondolom, hogy a köménymag étrendbeli elhagyása nem fog nagy gondot jelenteni a napi életvitelben.
A tejcukor érzékenység kérdésére válaszolva lehetségesnek tartom, hogy külön laktózra nem végezték el a vizsgálatot, ezért ajánlanám kilégzési teszt általi felderítés ismétlését. Ha szintén negatív intoleranciára a vizsgálat akkor a puffadást pszichés eredetűnek vagy más étel hatásának gondolom, mivel a laktózmentes tej tejcukron kívül minden alkotórészében egyezik a ,normál’ tejjel.