Fruktóz-érzékenység és L-alanin

 

 

A fruktóz-érzékenység a fruktóz felszívódás olyan zavara, melyben a táplálékkal bevitt fruktóz nem szívódik fel a vékonybélben, így a vastagbélbe jutva erjedni kezd. Ez gázképződéssel, görcsökkel járó folyamat.

A fruktóz-felszívódás aktív transzport folyamattal megy végbe a vékonybélből, elősegítóje a GLUT-5 transzportfehérje. Vizsgálatok szerint a felszívódás a délutáni-esti órákban aktívabb, ezért érdemes ebben az időszakban fogyasztani nagyobb mennyiségben.

A fruktózzal ellentétben a glükóz felszívódása passzív, tehát segítség nélkül zajlik. a glükóz egyszerűen átdiffundál (áthalad) a bélfalon.  Megfigyelték azonban, hogy a glükóz jelenléte segíti a fruktóz felszívódását is. Ezért fontos, hogy a zöldségek és gyümölcsök fruktóz tartalma mellett glükóz tartalmukra, és a kettő arányára is figyeljünk.

A fruktóz felszívódását segíthetik aminosavak, melyeket a táplálékkal együtt viszünk be.

Strukturformel L-Alanin

A vizsgálatok szerint az L-alanin, és kisebb mértékben az L-glutamin, az L-fenilalanin és az L-prolin is segíti a fruktóz felszívódását. Ebben szerepe van az egyidejű víz-felszívódásnak is.

Az L-alanin felszívódás a vékonybélben hosszabb szakaszon történik, mint a glükóz felszívódás, ezért segítheti jobban a fruktóz-abszorpciót.

A vizsgálat szerint a szorbitol felszívódását is  javítja, hogy  a glükóz és  az L-alanin együttes bevitele.

(Sorbitol Absorption in Children by Hoekstra, J. Hans; van den Aker, Janet H. L.

Author Information

Journal of Pediatric Gastroenterology & Nutrition: August 1996 – Volume 23 – Issue 2 – p 118-124)

Az L-alanin természetes forrásai a

  • zselatin
  • rizs
  • sertés- és marhahús
  • tojásfehérje
  • szója
  • kukorica
  • élesztő

Az L-alanin külsőleg is bevihető, ezzel elősegítve a fruktóz felszívódását. 6g fruktóz felszívódáshoz 1,5-3g L-alanin javasolt.

Az alanin az izomszövet fontos alkotórésze. H a szervezetben lecsökken az energia- vagy glükózszint, akkor az alanin a glutaminnal együtt energiaforrássá lép elő. http://www.ernaehrung.de/lexikon/ernaehrung/a/Alanin.php

 

Az „alanin ciklus” ( Litwack, G.: Glycolysis and Glyconeogenesis. Human Biochemistry, 2018)

 

 

Az L-alanin a D-alanin prekurzora, ami a sejtfal fontos alkotórésze.

Az L-alanin állatkísérletek szerint az antidiabetikumokhoz hasonló mechanizmussal befolyásolja a vércukorszintet (Adachi et al., Molecular Metabolism Vol 17., 2018)

L-alanin tartalmú italpor ITT rendelhető