A különféle gyümölcsök, zöldségek, alapvető élelmiszerek fruktóz és glükóz tartalma nemcsak a fruktóz malabszorpcióban (fruktóz érzékenységben) szenvedők, hanem a cukorbetegek számára is fontos információ.
A gyümölcs vagy más étel révén a szervezetbe jutott felesleges fruktóz lebontását segíti a xilóz-izomeráz enzim. Ne feledd, hogy a lekvárok, dzsemek és sok más feldolgozott élelmiszer fruktóz tartalma is jelentős lehet!
Fruktózérzékenyek számára a fruktóz tartalom mellett fontos az élelmiszerek glükóz/fruktóz arány is! A glükóz segíti a fruktóz felszívódását, így minél magasabb ez az arány, annál könnyebben szívódik fel a fruktóz.
Még a teljesen egészségesek is nehezen emésztenek meg egyszerre 50 g vagy annál több fruktózt! Fruktózérzékenyeknél is felszívódik általában gond nélkül 6 g fruktóz.
FRUKTÓZSZEGÉNY ÉLELMISZEREKET ITT RENDELHETSZ!
 Kép forrása: Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról
Kép forrása: Polina Tankilevitch fotója a Pexels oldaláról
Rostszegény diéta esetén pótolhatod a hiányzó vajsavat, itt rendelheted a Butterine-t:
A különféle ételek fruktóztartalmáról itt tájékozódhatsz.
Fontos tudni, hogy a zöldségek és gyümölcsök fruktóztartalma az éréssel változik, ezért (is) csak tájékoztatásként kezelendők az alábbi értékek!
Mivel a glúkóz segíti a fruktóz felszívódását, az utolsó oszlopban található F/G érték is fontos támpont – ha kisebb, mint 1, akkor várhatóan jobban tolerálható az adott élelmioszer.
Mit jelent az elhagyásos fázis? A német protokoll szerint a diagnózis után 2 (igen, mindössze kettő!) hétig szigorú fruktózmentes diétát kell tartani, de után el kell kezdeni a zöldségek és gyümölcsök visszaépítését az étrendbe, az egyéni érzékenység szerint.
Jelölések: NT – néha tolerálható; N – nem tolerálható; T – tolerálható
Forrás: https://www.nahrungsmittel-intoleranz.com/
| Élelmiszer | Elhagyásos fázis | Visszaépített étrend | FRU g/100g | GLU g/100g | F/G arány | 
| Acerolacseresznye | NT | T | 1,9 | 1,6 | 1,2 | 
| Agavészirup (átlagérték) | N | N | 55,6 | 12,4 | 4,5 | 
| Alma (átlagérték) | N | N | 6,9 | 3,4 | 2 | 
| Almaecet | T | T | 0 | 0 | – | 
| Amaránt | T | T | 0,8 | 0,8 | 1 | 
| Ananász | N | N | 5,1 | 4,7 | 1,1 | 
| Árpa | NT | T | 0,2 | 1,4 | 0,1 | 
| Articsóka | NT | T | 1,7 | 0,8 | 2,3 | 
| Aszalt szilva | N | N | 12,5 | 25,5 | 0,5 | 
| Avokádó | T | T | 0,2 | 0,3 | 0,5 | 
| Bab (konzerv) | N | NT | 1,2 | 1 | 1,2 | 
| Balzsamecet | N | N | 7,4 | 7,6 | 1 | 
| Bambuszrügy | NT | T | 0,5 | 0,5 | 1,1 | 
| Banán | N | NT | 7,2 | 7,4 | 1 | 
| Bazsalikom | T | T | – | 0 | 0 | 
| Birsalma | N | NT | 4,9 | 3,2 | 1,5 | 
| Bor – fehér | N | NT | 0,4 | 0,4 | 1,1 | 
| Borecet | N | NT | 0 | 0 | – | 
| Bors | T | T | 0,2 | 0,3 | 1 | 
| Borszőlő | N | N | 8,2 | 7,3 | 1,1 | 
| Brie sajt | T | T | 0 | 0 | – | 
| Brokkoli | NT | T | 1,1 | 0,7 | 1,7 | 
| Búza | T | T | 0,2 | 0,2 | 1,3 | 
| Búzasör | N | N | 0 | 0 | 0,5 | 
| Camembert sajt | T | T | – | – | – | 
| Cashew dió | NT | T | 2,9 | 3 | 1 | 
| Cékla | NT | NT | 4,3 | 4,3 | 1 | 
| Champignon gomba | NT | T | 0,3 | 0,3 | 1 | 
| Cheddar sajt | T | T | 0 | 0 | – | 
| Cherimoya sajt | N | N | 6,6 | 6,3 | 1,1 | 
| Chester sajt | T | T | 0 | 0,3 | 0 | 
| Chia mag | T | T | – | – | – | 
| Cikória | T | T | 0,9 | 1,5 | 0,6 | 
| Cirokmag | T | T | 0,4 | 1,3 | 0,3 | 
| Citrom | NT | T | 1,1 | 1,2 | 0,9 | 
| Cola | N | N | 5 | 5 | 1 | 
| Cola light | NT | NT | 0 | 0 | – | 
| Cukkini | T | T | 1,2 | 1,1 | 1,1 | 
| Cukorrépa | NT | N | 1,8 | 2,3 | 0,8 | 
| Csemegekukorica | N | NT | 1,1 | 1,2 | 0,9 | 
| Cseresznye | N | N | 12 | 13 | 0,9 | 
| Csicseriborsó | NT | NT | 0,1 | 0,1 | 1 | 
| Csillaggyümölcs | NT | T | 1,7 | 2 | 0,9 | 
| Csirke | T | T | 0 | 0 | – | 
| Datolya, friss | N | N | 31 | 34 | 0,9 | 
| Datolya, szárított | N | N | 31,7 | 31,8 | 1 | 
| Desszertbor, édes | N | N | 2,5 | 2,6 | 1 | 
| Edami sajt | T | T | 0 | 0 | – | 
| Édesburgonya | NT | T | 2,3 | 2,4 | 0,9 | 
| Édeskömény | T | T | 1,3 | 1,5 | 0,9 | 
| Egres | N | NT | 4,2 | 3,9 | 1,1 | 
| Élesztő | T | T | 0 | 0 | – | 
| Élesztőkivonat | T | T | 0 | 0 | – | 
| Ementali sajt | T | T | 0 | 0 | – | 
| Energia ital, cukormentes | N | N | 0 | 0 | – | 
| Energia ital, cukrozott | N | N | 0 | 0 | – | 
| Eper | N | NT | 2,9 | 2,7 | 1 | 
| Fahéj | T | T | 1,1 | 1,1 | 1,1 | 
| Fejes saláta | T | T | 0,3 | 0,5 | 0,6 | 
| Fekete áfonya | N | NT | 4,2 | 3,8 | 1,1 | 
| Fekete gyökér | NT | NT | 0,9 | 0,8 | 1,1 | 
| Feta sajt | T | T | 0 | 0 | – | 
| Fokhagyma | N | NT | 4,9 | 3,8 | 1,3 | 
| Földi szeder | N | NT | 3,2 | 3,1 | 1 | 
| Földimogyoró | N | NT | 1,3 | 1,3 | 1 | 
| Füge, friss | N | NT | 5,9 | 7,2 | 0,8 | 
| Füge, szárított | N | N | 26,5 | 28,7 | 0,9 | 
| Fürjhús | T | T | – | – | – | 
| Gabona | N | T | – | – | – | 
| Gesztenye | N | NT | 5,7 | 5,7 | 1 | 
| Görögdinnye | N | N | 4,1 | 2,2 | 1,9 | 
| Gránátalma | N | NT | 8,5 | 7,9 | 1,1 | 
| Grapefruit | N | NT | 3,5 | 3,4 | 1 | 
| Guave | N | N | 3,7 | 2,2 | 1,7 | 
| Gyermekláncfű levél | NT | T | 0,8 | 1,5 | 0,5 | 
| Gyömbér | NT | T | 4,5 | 4,5 | 1 | 
| Gyümölcstea | N | NT | 0 | 0 | – | 
| Hagyma | N | NT | 2,3 | 2,6 | 0,9 | 
| Hajdina | T | T | 0,2 | 0,2 | 1 | 
| Hegyi sajt | T | T | 0 | 0 | – | 
| Hering | T | T | 0 | 0 | – | 
| Író | T | T | 0 | 0 | – | 
| Jalapeño paprika | N | T | 2,6 | 1,5 | 1,8 | 
| Jégsaláta | NT | T | 1 | 0,9 | 1,1 | 
| Joghurt, natúr kb. 3,5% zsírtartalommal | T | T | 0 | 0 | – | 
| Juharfaszirup (átlagosan | N | NT | 29,8 | 30,1 | 1 | 
| Kakaó | NT | NT | 1,1 | 1,1 | 1 | 
| Kaki gyümölcs | N | N | 10 | 9 | 1,1 | 
| Kaktuszgyümölcs | N | N | 4,6 | 5,6 | 0,8 | 
| Kancatej | T | T | 0 | 0 | – | 
| Káposzta – fehér | N | NT | 1,9 | 2,2 | 0,9 | 
| Káposzta – lila | NT | NT | 1,5 | 1,9 | 0,8 | 
| Karalábé | NT | NT | 1,8 | 1,9 | 0,9 | 
| Karfiol | NT | NT | 0,9 | 1 | 0,9 | 
| Karórépa | NT | T | 1,9 | 2,6 | 0,7 | 
| Kávé | NT | T | 0 | 0 | – | 
| Kecsketej | T | T | 0 | 0 | – | 
| Kelbimbó | NT | NT | 1,2 | 1,2 | 1 | 
| Kelkáposzta | N | T | 1,8 | 2 | 0,9 | 
| Kínai kel | NT | T | 0,6 | 0,7 | 0,8 | 
| Kiwi | N | NT | 5,2 | 5,1 | 1 | 
| Kókuszdió | NT | NT | 2,3 | 2,5 | 0,9 | 
| Kókusztej | NT | T | 1,5 | 1,7 | 0,9 | 
| Körte | N | N | 7,2 | 2,8 | 2,6 | 
| Krumpli | T | T | 0,4 | 0,5 | 0,8 | 
| Kukorica (konzerv) | N | NT | 2,9 | 3,1 | 0,9 | 
| Kurkuma, őrölt | T | T | 1,6 | 1,6 | 1 | 
| Laskagomba | N | N | 0,1 | 0,1 | 1 | 
| Lazac | T | T | 0 | 0 | – | 
| Lencse | N | NT | 1 | 0,7 | 1,4 | 
| Lenmag | T | T | 0,6 | 1 | 0,6 | 
| Limabab | N | NT | 0,5 | 0,1 | 7,1 | 
| Limette | NT | T | 1,1 | 1,1 | 1 | 
| Litchi | N | N | 7,7 | 9,3 | 0,8 | 
| Lucerna | T | T | 0,1 | 0,1 | 1,8 | 
| Mák | T | T | 1,5 | 1,5 | 0,9 | 
| Makadámdió | N | NT | – | 2,3 | 0 | 
| Malátasör | N | N | 0 | 0 | – | 
| Málna | N | NT | 3,1 | 2,5 | 1,2 | 
| Mandarin | N | NT | 5 | 4,7 | 1,1 | 
| Mandula | NT | NT | 2,1 | 2,1 | 1 | 
| Mangó | N | N | 8,2 | 5,5 | 1,5 | 
| Mángold | T | T | 0,4 | 0,3 | 1,2 | 
| Marhahús | T | T | 0 | 0 | – | 
| Marhamáj | T | T | 0 | 0 | – | 
| Mazsola | N | N | 31,6 | 31,2 | 1 | 
| Medvehagyma | N | NT | 1,5 | 1,4 | 1,1 | 
| Meggy | N | N | 3,9 | 4,6 | 0,9 | 
| Méz | N | N | 40,2 | 35,2 | 1,1 | 
| Mogyoró | NT | T | 1,6 | 1,6 | 1 | 
| Mozzarella sajt | T | T | 0 | 0 | – | 
| Napraforgómag | T | T | 1,4 | 1,4 | 1 | 
| Narancs | N | NT | 4,4 | 4,3 | 1 | 
| Naspolya | N | N | 4,6 | 4,8 | 1 | 
| Nektarin | N | NT | 3,8 | 3,9 | 1 | 
| Okra (hölgyujj) | NT | T | 0,9 | 0,6 | 1,4 | 
| Olívabogyó | T | T | 0,3 | 0,3 | 1 | 
| Oregánó | T | T | 1,6 | 2,4 | 0,7 | 
| Osztriga | T | T | 0 | 0 | – | 
| Őszibarack | N | NT | 4 | 4,1 | 1 | 
| Padlizsán | N | NT | 1,2 | 1,2 | 1 | 
| Pálinka | N | NT | 0 | 0 | – | 
| Papaya | NT | NT | 3 | 2,9 | 1 | 
| Paprika, piros | N | NT | 3 | 2,7 | 1,1 | 
| Paprika, sárga | N | NT | 2,2 | 2,6 | 0,8 | 
| Paprika, zöld | N | NT | 1,4 | 1,5 | 0,9 | 
| Paradicsom | N | NT | 1,5 | 1,2 | 1,3 | 
| Parmezán sajt | T | T | 0 | 0 | – | 
| Paszternák | NT | T | 1,5 | 1,5 | 1 | 
| Pekándió | N | NT | – | 2 | 0 | 
| Petrezselyemgyökér | NT | T | 0,7 | 0,6 | 1,2 | 
| Petrezselyemzöld | T | T | 2,4 | 2,7 | 0,9 | 
| Pezsgő | N | NT | 0 | 0 | – | 
| Pisztácia | N | T | 3,7 | 3,8 | 1 | 
| Pisztráng | T | T | 0 | 0 | – | 
| Póréhagyma | N | T | 1,7 | 1,5 | 1,1 | 
| Pulyka | T | T | 0 | 0 | 1 | 
| Quinoa | T | T | 0,9 | 0,9 | 1 | 
| Rebarbara | T | T | 0,7 | 0,7 | 0,9 | 
| Retek | NT | NT | 0,8 | 1,4 | 0,6 | 
| Ribizli – fekete | N | N | 3,3 | 3,3 | 1 | 
| Ribizli – piros | N | N | 3,8 | 3,5 | 1,1 | 
| Rizs – hántolt, fehér | T | T | 0,1 | 0,1 | 1,2 | 
| Rizstej | N | NT | 2,2 | 2,2 | 1 | 
| Rókagomba | NT | T | 0,1 | 0,1 | 0,7 | 
| Roquefortsajt | T | T | 0 | 0 | – | 
| Rozsliszt | T | T | 0,4 | 0,4 | 0,9 | 
| Rukkola | T | T | 0,6 | 1,2 | 0,5 | 
| Saláta | T | T | 0,6 | 0,5 | 1,2 | 
| Sárgabarack | N | NT | 3,5 | 4,5 | 0,8 | 
| Sárgabarack, aszalt | N | N | 16,4 | 37 | 0,4 | 
| Sárgadinnye | N | NT | 4,2 | 3,9 | 1,1 | 
| Sárgarépa | NT | T | 2,4 | 2,5 | 1 | 
| Savanyú káposzta | N | N | 0,2 | 0,4 | 0,5 | 
| Savanyú uborka | NT | T | 0 | 0 | – | 
| Sertéshús | T | T | 0 | 0 | – | 
| Sonka | T | T | 0 | 0 | – | 
| Sör | N | NT | 0 | 0 | 2 | 
| Spárga | NT | T | 1,1 | 0,9 | 1,2 | 
| Spenót | T | T | 0,2 | 0,2 | 1 | 
| Sütőtök | NT | T | 0,8 | 1,1 | 0,7 | 
| Szalámi | NT | T | 0 | 0 | – | 
| Szardella | T | T | 0 | 0 | – | 
| Szardínia | T | T | 0 | 0 | – | 
| Szilva | N | N | 3,9 | 5,2 | 0,7 | 
| Szójabab | NT | NT | 2,8 | 2,8 | 1 | 
| Szójatej | T | T | 0,8 | 0,8 | 1 | 
| Szőlő | N | N | 7,4 | 7,2 | 1 | 
| Tej – sovány | NT | T | 0 | 0 | – | 
| Tej – teljes | T | T | 0 | 0 | – | 
| Tejpor | T | T | 0 | 0 | 0 | 
| Tejsavó | T | T | 0 | 0 | – | 
| Tejsavó por | T | T | 0 | 0 | – | 
| Tejszín | T | T | 0 | 0 | 1 | 
| Tésztafélék | T | T | 0,1 | 0,1 | 0,9 | 
| Tojásfehérje | T | T | 0 | 0,4 | 0,1 | 
| Tojássárgája | T | T | 0 | 0,2 | 0,2 | 
| Torma | N | NT | 3,5 | 4,8 | 0,7 | 
| Tőkehal | T | T | 0 | 0 | – | 
| Tökmag, szárított | T | T | 0,7 | 0,7 | 1 | 
| Tönköly | T | T | 0,5 | 1,1 | 0,5 | 
| Túró | T | T | 0 | 0 | – | 
| Uborka | T | T | 0,9 | 0,8 | 1,1 | 
| Vaj | T | T | 0 | 0 | – | 
| Vargánya | NT | T | 0,3 | 0,3 | 1 | 
| Vörös áfonya | T | T | 0,7 | 3,3 | 0,2 | 
| Vörös áfonyalé | T | T | – | – | – | 
| Vörös sárkány gyümölcs (pitaya) | N | N | 10,1 | 22,9 | 0,4 | 
| Vörösbor | N | NT | 0 | 0 | – | 
| Vöröskáposzta | NT | T | 1,6 | 1,9 | 0,8 | 
| Whisky | T | NT | 0 | 0 | – | 
| Zabpehely | T | T | 0,4 | 0,4 | 1 | 
| Zeller | NT | T | 0,4 | 0,4 | 0,9 | 
| Zöldbab | NT | NT | 1,7 | 1,2 | 1,4 | 
| Zöldborsó | N | NT | 3,1 | 3,1 | 1 | 
| Zsázsa | T | T | 0,5 | 0,1 | 5 | 
És mivel nincs két egyforma táblázat, marad a korábbi is:
| Gyümölcsök Fruktóztartalma g/100g | |||
| Fruktóz | Glükóz | G/F arány | |
| Alma | 6,9 | 3,4 | 2 | 
| Áfonyakonzerv | 2 | 2 | 1,4 | 
| Áfonyalekvár | 20 | 22 | 0.9 | 
| Alma lekvár | 27 | 26 | 1.0 | 
| Almalé | 6 | 2 | 2,7 | 
| Almamust | 8 | 4 | 1,8 | 
| Ananászkonzerv | 5 | 5 | 1 | 
| Ananászlé | 3 | 3 | 1 | 
| Articsóka | 2 | 1 | 2,3 | 
| Banán | 3 | 4 | 1 | 
| Citrom | 1 | 1 | 1 | 
| Citromlé | 1 | 1 | 1 | 
| Cseresznye | 6 | 7 | 0.9 | 
| Csillaggyümölcs | 8 | 7 | 1,1 | 
| Csipkebogyó | 7 | 7 | 1 | 
| Datolya | 25 | 25 | 1.0 | 
| Eperlekvár | 39 | 34 | 1,1 | 
| Feketeribizli | 2 | 2 | 1,2 | 
| Friss áfonya | 3 | 2 | 1,4 | 
| Friss alma | 6 | 2 | 8 | 
| Friss ananász | 2 | 2 | 1,2 | 
| Friss egres | 7 | 6 | 1 | 
| Friss eper | 22 | 28 | 0.8 | 
| Friss málna | 19 | 22 | 0.9 | 
| Friss őszibarack | 1 | 1 | 1,2 | 
| Friss paradicsom | 1 | 1 | 1,3 | 
| Friss pirosribizli | 3 | 3 | 1,1 | 
| Friss szeder | 3 | 3 | 1,1 | 
| Friss szőlő | 7 | 7 | 1 | 
| Füge | 24 | 26 | 0.9 | 
| Görögdinnye | 4 | 2 | 2 | 
| Grapefruit, frisch | 2 | 2 | 0.9 | 
| Grapefruit, frissen facsart | 2 | 2 | 1 | 
| Kiwi | 5 | 4 | 1,1 | 
| Konzerv őszibarack | 4 | 4 | 0.9 | 
| Litschi | 3 | 5 | 0.6 | 
| Málnadzsem | 2 | 2 | 1,2 | 
| Málnakonzerv | 14 | 17 | 0.8 | 
| Mandarin friss | 1 | 2 | 0.8 | 
| Mandarinlé | 3 | 2 | 2 | 
| Mango, friss | 3 | 1 | 3,1 | 
| Mazsola | 32 | 31 | 1.0 | 
| Meggy | 4 | 5 | 0.8 | 
| Narancs | 3 | 2 | 1,1 | 
| Narancslé facsart | 3 | 3 | 1,2 | 
| Narancslekvár | 15 | 17 | 0.9 | 
| Papaya | 0.3 | 1 | 0.3 | 
| Paradicsomlé | 2 | 1 | 1,3 | 
| Sárgadinnye | 1 | 1 | 2,1 | 
| Szederlekvár | 20 | 22 | 0.9 | 
| Szilva | 9 | 16 | 0.6 | 
| Szilva | 2 | 3 | 0.6 | 
| Szőlőlé | 8 | 8 | 1 | 
| Zöldségek Fruktóztartalma g/100g | |||
| Fruktóz | Glükóz | G/F arány | |
| Avocado | 0,2 | 0,1 | 0,5 | 
| Bambuszrügy | 0,41 | 0,35 | 0,9 | 
| Batáta | 0,66 | 0,79 | 1,2 | 
| Brokkoli | 1,1 | 1,07 | 1 | 
| Burgonya | 0,17 | 0,24 | 1,4 | 
| Cékla | 0,25 | 0,28 | 1,1 | 
| Cikória | 0,72 | 1,28 | 1,8 | 
| Cukkini | 1,1 | 1 | 0,9 | 
| Édeskömény | 1,06 | 1,26 | 1,2 | 
| Fehérkáposzta | 1,76 | 2,04 | 1,2 | 
| Fehérrépa | 1,51 | 1,92 | 1,3 | 
| Fejessaláta | 0,53 | 0,41 | 0,8 | 
| Feketegyökér | 0,08 | 0,02 | 0,2 | 
| Galambbegysaláta | 0,23 | 0,39 | 1,7 | 
| Gomba | 0,22 | 0,21 | 1 | 
| Hagyma | 1,34 | 1,63 | 1,2 | 
| Karalábé | 1,23 | 1,39 | 1,1 | 
| Karfiol | 0,9 | 0,96 | 1,1 | 
| Karfiol | 0,79 | 0,88 | 1,1 | 
| Kelkáposzta | 0,92 | 0,62 | 0,7 | 
| Kínai kel | 0,51 | 0,65 | 1,3 | 
| Kukorica | 0,09 | 0,1 | 1,1 | 
| Limabab | 0,5 | 0,07 | 0,1 | 
| Mandarin | 1,3 | 1,7 | 1,3 | 
| Mangold | 0,27 | 0,21 | 0,8 | 
| Mazsolakukorica | 0,38 | 0,62 | 1,7 | 
| Padlizsán | 1,03 | 1,04 | 1 | 
| Paradicsom | 1,36 | 1,08 | 0,8 | 
| Pasztinák | 0,26 | 0,25 | 1 | 
| Piros retek | 0,72 | 1,29 | 1,8 | 
| Pitypanglevél | 0,56 | 1,27 | 2,3 | 
| Póréhagyma | 1,23 | 1 | 0,8 | 
| Rebarbara | 0,39 | 0,41 | 1 | 
| Répa | 0,55 | 0,3 | 0,5 | 
| Retek | 0,6 | 1,16 | 1,9 | 
| Rókagomba | 0,07 | 0,1 | 1,4 | 
| Sárgaborsó | 0,09 | 0,09 | 1 | 
| Sárgarépa | 1,31 | 1,4 | 1,1 | 
| Savanyúkáposzta | 0,2 | 0,42 | 2,1 | 
| Spárga | 0,1 | 0,81 | 0,8 | 
| Spárgakonzerv | 0,57 | 0,38 | 0,7 | 
| Spenót | 0,13 | 0,14 | 1,1 | 
| Sütőtök | 1,32 | 1,51 | 1,1 | 
| Torma | 0,13 | 1,4 | 10,8 | 
| Uborka | 0,87 | 0,9 | 1 | 
| Vöröskáposzta | 1,28 | 1,68 | 1,3 | 
| Zöldbab | 1,31 | 0,96 | 0,7 | 
| Zöldborsó | 0,07 | 0,09 | 1,4 | 
| Zöldpaprika | 1,25 | 1,38 | 1,1 | 
| Zöldpetrrezselyem | 0,66 | 0,56 | 0,8 | 
Így lehet a kevesebb (fruktóz) több – tehát édesebb, mint a bolti kristálycukor. Másfélszer édesebb a gyümölcscukor, mint a „kristálycukor”. Ha szükséged van rá, az emésztéshez használj glükóz-izomerázt, vagy segítsd a felszívódást L-alaninnal.
 
				
 Kép forrása:
Kép forrása: 

