Kérdés: Kedves Olívia! Pár napja tudtam meg hogy fruktóz felszívódási zavarom van. Próbálok a neten információkhoz jutni, de elég keveset találok, illetve azok sem pontosak/egyformák. Kérem, segítsen egy-két dologban. Milyen édesítőszert használhatok? Én eddig eritritet használtam (steviával kevert verzió), ennél maradhatok? Milyen a fruktóz tartalma az édesítőszereknek? Szeretnék edzeni, ami mellé fehérjét szeretnék inni, gondolom a cukormentes változat megfelelő, húsfehérje (marha) megfelelő? A gasztroenterológusom azt mondta ehetek teljes kiőrlésű pékárút, nem szeretnék fehérlisztet használni, de valahol meg azt olvastam, hogy a teljes kiőrlésű nem jó, mert magas a fruktóztartalma. Kérem, segítsen nekem ezek megválaszolásával.

Válasz:  A teljes kiőrlésű termékekben lévő korpa mennyiség valóban tartalmaz fruktózt, azonban ennek gyümölcscukor tartalma elhanyagolható a gyümölcsök, zöldségek tartalmához képest. Ha korpás terméket fogyaszt és puffad tőle, akkor nemcsak a fruktóz, hanem a rostok nem megfelelő emésztése lehet a probléma kiváltója. Egy ideig szükséges mindenképp kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, valamint leginkább az édesipari termékeket hanyagolni. A legtöbb édes ízű terméket (gyümölcs joghurt, túró rudi, csokoládé, gumicukor, fagylalt, péksütemény) kristálycukorral édesítenek, ami fele-fele arányban glükózt és fruktózt tartalmaz. A diabetikus, cukormentesnek hirdetett termékeket fruktózzal édesítik. A cukoralkoholok (szorbit, xilit) nem tartalmaznak fruktóz, de a fruktózzal ,versengenek’ a szervezetben a lebontási helyért ezért csak kis mennyiségben fogyassza az azokból készült termékeket, ha nem okoznak kellemetlenségeket. A stevia és eritrit kombinációt továbbra is nyugodtan használhatja. A fehérje porokkal sem lesz problémája, mivel fruktózt biztosan nem tartalmaznak (energiatartalma miatt). Kenyereket továbbra is nyugodtan ehet.
Segítségképpen küldök egy fruktóz egyenérték táblázatot ( https://mindenevok.hu/fruktoz-tablazat/ ) ami 100 gramm ételben található 1 gramm fruktóz tartalmat adja meg. Az alacsony fruktóz tartalmú zöldségeket továbbra is nyugodtan fogyaszthatja, a szirupos és mézes ételekkel, valamint gyümölcsökkel vigyázzon. Ebben az ételérzékenységben ismernünk kell saját határainkat, mivel mindenki más-más mennyiségű fruktózt tolerál. Így ki kell ismernünk magunk mi az a mennyiség gyümölcsök, zöldségeknél amik elfogyasztása még nem jelent gondot.