Kérdés: 45 éves férfi vagyok. Kb. 6-7 éve küszködöm a következő problémával: gyakorlatilag folyamatos puffadás figyelhető meg nálam minden nap, ami a délutáni, esti órákra tovább fokozódik. Azon kívül a hasam kifejezetten érzékeny mindennemű nyomásra, ütésre. Pl. ha a kisfiam a hasamra mászik. Van egy időnként állandósuló alhasi nem túl éles, inkább tompa fájdalom, de ez a legkisebb része a dolognak. Mivel nagyon kevés tejterméket fogyasztok, (kávétejszín ,egy-két joghurt, néha sajt) nem vagyok biztos benne, hogy a laktózzal van problémám, de ezt Ön nyilván sokkal jobban tudja nálam. Kérem segítsen, mert nem látom az út végét és nem szeretnék még évtizedekig együtt élni ezzel a problémával.

Válasz: Mivel elektronikusan nehéz messze menő következtetéseket levonni, ezért a sötétben fogok tapogatózni. Ha Ön mindennap hasonlóan étkezik, mint az általam előzetesen kért táplálkozási naplóban leírt napokban, akkor úgy gondolom, hogy bélrendszerét kéne rehabilitálni, mivel a napi tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége erősen hiányos. Ha valóban ez a probléma, akkor azt idővel, türelemmel és időnként rossz közérzettel, de helyre lehet hozni. Ételérzékenység szempontjából a második gondolatom a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor. A fruktóz nemcsak a gyümölcsökben található meg, hanem számos más ételben, pl. a lisztekben, kenyerekben, lekvárokban, sőt még a gyorséttermi ételekben is van jelentős mennyiséggel. Vizsgálatok nélkül nehéz megmondani (ezért ajánlanám a fruktóz kilégzési tesztet gasztroenterológián), de ha tapogatóznunk kell javaslom 2-3 napig az édességek teljes elhagyását: kristálycukrot és az azokból készült ételeket, süteményeket, fagylaltokat, műzliket, a gyümölcsöket, lekvárokat, mézet, üdítőitalokat. Javaslom addig a gyorséttermek kerülését, mivel az ételek az úgynevezett kukorica sziruppal vannak jócskán tele (amiben magas a fruktóznak az értéke).

Őszíntén szeretném mondani, hogy a haspuffadásnak számtalan oka lehet. Javaslom emellett gasztroenterológussal való kapcsolat felvételét. Kérem 3 nap sikeres cukor elhagyás után jelentkezzen és írja le mit tapasztalt.